More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος, της Ναντιν Μπρουν Κοσμ (εικ.:...

    Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος, της Ναντιν Μπρουν Κοσμ (εικ.: Ολιβιέ Ταλέκ)

    Βλέπεις γύρω σου τους πρόσφυγες να καλπάζουν απειλητικοί; “Ο Μεγάλος Λύκος και ο Μικρός Λύκος” σου έχουν τις απαντήσεις που αναζητείς.

    Ο Μεγάλος Λύκος ζει από πολύ παλιά σε έναν λόφο ολομόναχος. Ξαφνικά, μια μικρή κουκίδα πλησιάζει τον λόφο του από μακριά. Όταν ζυγώνει, η κουκίδα μεγαλώνει. Είναι ένας Μικρός Λύκος. Δείχνει διάθεση να μείνει εκεί. Μοιάζει ακίνδυνος, ήρεμος και ειρηνικός. Επιπροσθέτως, το μέγεθος του είναι αρκούντως μικρότερο από εκείνο του μεγάλου λύκου. Παρόλα αυτά, ο Μεγάλος Λύκος καταλαμβάνεται από εμφανές άγχος απειλής.

    Ο Μικρός Λυκος κρυώνει. Ο Μεγάλος Λύκος τον σκεπάζει με λίγα φύλλα. Τον παρατηρεί. Δε μπορεί αυτός ο μικρός και ήρεμος λύκος να είναι κακός. Ωστόσο, ο Μεγάλος Λύκος νιώθει άβολα. Ο ερχομός του Μικρού Λύκου του φαίνεται ύποπτος. Γιατί ήρθε στο λόφο του;

    Το πρωί ο Μεγάλος Λύκος σκαρφαλώνει με ευκολία στα κλαδιά του δέντρου για να κάνει γυμναστική. Ο Μικρός Λύκος προσπαθεί δυο φορές για να τα καταφέρει. Θα μπορούσε να εμποδίσει τον μικρό. Δεν το έκανε. Εκτίμησε το θάρρος και το πείσμα του.

    Μα ο καιρός περνά και φανερώνει τις αλήθειες, απαντά στις καχυποψίες αρνητικά ή θετικά, διαψεύδει ή δικαιώνει. Αλλά πάντα κάτι κάνει. Στην περίπτωσή μας, ο Μικρός Λύκος παρέμεινε ίδιος. Εκεινος που άλλαξε ήταν ο Μεγάλος Λύκος. Αρχίζει να τον νοιάζεται, να βλέπει κάποιον άλλον πέρα από τον εαυτό του, να ζει με κάποιον άλλον κι όχι μόνος όπως μέχρι τώρα.

    Όταν ένα βράδυ ο Μεγάλος Λύκος γυρίζει στο λόφο, ο Μικρός Λύκος λείπει. Τώρα είναι η ώρα για το Μεγάλο Λύκο να νιώσει νέα συναισθήματα, εξίσου πρωτόγνωρα με εκείνα της άφιξης του μικρού. Είναι η πόνος της απουσίας, η προσμονή να γυρίσει κάποιος που σου λείπει, , η συνειδητοποίηση ότι ο Μικρός Λύκος δεν είχε έρθει για κακό, παρά μόνο ήρθε γιατί κάπου έπρεπε να πάει.

    Ένα βιβλίο αποθέωση του συναισθηματικού και ψυχολογικού βάρους που κουβαλά η σχέση ιθαγενούς-πρόσφυγα. Ο πρόσφυγας Μικρός Λύκος πηγαίνει στο λόφο όπου μένει ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ ο Μεγάλος Λύκος. Πηγαίνει ειρηνικά, αμίλητος, κουρνιάζει φοβισμένος, ζαρώνει δείχνοντας ότι δε διεκδικεί τίποτε από όσα είχε συνηθίσει ο ιθαγενής κάτοικος του λόφου.

    Ο Μεγάλος Λύκος αισθάνεται απειλή. Είναι η χρόνια μοναξιά. Ένας άγνωστος πλησιάζει τον τόπο του. Δε γνωρίζει τις προθέσεις του. Αγχώνεται. Παρόλα αυτά δε δείχνει επιθετικές τάσεις. Προσπαθεί να μείνει ψύχραιμος και να δει τι ακριβως θέλει αυτός ο Μικρός Λύκος. Σταδιακά, οι καρδιές έρχονται κοντύτερα, τα άγχη και οι φόβοι υποχωρούν και η ανάγκη της φιλίας και της συντροφικότητας δίνει την απάντησή της στους κάθε λογής -ισμούς.

    Είναι η ζωή, φίλε μου. Κανείς δεν προσπαθεί να αλλάξει τον άλλο. Υπάρχει αποδοχή. Κανείς δεν επιτίθεται στο φορτίο που ο άλλος φέρει. Είναι η ζωή, φίλε μου. Έτσι πρέπει να ‘ναι.

    Η αφήγηση της Ναντίν Μπραν Κόσμε μεστή, ρέουσα, λυρική αλλά όχι φορτωμένη, ισορροπημένη, γοητευτική για κάθε ηλικία και αναγνώστη.

    Η εικονογράφηση του Ολιβιέ Ταλέκ με υπέροχες αποτυπώσεις και εικονογραφικές επιλογές. Οι λύκοι και τα τοπία όπως τα βλέπει ένα παιδί, όπως ενδεχομένως θα τα αποτύπωνε ένα παιδί κι όχι μια φωτογραφική ξεπατικοσούρα από ντοκιμαντέρ ή καρτούν. Τα χρώματα συνταιριάζονται όμορφα κι εν τέλει φτιάχνουν ένα οπτικό ποίημα, εφάμιλλο του κειμένου.

    Το συνιστούμε με τα χίλια. Εκδόσεις Ηλίβατον.

    Κατασκευή
    Ένας μεγάλος και ένας μικρός λύκος στερεωμένοι πάνω σε ένα κλαδί (γλωσσοπίεστρο, ξύλινο καλαμάκι, κλαδάκι, μολύβι κτλ) δε θα ήταν καθόλου κακή ιδέα. Αν μάλιστα ακολουθήσουμε τον εικονογράφο, η αποτύπωση των λύκων μας μπορεί να είναι απολύτως ελεύθερη κι όχι βασισμένη σε κάποια προκάτ μορφή (πατρόν).

    Ζωντανεύοντας εικόνες
    Τα παιδιά επιλέγουν μια από τις εικόνες του βιβλίου και τη ζωντανεύουν με κίνηση, λόγο (διαλόγους, σκέψεις). Μπορούν να αποτελέσουν μίνι σκετς με αντίστοιχη ενδυμασία κτλ.

    Παραλλαγή- καταστάσεις προβληματισμού
    Τι θα γινόταν αν ο Μικρός Λύκος ερχόταν με διάθεση να διώξει τον Μεγάλο από το λόφο; Τι θα γινόταν αν ο Μεγάλος Λύκος έδιωχνε με τις κλωτσιές τον Μικρό Λύκο με το που ερχόταν στο λόφο; Ζωντανεύουμε τους διαλόγους παρεξηγήσεων και μέσα από το διαφαινόμενο χιούμορ, αντιλαμβανόμαστε που οδηγεί η έλλειψη κατανόησης καθώς και η επιθετική σκέψη.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος
    Συγγραφέας: Nadine Brun – Cosme
    Εικονογράφηση: Olivier Tallec
    Μετάφραση: Γεωργία Τσάκωνα
    Εκδόσεις: Ηλίβατον, 2008

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular