More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΟ μαγικός κόσμος του Φεδερίκο, του Σωτήρη Τριβιζά

    Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο, του Σωτήρη Τριβιζά

    Μια μέρα του καλοκαιριού, ένα μαύρο σύννεφο άφησε μια μικρή σταγόνα στο μέτωπο ενός μικρού παιδιού, του Φεδερίκο. Εκείνη μέρα, ο μικρός Φεδερίκο το είχε σκάσει από το σπίτι του, περιπλανόμενος ξυπόλυτος στο τοπιο της πατρίδας του, της Ανδαλουσίας, μακριά από το κτήμα του πατέρα του.

    Στις όχθες μιας μικρής λίμνης συναντάει το ξαπλωμένο σώμα μιας κοπέλας. Σα νεράιδα του φάνηκε. Ήταν πεθαμένη; Ίσως όχι.

    Η περιπλάνησή του σε χωράφια, ελαιώνες, νύχτα κάτω από το αγαπημένο του φεγγάρι, ατενίζοντας το Σείριο, στο πλάι του ποταμού Γουαδαλκιβίρ, στο δάσος, γίνεται το μοναδικό του πέρασμα στη ζωή.

    Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ο υμνητής της ζωής, του θανάτου και του φεγγαριού, της γης και της ελευθερίας, της Ανδαλουσιάνικης γης, της Λόλας και του έρωτα, της Σεβίλλης και της Κόρντομπα, γίνεται από τον Σωτήρη Τριβιζά ένα ανεξίτηλο σημάδι στο νεοελληνικό picturebook. Λυρισμός, συμβολισμοί και η ζωή του ποιητή μέσα από μια στράτα στην αγαπημένη του γη καθώς και η μαύρη σταγόνα που τον ακολουθεί για πάντα… ως το τέλος.

    Η εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή είναι ένα εικαστικό υπερθέαμα. Με έπιασε ένας γλυκύς κόμπος με τις εικόνες της, με αυτό το παιχνίδι των ζωγραφικών της εμπνεύσεων πάνω στο λευκό φόντο. Κάτι που σε τρέχει κάπου 100 χρόνια πίσω όταν ο νεαρός Λόρκα περπατούσε στα κτήματα και συνάμα κάτι πολύ καινούριο. Άψογος συνταιριασμός με το κείμενο.

    Το βιβλίο συνοδεύει ένα cd με πέντε μελοποιημένα ποιήματα του Λόρκα, σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και ερμηνεία Θοδωρή Βουτσικάκη. Θα σας εκπλήξει το αποτέλεσμα. Για όσους αγαπήσαμε τις παλιές μελοποιήσεις των ποιημάτων του Φ. Γ. Λόρκα (Χατζιδάις, Λεοντής, Γλέζος, Ξαρχάκος) και μέσα από αυτές ανασαίνει το τραγούδι του ποιητή, οι συνθέσεις του Δημήτρη Μαραμή σε συνδυασμό με την λυρική “υγρασία” της φωνής του Θ. Βουτσικάκη θα σας γοητεύσουν παραπάνω από ευχάριστα. Έχουν το Λόρκα δίχως να παραπέμπουν των προηγούμενων προσεγγίσεων. Κουβαλούν τη μελαγχολία του δίχως να βαραίνουν περισσότερο από όσο τα γραπτά του ποιητή.

    Αφηγείται ο ηθοποιός και συγγραφέας Πασχάλης Τσαρούχας. Και αφηγείται όσο μπάσα και νοσταλγικά ταιριάζει στον αγαπημένο τραγικό ποιητή.

    Προτείνεται για όλα τα παιδιά άνω των 9-10 ετών και για όλους όσοι ξέρουν ότι το εικονογραφημένο βιβλίο δεν είναι ένα απλό παιδικό βιβλίο αλλά κάτι πολύ περισσότερο.

    Προτείνεται και με τα δύο χέρια. Όχι γιατί το φωτίζει το φωτοστέφανο του Λόρκα. Αλλά για την εξαίρετη προσέγγισή του.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μαγικός κόσμος του Φεδερίκο (ένα παραμύθι βασισμένο στον Λόρκα)
    Συγγραφέας: Σωτήρης Τριβιζάς
    Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
    Μουσική: Δημήτρης Μαραμής
    Ερμηνεία: Θοδωρής Βουτσικάκης
    Εκδόσεις: Διάπλαση, Σεπτέμβριος 2019
    Αφήγηση: Πασχάλης Τσαρούχας
    Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αγάπη Σωτηροπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21 Χ 29
    ISBN:
    978-960-567-096-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular