More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ Έγως και το Εγώ του, της Φώτως Σκόρδα (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Ο Έγως και το Εγώ του, της Φώτως Σκόρδα (εικ.: Μαρία Μανουρά)

    Μια αλληγορική ιστορία για την αέναη αναζήτηση του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, να αποκτήσει κάθε τι που θα τον κάνει ευτυχισμένο και να αποκτήσει την αθανασία. Όλοι έχουμε αναρωτηθεί ποιο είναι το πραγματικό νόημα της ζωής και συχνά αναζητούμε την ευτυχία στην απόκτηση όλο και περισσότερων υλικών αγαθών. Όμως τι είναι εκείνο που θα μας οδηγήσει στην κατάκτηση της ευτυχίας και με ποιο τρόπο μπορούμε να το καταφέρουμε;
    Στην ιστορία του βιβλίου παρουσιάζεται ο Εγώς, ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος. Έχει ότι λαχταρά η ψυχή του και διοικεί ένα ολόκληρο βασίλειο. Παρόλο που δεν είχε ανάγκη από χρήματα, πάντα ήθελε περισσότερα και αναζητούσε την παντοδυναμία.  Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πώς να κρατάει το Εγώ του ευχαριστημένο. Πάντα όμως κάτι του έλειπε και μια ιδέα τον βασάνιζε να ορίζει τη ζωή του, τη μοίρα του να καταφέρει το ακατόρθωτο και να ζήσει για πάντα.

    Στη δούλεψη του είναι και ένας καλοσυνάτος άνθρωπος, ήρεμος, γελαστός και με καρδιά μικρού παιδιού. Συνήθιζε να λέει: “Θέλω την πνευματική μου ελευθερία. Ο άνθρωπος είναι σαν τον αητό. Έχει δυνατά φτερά και μπορεί να φτάσει ψηλά! Κανένα «σκοινί» δεν πρέπει να τον κρατάει δεμένο στη γη.”

    Δεν νοιαζόταν για το αύριο γιατί για εκείνον φάνταζε πολύ μακρινό. Ο κόσμος τον περνούσε για παλαβό και τον φώναζαν «Παβό» όμως εκείνος γελούσε. Φορούσε πάντα φαρδύ παντελόνι, δεμένο στη μέση με μια ζώνη και ήταν τόσο μεγάλο που σερνόταν στο χώμα κι ο κόσμος έλεγε «Παβός» πέρασε από ‘ δω.

    Κάθε μέρα ο Παβός περπατούσε χιλιόμετρα ως εκεί που δεν είχε πια δρόμο παρά μόνο γκρεμό και κανείς δεν τόλμησε να φτάσει ως εκεί. Κάποτε τους αποκάλυψε το μυστικό του. Είναι μια πέτρα που της μιλάει, μα δεν περιμένει απάντηση. Μόνο την ποτίζει και της μιλάει με την ελπίδα ότι κάποτε θ’ ανθίσει μόνο για εκείνον…
    Μια μέρα ο Εγώς τον ανακάλυψε και τον ρώτησε που πηγαίνει κι εκείνος του απάντησε στον Παράδεισο. Άραγε ποιο να ήταν το μυστικό της ευτυχίας του; Γιατί ο Παβός μιλούσε στην πέτρα; Μήπως ήταν η μυστική είσοδος για άλλους κόσμους; Γιατί μαζεύει άχρηστα προϊόντα φράουλες  και λιωμένες ντομάτες και τι τα κάνει;

    Στην προσπάθεια του να μάθει την αλήθεια, θα κάνει λάθη και το μεγαλύτερο λάθος θα είναι να διορίσει τον Παβό ως υπεύθυνο γενικών καθηκόντων. Η μετάλλαξη του θα είναι ολοκληρωτική και θα αλλοιώσει τον ακέραιο χαρακτήρα του. Ο Παβός συνεπαρμένος από τη δύναμη της εξουσίας, το χρήμα, τα ταξίδια θα μεταμορφωθεί από Παβό σε «Εγωπαβό» και απολάμβανε τα καλά του πλούτου. Ώσπου μια μέρα συνέβη το αδύνατο…

    Δεν θα σας αποκαλύψουμε τη συνέχεια του υπέροχου βιβλίου και την ευρυματική ιδέα της Φώτως Σκορδά να ταυτίσει το Εγώ με το Εγώ του και να μας ταξιδέψει σε μακρινά μονοπάτια του νου και της καρδιάς. Κάπου εκεί στα βάθη της ψυχής είναι καλά κρυμμένη η αγάπη και ανθίζει μόνο αν έχεις πίστη και υπομονή. Εξαιρετική η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά με σκηνές που συμπληρώνουν καρέ καρέ κομμάτια της ιστορίας και ήρωες που θυμίζουν καρικατούρες σε γελοιογραφίες. Μια ιστορία με θεατρικότητα στο λόγο και ποιητική διάθεση που διαβάζεται απνευστί μέχρι το τέλος. Ένας ύμνος για την αγάπη που όλα τα μπορεί και τη δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του.

    Book Secret

    Η συγγραφέας του βιβλίου Φώτω Σκορδά αποκάλυψε στο ELNIPLEX την δική της άποψη για τη συγγραφή ενός βιβλίου:
    Μυστικά δεν υπάρχουν στη συγγραφή. Απλά ακολουθούμε τους χτύπους τις καρδιάς μας…
    Όπως χτυπάει κάθε φορά, το βάζουμε και στο χαρτί…
    Ύστερα οι χτύποι ανεβαίνουν και στο μυαλό γίνεται ένας μικρός πόλεμος και τσουπ σκάει ένα βιβλίο”
    .
    Στην ερώτησή μας αν υπήρχε κάποια εικόνα ή γεγονός που στάθηκε αφορμή για να ξετυλιχτει η ιδέα και να γίνει ιστορία στο χαρτί, μας απάντησε:
    Πάντοτε σκεφτόμουν πως ο εγωισμός μας, στέκεται εμπόδιο στην πορεία της ζωής μας και στην “εξέλιξη μας”. Έτσι βγήκε αυτό το βιβλίο χωρίς κάποια συγκεκριμένη αφορμή”.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Έγως και το Εγώ του
    Συγγραφέας: Φώτω Σκορδά
    Εικονογράφηση: Μαρία Μανουρά
    Επιμέλεια έκδοσης Μαρία Ντότσικα
    Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017
    Σελίδες: 88
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-563-169-7
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular