Ο φίλος μου ο Διαβητούλης, της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη

04/12/2017 18:00:00

 • Τίτλος: Ο φίλος μου ο διαβητούλης
  Συγγραφέας: Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη
  Εικονογράφηση:Μαρία Μανουρά
  Επιμέλεια έκδοσης: Γιώτα Γκότση
  Σειρά: Αστεράκια (για παιδιά ηλικίας 7+)
  Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική, 2017
  Σελίδες: 88
  Μέγεθος: 22 Χ 15
  ISBN: 978-960-563-171-0

  Αγόρασέ το

  Ο Μιχάλης είναι ένα παιδί οκτώ ετών και παρουσιάζει κάποια συμπτώματα ανησυχητικά για την υγεία του: πηγαίνει πολλές φορές τουαλέτα και συνεχώς διψάει. Η μητέρα του ανησυχεί και σπεύδει αμέσως στο γιατρό. Ο γιατρός τους δίνει μια σειρά εξετάσεων και το αποτέλεσμα δείχνει ότι πάσχει από διαβήτη. Αλήθεια τι συμβαίνει στο Μιχάλη και πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει;

  Ξαφνικά κάνει την εμφάνιση του ο Διαβητούλης, πρόθυμος να λύσει κάθε του απορία και να γίνει ο πολύτιμος βοηθός του. έτοιμος να λύσει κάθε του απορία και να τον βοηθήσει σε ό,τι θελήσει... Με απλά λόγια εξηγεί τη λειτουργία του παγκρέατος και τη σημασία του για το σώμα μας που χρειάζεται ενέργεια και την παίρνει από το φαγητό. Το πάγκρεας κάνει μια σημαντική εργασία, παράγει την ινσουλίνη που χρειάζεται το σώμα μας. Όταν το πάγκρεας δεν παράγει την ινσουλίνη που χρειάζεται, τότε το άτομο πάσχει από διαβήτη.

  Ο Μιχάλης μαθαίνει από το Διαβητούλη πώς να κάνει καθημερινά τις μετρήσεις του με τον μετρητή σακχάρου και να σημειώνει τις μετρήσεις του σε μπλοκάκι. Οι μετρήσεις τον βοηθούν να γνωρίζει πόσες μονάδες ινσουλίνης θα παίρνει κάθε μέρα. Φυσικά θα πρέπει να έχει παντού μαζί του το βαλιτσάκι του με τα σύνεργά του. Την πρώτη μέρα στο σχολείο ο Μιχάλης είναι αγχωμένος για το αν οι φίλοι του θα τον στηρίξουν στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του. Όμως οι πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί που βρίσκονται πάντα δίπλα σου και στα εύκολα και στα δύσκολα. Το βιβλίο αναλύει με απλά λόγια την πορεία από τα πρώτα συμπτώματα, την ανακάλυψη της πάθησης του Διαβήτη και τους τρόπους αντιμετώπισής του με αναλυτικές λεπτομέρειες.

  Διαβάζοντας το βιβλίο της Κωνσταντίνας Φραντζεσκάκη συνειδητοποίησα πόσα πράγματα δεν γνωρίζω για τα συμπτώματα, την αγωγή αλλά και τον τρόπο ζωής ενός ατόμου που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Φαντάζομαι ότι και ο περισσότερος κόσμος αγνοεί βασικά πράγματα για τη σύνθετη αυτή πάθηση.

  Στόχος του βιβλίου είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει μικρούς και μεγάλους ώστε να βοηθήσουν και να προσφέρουν σε συνανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη. Ένα βιβλίο που μιλά τη γλώσσα των παιδιών και λύνει πολλές απορίες σχετικά με την αντιμετώπιση της ασθένειας και υιοθέτησης υγιεινού τρόπου ζωής. Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, άσκησης και μετρήσεων για την απαραίτητη συνιστώμενη δόση ινσουλίνης βοηθά το παιδί με διαβήτη να έχει μια φυσιολογική ζωή, όπως κάθε παιδί της ηλικίας του.

  Τα παιδιά που πάσχουν από την πάθηση θα ταυτιστούν με τον ήρωα του βιβλίου και θα ανακαλύψουν τρόπους να κατανοήσουν δυσνόητες λέξεις όπως  σάκχαρο, διαβήτης, ινσουλίνη, υπογλυκαιμία, υπεργλυκαιμία. Επίσης, το ραντεβού με ένα γιατρό, που συνήθως είναι το άτομο που φοβούνται τα περισσότερα παιδιά αποτελεί το κομβικό σημείο και παίζει σημαντικό ρόλο για την αποδοχή και την θετική στάση του παιδιού.

  Η οικογένεια και οι φίλοι παίζουν πάντα τον πρώτο ρόλο και στηρίζουν το παιδί σε όλη την πορεία αντιμετώπισης της πάθησης. Υπενθυμίζουν στο παιδί να κάνει καθημερινά τις μετρήσεις σακχάρου, να τρέφεται συχνά με μικρά γεύματα και άσκηση, να παίζει και να συμμετέχει σε δραστηριότητες που του αρέσουν.

  Ένα παιδί με διαβήτη δε διαφέρει σε τίποτα από ένα άλλο παιδί και έχει δικαίωμα να έχει μια φυσιολογική ζωή με δράση και παιχνίδι. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη ίδια πάθηση και ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής για να είναι χαρούμενοι και υγιείς. Ο Μιχάλης μας δίνει ένα μάθημα ζωής ότι ο καθένας μπορεί να καταφέρει ότι θελήσει στη ζωή του.

  Η Παγκόσμια ημέρα του Διαβήτη είναι στις 14 Νοεμβρίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για ένα θέμα που θα έπρεπε να γνωρίζουμε όλοι μας. Ο Frederic Banting μαζί με τον Charles Best, ήταν αυτός που οδηγήθηκε μετά από έρευνα στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η ημερομηνία γενεθλίων του ορίστηκε να γιορτάζεται ως η Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη.

  Το βιβλίο "Ο φίλος μου ο Διαβητούλης" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και παραδίδει μαθήματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους.

  Η συγγραφέας του βιβλίου Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη αποκάλυψε στο ELNIPLEX ένα μυστικό του βιβλίου της:
  "Το μυστικό της συγγραφής του βιβλίου μου είναι ένα... κι αυτό είναι η αγάπη! Εκείνη με καθοδήγησε και σε αυτό το βιβλίο
  Εργαζόμουν ως γραμματέας σε διαβητολογικο ιατρειο. Εκεί ερχόμενη σε επαφή με παιδιά με διαβήτη κι ακούγοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με έκαναν να αρχίσω να ψάχνω τι υπάρχει γι αυτά τα παιδιά. Έτσι συζητώντας και διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο που μέσω ιστορίας να δίνει.  Ότι πληροφορίες πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τον Διαβήτη, άρχισα να μελετώ και να συζητάω με τον γιατρό γι αυτό το θεμα.
  Έτσι γράφτηκε ο φίλος μου ο Διαβητουλης, γεμάτος αγάπη για τους μικρούς μου φίλους και δίνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τη ζωή τους με τον Διαβήτη. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να ενθαρρύνω και να δίνω όμορφα μηνύματα στα παιδιά, δίνοντας το μήνυμα οτι μπορούν να τα καταφέρουν. Από την αρχή μέχρι το τέλος το βιβλίο είναι αγάπη."

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΑΒΗΤΟΥΛΗΣ

  Τι πρέπει να κάνετε:

  ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ, στείλτε μήνυμα στο inbox της σελίδας του elniplex στο facebook και την ένδειξη "ΔΙΑΒΗΤΟΥΛΗΣ". ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ σε προηγούμενο διαγωνισμό, δεν χρειάζεται να στείλετε κανένα μήνυμα.

  Ισχύς διαγωνισμού 5 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου.

  Ανακοίνωση νικητών Οι νικητές ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι κάτοικος εκτός Αττικής, το βιβλίο θα του αποσταλεί από τον εκδοτικό οίκο του παραπάνω βιβλίου. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αττικής, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

  Τρόπος επιλογής Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα Random Number Generation (RNG).

  Εξαιρούνται Στους διαγωνισμούς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι τακτικοί συντάκτες του ELNIPLEX.

  Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Ελευθερία Παράκη!

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Η Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη μας συστήνεται: "Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο όμορφο Ρέθυμνο. Από μικρή ήμουν πεισματάρα και προσπαθούσα πάντα μέχρι να καταφέρω ό,τι έβαζα στο κεφάλι μου. Αγαπούσα τα μαθηματικά, έλυνα με τις ώρες ασκήσεις, γιατί μου άρεσε να σκέφτομαι διαφορετικά, να ανοίγω το μυαλό μου... κι ενώ ήθελα να γίνω Μαθηματικός, κατέληξα Νηπιαγωγός... Και θα μου πείτε: συνδιάζονται τελικά αυτά τα δύο; Και θα σας πω: μα φυσικά! Μια νηπιαγωγός χρειάζεται ανοιχτό μυαλό, που να επινοεί, να φαντάζεται και να δημιουργεί, όπως ακριβώς κάνουν και τα μικρά παιδιά. Έτσι λοιπόν άρχισε η δημιουργία...
  Η πρώτη ιστορία που έγραψα ήταν στο πανεπιστήμιο. Τότε ήταν που ανακάλυψα πόσο αρέσουν οι ιστορίες μου και, παράλληλα κατάλαβαπόσο αρέσει σε μένα την ίδια να γράφω, να εκφράζομαι και, τελικά, να δημιουργώ πλοκή με ό,τι θέλω να πω. Αφου τελείωσα τη σχολή, έκανα δύο μεταπτυχιακά, μιας και μου αρέσει να μαθαίνω συνεχώς, να εξελίσσομαι. Σε αυτό το διάστημα, ήταν και η πρώτη φορά που μπήκα στη "δική" μου τάξη. Τότε ήταν που γνώρισα για τα καλά τον κόσμο των παιδιών. Έναν υπέροχο κόσμο, γεμάτο αγάπη, καλοσύνη, ανεμελιά αι αυθορμητισμό. Αυτόν τον κόσμοαγαπώ και σ' αυτόν θέλω να ανήκω..., γι' αυτό είναι πια ξεκάθαρο για μένα... Δεν θα μπορούσα να κάνω πιο όμορφο επάγγελμα! Όσο γαι τις ιστορίες μου συνεχίζουν... και πάντα κρύβουν λίγη μαγεία ή πολύ, κανείς δεν ξέρει... Εξάλλου. η ίδια η ζωή από μόνη της δεν είναι μαγική
  ;"

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Μαρία Μανουρά σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. και Εικαστικά στην Α.Σ.Κ.Τ.
  Από το 2014 οργανώνει τη φαντασία τη ςστο χώρο της εικονογράφησης, συνδιάζοντας παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα. Έχει βραβευθεί σε διαγωνισμούς, κόμικ από την εφημερίδα "Το ποντίκι" και το περιοδικό "9" . Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και διδάσκει εκαστικά σε μαθητές του Δημοτικού. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

  Βιβλίο δραστηριοτήτων για μικρά παιδιά
  Νεράιδες, μονόκεροι και ξωτικά, Ελληνοεκδοτική, 2017
  (Κολλάω, χρωματίζω, διασκεδάζω)

  Βιβλία που εικονογράφησε
  Η πριγκίπισσα Άννυ και οι πριγκιπικές περιπέτειές της, Ελληνοεκδοτική, 2017
  Ιππότες, κάστρα και δράκοι, Ελληνοεκδοτική, 2017
  Κωνσταντοπούλου, Φωτεινή Σ.,
  Μέσα από τα μάτια τους, Ελληνοεκδοτική, 2017
  Πειρατές και κουρσάροι, Ελληνοεκδοτική, 2017

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com