More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΟ μεγάλος περίπατος του Πέτρου, της Άλκης Ζέη

    Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, της Άλκης Ζέη

    o_megalos_peripatos_tou_petrou_cover

    27 Οκτωβρίου 1940: Θα τη θυμάται αυτή τη μέρα ο Πέτρος γιατί πέθανε το τριζόνι του. Θα τη θυμάται γιατί την επομένη ξεσπά πόλεμος. Κι είναι άλλο πράγμα να διαβάζεις για τον πόλεμο στα βιβλία κι άλλο να τον ζεις. Ο Πέτρος, το εννιάχρονο αγόρι της ιστορίας γίνεται πρωταγωνιστής αλλά και παρατηρητής πρωτόγνωρων και σκληρών γεγονότων. Ήταν ένα αγόρι με μια χελώνα, που το μόνο που είχε να τον απασχολεί ήταν ο χάρτης της Αυστραλίας, εργασία που έμεινε ανολοκλήρωτη στη σάκα του. Και ξαφνικά έρχεται αντιμέτωπος με τον θάνατο, την πείνα, τον φόβο. Ο πατέρας, η μητέρα του, η αδερφή του η Αντιγόνη, ο φίλος του ο Σωτήρης, οι γείτονες ζουν τις ίδιες καταστάσεις αλλά ο καθένας αντιδρά με τον δικό του τρόπο στις καταστάσεις. Ο ίδιος ο Πέτρος ιδεαλιστής και τολμηρός δε διστάζει να πάρει μέρος στην Αντίσταση με την ελπίδα μιας καινούριας ζωής αποδεικνύοντας ότι οι μεγάλοι αγώνες ξεκινούν από την ψυχή και το μυαλό. Ο Πέτρος δεν αμφιταλαντεύεται. Δείχνει να ξέρει τι ακριβώς θέλει να κάνει. Ίσως είναι και η άγνοια του κινδύνου. Καθώς βλέπουμε πόσο οδυνηρά συγκλονιστικές ήταν για τον Πέτρο οι απώλειες αγαπημένων προσώπων, όπως της Δροσούλας κι έπειτα του Σωτήρη, αλλά και η παρά λίγο εκτέλεσή του στην πλατεία. Πρόσωπα και καταστάσεις απομυθοποιούνται. Ο θείος Άγγελος επιστρέφει όχι τραυματισμένος από τον εχθρό αλλά αποδυναμωμένος από τα κρυοπαγήματα και τις χιονίστρες. Ο παππούς βάζοντας στην άκρη την περηφάνια του αποφασίζει να ζητιανέψει για να χορτάσει την πείνα του και δεν διστάζει να “κλέψει” από το ψωμί των υπόλοιπων μελών της οικογένειάς του. Κι ο Πέτρος να ζει αλλά και να παρατηρεί όχι μόνο την καθημερινότητα να χάνει κάτι από τους ρυθμούς της αλλά και τους ανθρώπους να χάνουν κάτι από τον εαυτό τους. Ή μάλλον να εμφανίζουν στοιχεία του χαρακτήρα τους καλά κρυμμένα που βρήκαν την ευκαιρία να φανερωθούν.

    Τριακόσιες περίπου σελίδες ολοζώντανης αφήγησης μεταφέρουν όχι απλώς τα γεγονότα, αλλά την ατμόσφαιρα και τον παλμό μιας ολόκληρης εποχής. Γραμμένο σε γλώσσα απλή και κατανοητή η Άλκη Ζέη έγραψε ένα αντιπολεμικό μυθιστόρημα που έμελλε να μείνει ως κλασικό ανάγνωσμα στο πέρασμα των χρόνων. Βιβλίο διαχρονικό που δεν απευθύνεται σε παιδιά αλλά σε αναγνώστες ανεξαρτήτως ηλικίας. Η απολαυστική αφήγηση, οι συγκινητικές περιγραφές και το χιούμορ αιχμαλωτίζουν τον αναγνώστη. Η Άλκη Ζέη έχοντας ζήσει τα γεγονότα από πρώτο χέρι μας τα μεταφέρει αριστοτεχνικά. Παρόλο που η αφήγηση είναι τριτοπρόσωπη, είναι εμφανής η ταύτιση με τον Πέτρο και την παιδική ματιά του. Μολονότι οι περιγραφές είναι απολύτως ρεαλιστικές δεν γίνεται κατάχρηση της βίας. Η κορύφωση των γεγονότων έρχεται σταδιακά να προετοιμάσει τον αναγνώστη μέσω της προετοιμασίας του κεντρικού ήρωα. Ο Πέτρος πρώτα ζει την απώλεια της αγαπημένης του χελώνας, έπειτα συγκλονίζεται από τον χαμό της αγωνίστριας Δροσούλας και τέλος μπροστά στα μάτια του βλέπει να πυροβολείται και να πεθαίνει ο καλύτερός του φίλος.  Οι χαρακτήρες των ανθρώπων σκιαγραφούνται με ειλικρίνεια και ρεαλισμό, “πέφτουν και ξανασηκώνονται”. Κάποιοι δεν έχουν τα κότσια να αγωνιστούν και τα συμμαχούν με τους κατακτητές. Μα αυτή δεν είναι άλλωστε η αλήθεια; Κι όμως παρά τη σοβαρότητα των θλιβερών γεγονότων ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου δεν είναι ένα καταθλιπτικό μυθιστόρημα. Αποπνέει ελπίδα αφήνοντας τον αναγνώστη να ψηλαφίσει το αποτύπωμα που άφησε μια εποχή στην ψυχή αυτών που την έζησαν.

    “Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου” έχει μεταφραστεί σε 14 γλώσσες. Έχει βραβευτεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με το Βραβείο Μίλντρεντ Μπάτσελντερ που δίνεται για το καλύτερο ξένο παιδικό βιβλίο.
    Καθόλου τυχαίο γεγονός η διάκριση, οι κριτικές (και) στον ξένο τύπο αλλά κυρίως οι γενιές που μεγάλωσαν -και συνεχίζουν ευτυχώς να μεγαλώνουν- διαβάζοντάς το!

    Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε ένα μικρό απόσπασμα από την παράσταση της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου (2011) και πατώντας εδώ δείτε σκηνές στο σταθμό του Μετρό «Σύνταγμα» όταν ο Πέτρος και ο μεγάλος του περίπατος «ζωντάνεψαν» για λίγο χαρίζοντας συγκίνηση και χαρά σε μικρούς και μεγάλους επιβάτες (2012).

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου
    Συγγραφέας: Άλκη Ζέη
    Ζωγραφική εξωφύλλου και καλλιτεχνική επιμέλεια: Σοφία Ζαραμπούκα
    Εκδόσεις: 1η Το Έκδοση Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 2011
    Διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Ντόρα Τσακνάκη
    Σελίδες: 320
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-618-03-2148-7

     

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular