More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΟ Σίμπα και το σύμπαν, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Ο Σίμπα και το σύμπαν, της Αργυρώς Πιπίνη (εικ.: Ελίζα Βαβούρη)

    Ο Σίμπα, είναι ο γάτος της Λενιώς και αφηγητής της ιστορίας. Είναι ένας πολύ ιδιαίτερος γάτος και έχει καταγωγή αριστοκρατική. Το όνομα του ξεχωριστό- Σίμπα- ο βασιλιάς των γάτων δηλαδή μα πάνω απ’ όλα ο αγαπημένος γάτος της Λενιώς που για εκείνη ο Σίμπα… είναι ολόκληρο το σύμπαν. Ώσπου μια μέρα φέρνουν στο σπίτι μια γάτα του δρόμου, ταλαιπωρημένη με μαδημένο τρίχωμα και μάλλον φοβισμένη. Ο Σίμπα προσπαθεί να την πλησιάσει αλλά εκείνη αντιδρά και βγάζει νύχια. Στο τέλος όμως υποχωρεί. Ο Σίμπα συστήνεται για να την κάνει να αισθανθεί πιο άνετα «Σίμπα ο μεγαλοπρεπής… και εκείνη του απαντά “Τιτίκα η αναιδής.”

    Στην αρχή είναι δύσκολη η συγκατοίκηση για τα δυο γατιά όμως σιγά σιγά γίνονται αχώριστοι φίλοι, τρώνε, παίζουν μαζί και κοιμούνται αγκαλιά. Αν και τούτο το γατί είχε καταγωγή ταπεινή , έχει όμως καρδιά μάλαμα και η φιλία τους άνθιζει κι όλα είναι μέλι γάλα.
    Όμως μια μέρα του χειμώνα βροχερή στο σπίτι έπεσε παράξενη σιωπή. Η Λενιώ αρρώστησε βαριά κι ο Σίμπα τρύπωσε κρυφά στην κάμαρα της για να τη δει λιγάκι. Ήταν χλωμή και αδύναμη όμως τον Σίμπα μόλις αντιλήφθηκε, βρήκε τη λαλιά της.

    «Σίμπα μου κάνε τα μαγικά σου,
    γουργούρισε, νιαούρισε, δώσε μου τα φιλιά σου.
    Να πάψει πια να με πονεί το τρελό μου το κεφάλι,
    να καθαρίσει το μυαλό από τα σύννεφα, τη ζάλη».

    Η αλήθεια είναι ότι τα γατιά έχουν σπάνια προσόντα και επικοινωνούν με αυτούς που νιώθουν πόνο ή αρρώστια. Έτσι ο Σίμπα κάθισε πάνω στο στήθος της κυράς του και την κοιτούσε ίσια στα μάτια και κάθε φορά που ανάσαινε εκείνος γουργούριζε και έβαζε με το μυαλό του βαρκούλες φορτωμένες με ευχές και όνειρα γλυκά με αγάπη. Τότε η Λενιώ κοιμήθηκε γλυκά και η ψυχή της γαλήνεψε. Ο Σίμπα αθόρυβα, όπως μπήκε στην κάμαρα της κυράς του, επέστρεψε στο σαλόνι που κοιμόταν η Τιτίκα και βγήκε μια βόλτα στη γειτονιά. Ξάφνου όμως ακούσε τη φωνή της κυράς του που τον καλούσε γιατί είχε κιόλας από το κρεβάτι σηκωθεί. Τώρα η Λενιώ και ο Σίμπα κάθονται μαζί και μιλάνε όπως μόνο οι δυο τους ξέρουν. Ώσπου ένας πραματευτής έρχεται από το πουθενά και δίνει στη Λενιώ ένα σημείωμα: «Σ’ όλα ο Σίμπα είναι η λύση κι είναι καλότυχος όποιος μαζί του ζήσει. Γιατί στην πιότερη ζωή του ήταν βασιλιάς και είχε για ακριβό του ταίρι, ένα αστέρι, που το φως της τύχης έχει έρθει για να φέρει».

    Η Αργυρώ Πιπίνη φτιάχνει μια όμορφη ιστορία μέσα από έξυπνα στιχάκια με ομοικαταληξίες δουλεμένες. Ο μαύρος Σίμπα αφηγείτα αι μαζί του η αφήγηση τρέχει χαριτωμένα. Γιατί πρέπει να ξέρεις πως κάθε γάτα, ανάλογα με τη ράτσα, διακρίνεται για κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη γάτα . Πόσο μάλλον μια περσική γάτα όπως ο Σίμπα με ανατροφή και καλούς τρόπους από σπίτι από μια κεραμιδόγατα που θέλει να είναι ανεξάρτητη αλλά της αρέσουν και τα χάδια. Κι αν δεν το ξέρεις, θα τα μάθεις όλα αυτά στο βιβλίο.

    Η Ελίζα Βαβούρη έχει αποδώσει την ιστορία με ζωντανά χρώματα και μικρές λεπτομέρειες με έμφαση στις γάτες και όχι στη Λενιώ, την κυρά του που εικονίζεται μόνο πλάτη σε μια πολυθρόνα να χαϊδεύει τον Σίμπα. Η Λενιώ εικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου να κρατά στην αγκαλιά της τον Σίμπα και να λάμπει από ευτυχία ενώ διακρίνουμε πίσω από το πλούσιο φόρεμα της την φοβισμένη Τιτίκα.

    Στο τέλος του βιβλίου θα ανακαλύψετε τις διαφορές αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για τις πιο παράξενες γάτες και πώς να τις αναγνωρίζετε. Αν ενδιαφέρεστε να υιοθετήσετε ένα γατάκι μην σας προβληματίσει το γεγονός ότι είναι αδέσποτο και όχι αριστοκρατικής καταγωγής γιατί το μόνο που χρειάζονται είναι αγάπη και φροντίδα . Και το μαγικό είναι ότι ξέρει να σας τα ανταποδώσει. Οι γάτες μιλούν με τις κινήσεις του σώματος και δείχνουν την αφοσίωση και την αγάπη τους ενώ ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητες και παιχνιδιάρες. Σε πολλούς μύθους θεωρούνται ότι φέρνουν καλοτυχία και έχουν εφτά ζωές, ενώ αν συναντήσεις στο δρόμο σου μαύρη γάτα θα σου φέρει γρουσουζιά . Εμείς βρήκαμε παροιμιώδεις φράσεις για τα πανέξυπνα αυτά ζώα για να συζητήσετε στην τάξη:

    Όσο πατάει η γάτα
    Τα κουκουλώνει σαν τη γάτα)
    Θα βάλω τη γάτα μου να κλαίει
    Και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
    Είναι γάτα με πέταλα.
    Η γάτα όπως κι αν την πετάξεις, με τα τέσσερα θα πέσει.
    Όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια.

    Το βιβλίο απευθύνεται για παιδιά Α’ και Β’ Δημοτικού που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους και γνωρίζουν να μιλούν τη γλώσσα που μιλούν οι γάτες ή απλά είναι φιλόζωοι ενώ ασφαλώς μπορεί να αναγνωσθεί και σε μικρότερα παιδιά από κάποιον μεγαλύτερο. Ενα βιβλίο για την αγάπη και τη φιλία ανάμεσα σε δυο γάτες που συγκατοικούν και για την δύναμη της αγάπης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα ζώα. Για όσους πιστεύουν σε δεισυδαιμονίες και μαύρες γάτες εμείς βρήκαμε μια φράση του Αμερικάνου κωμικού Γκραούτσο Μαρξ (1890-1977): Όταν μια μαύρη γάτα περάσει από μπροστά σου, σημαίνει ότι το ζώο πάει κάπου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Ο Σίμπα και το σύμπαν
    Συγγραφέας: Αργυρώ Πιπίνη
    Εικονογράφηση: Ελίζα Βαβούρη
    Σειρά: Χωρίς σωσίβιο-Επίπεδο 3, Δελφινάκια
    Εκδόσεις: Πατάκη, Οκτώβριος 2012
    Σχεδιασμός εξωφύλλου: Γεωργία Μ. Σωτήρχου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 14 Χ 21
    ISBN: 978-960-16-4693-0

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular