More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΠαιχνίδιαΟ χιονάνθρωπος από το τραγούδι του χειμώνα

    Ο χιονάνθρωπος από το τραγούδι του χειμώνα

    Οι τέσσερις μεγάλοι "κύκλοι" που δημιουργούν το σώμα του χιονανθρώπου καθώς και τα μάτια και τα κουμπιά του είναι η φωνή -ο-. Η μύτη του αλλά και η κατάληξη του μπαστουνιού του τα -α-. Τα χέρια του το -ε-. Το καπέλο του και το στόμα του το -υ- που μαζί με το -ο- φτιάχνουν το -ου- (τελευταία στροφή του περίφημου τραγουδιού). Τα χέρια του, το μπαστούνι και το διακοσμητικό στο σώμα του το -ι-. Οι χαρτονένιες φωνές κολλούνται απαλά σε σημεία με bluetuck ή λίγη ταινία ώστε να μπορούν εύκολα να αποσπαστούν από τα παιδιά. Όλη η σύνθεση τοποθετείται σε ένα χειμωνιάτικο τοπίο/φόντο το οποίο μπορεί να είναι δικό σας ή ακόμα καλύτερα και των ίδιων των παιδιών. Κιμωλία ή κηρομπογιά, οι εύκολες λύσεις για λευκά σχέδια πάνω σε ένα σκουρόχρωμο κάνσον. 

    Τα παιχνίδια που μπορεί να μας προσφέρει ένας τέτοιος χιονάνθρωπος αποδείχθηκε ότι ήταν πάρα πολλά. Και λέω αποδείχθηκε γιατί όλα προκύπτουν στην πράξη από τη φαντασία των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

    Καταρχάς, η διαπίστωση από τι είναι φτιαγμένος θα έρθει σχετικά σύντομα. Οπότε το πρώτο παιχνίδι που ανακύπτει αβίαστα είναι να εντοπίσουν τα παιδιά τις φωνές αυτές, να τις αναγνωρίσουν, να τις πουν, να τις φωνάξουν, να πουν την αντίστοιχη στροφή από το διάσημο "τραγούδι του χειμώνα ή των φωνηέντων", να τη γράψουν στον πίνακα, να πουν λέξεις που αρχίζουν από αυτή τη φωνή, να βρουν ονόματα συμμαθητών ή φίλων τους που έχουν αυτή τη φωνή στο όνομά τους. 

    Η ανασύνθεση του χιονανθρώπου όταν αυτός έχει… αποσυντεθεί από τις φωνές είναι μια ακόμα πρόκληση. Μαθηματική πρόκληση αυτή τη φορά αφού δοκιμάζει τη μνήμη, τη λογική, τη φαντασία. Τα παιδιά διασκέδασαν εκπληκτικά, δούλεψαν σε ομάδες και κατάφεραν σε πολλές περιπτωσεις να ανασυνθέσουν σχεδόν τέλεια τον χιονάνθρωπο.

    Ένα ακόμα παιχνίδι που αναδύθηκε από τον παράξενο αυτόν χιονάνθρωπο ήταν ο σχηματισμός των φωνών με τα σώματά μας. Τα παιδιά πραγματικά δίνουν ρεσιτάλ λογημαθηματικής σκέψης προκειμένου να στήσουν έτσι τα σώματά τους ώστε να δημιουργήσουν το αντίστοιχο γράμμα/φωνή.

    Δείτε εδώ τα πάντα για το τραγούδι του χειμώνα και μυηθείτε στον ξεχωριστό του κόσμο.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular