Παιδικά βιβλία για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό

0
635

Οι πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο είναι οι δυσκολότερες όλου του χρόνου. Ζυγίζουν τόνους, περνούν βασανιστικά αργά, ένα λεπτό κάνει κάπου 15 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα να περάσει και όλα πηγαίνουν πραγματικά σαν ελβετικό ρολόι. Χαλασμένο ασφαλώς. Το βιβλίο σε αυτήν την κατάσταση έρχεται με το ει-δικό του βάρος να τρέξει το χρόνο, τη γνωριμία της ομάδας, να εμφανίσει στα παιδιά ήρωες με παρόμοιες με τις δικές τους αγωνίες, να εμπνεύσει, να χαλαρώσει, να συναρπάσει.

Παιδικά βιβλία για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο λοιπόν. Αυτά είναι τα πιο ενδιαφέροντα:

Η τελεία
Συγγραφέας: Πίτερ Ρέινολντς
Εικονογράφηση: Πίτερ Ρέινολντς
Εκδόσεις: Αίσωπος, 2004

Πρόκειται για ένα από τα παγκόσμια αριστουργήματα που θα (ίσως και να έχετε ήδη) διαβάσετε στη ζωή σας. Ένα από τα 20-30 κορυφαία βιβλία που έχουν γραφτεί παγκοσμίως (και πολλά από αυτά έχουμε ήδη παρουσιάσει στο elniplex). Ένα βιβλίο που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, σε διδάσκει την ομορφιά, την καλοσύνη, την ενσυναίσθηση, την κατανόηση, τη μέγιστη αξία του ρόλου του δασκάλου μέσα από το προσωπικό παράδειγμα κι όχι μέσω κατήχησης και υψωμένου δαχτύλου. Γιατί αυτό το ελάχιστο, ταπεινό σημάδι μας στον κόσμο, η τελεία, η απλή αυτή κουκίδα με τα πολλά ονόματα (τελεία, κουκίδα, βούλα, στίγμα) είναι η πρώτη αρχή να νιώσεις ότι μπορείς να αποτυπώσεις κάτι, να δημιουργήσεις, να αισθανθείς βιωματικά πως μπορείς να τα καταφέρεις, να πιστέψεις σε σένα. Αρκεί ασφαλώς να υπάρχει πλάι σου ένας δάσκαλος, ένας άνθρωπος να κάνει το όχι και τόσο αυτονόητο τελικά: να σου δώσει το χώρο και τη δύναμη να πιστέψεις ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι, ότι δεν είναι για πέταμα και για τη λησμονιά του κόσμου.

Το σχολείο πάει σχολείο
Συγγραφέας: Άνταμ Ρεξ
Εικονογράφος: Κρίστιαν Ρόμπινσον
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017

(για παιδιά που θα πάνε νηπιαγωγείο)

Καλοκαίρι. Ένα καινούριο σχολείο χτίζεται. Είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Περνά τις πρώτες του μέρες με τον επιστάτη, με τον οποίο νιώθει άνετα. Ύστερα έρχονται παιδιά, δεκάδες παιδιά που κατακλύζουν κάθε χώρο του νέου σχολείου. Άλλα παίζουν και χαίρονται, άλλα κάνουν γκριμάτσες βαρεμάρας και ξεστομίζουν φράσεις όπως «μισώ το σχολείο» ενώ ένα κοριτσάκι δεν ήθελε καν να μπει μέσα.
«Πρέπει να είμαι απαίσιο», σκέφτηκε το σχολείο.

Κάποια στιγμή είδε τα παιδιά του νηπιαγωγείου να κάθονται σε κύκλο. Και τότε το σχολείο άρχισε να… πηγαίνει σχολείο. Στο «μικρό» σχολείο, το νηπιαγωγείο, εκεί όπου μαθαίνεις τα πρώτα σου. Κι ήταν μια πολύτιμη εμπειρία αυτή.

Πρώτος απ’ το τέλος
Συγγραφέας: William Bee
Εικονογράφηση: Kate Hindley

Εκδόσεις: Κόκκινο

«Πρώτος από το τέλος». Ποιος; Και τι; Ο Άλμπερτ έχει ένα κατοικίδιο, τον Σίντει. Ως εδώ τίποτα το περίεργο. Πολλά παιδιά έχουν ένα κατοικίδιο. Μόνο που το δικό του δεν ειναι και τόσο συνηθισμένο. Είναι ένα κατοικίδιο ΤΕΡΑΣ! Και έτσι αρχίζει η ιστορία μας: «Ο Άλμπερτ πιστεύει πως ο Σίντει είναι το καλύτερο κατοικίδιο τέρας του κόσμου! Και, σήμερα, ο Άλμπερτ θα το αποδείξει… γιατί όπου να ‘ναι αρχίζει ο…»
Μα ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΤΕΡΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ! Ο Σίντει θα πάρει μέρος φυσικά. 

Μοναδικό χιούμορ που κάνει κάθε μικρό αναγνώστη να λύνεται, να ξεδιπλώνεται, να πέφτει κάτω, να δακρύζει απο τα γέλια. Η απόλυτη ευχαρίστηση. Είναι ιδανικό και για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, αλλά και για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας που θέλουμε να αποφορτιστούμε, να αφεθούμε, να χαλαρώσουμε. Στην τάξη, από τη στιγμή που το διαβάσαμε έγινε best seller. Οι διαγωνισμοί μας και οι ψηφοφορίες είχαν πάντα και τον πρώτο από το τέλος!

Τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι
Συγγραφέας: Χάιντς Γιάνις
Εικονογράφηση: Χέλγκα Μπανς
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Απρίλιος 2015
(για παιδιά που θα πάνε νηπιαγωγείο)

Ένα μαγικό βιβλίο. Και τι το κάνει μαγικό; Μα όλα εκείνα τα συστατικά που πασπαλίζουν οι βασιλιάδες των παραμυθιών στα καλά παραμύθια. Καλογραμμένη ιστορία, ωραίος, κοφτός λόγος, εξαιρετική εικονογραφική προσέγγιση, απουσία ρηχών διδακτισμών, αναγνωστική απόλαυση, συναισθήματα. Και το συγκεκριμένο βιβλίο, καταφέρνει να σου δώσει και ένα πλήθος θεμάτων και δραστηριοτήτων για την τάξη ή το σπίτι, για παιχνίδι και διασκέδαση, για γνώση και εξ-άσκηση. Πώς τα κάνει αυτά ε; Ιδού με λίγα λόγια η ιστορία της κυρίας Στρουμπίνσκι…

που αγαπάει πολύ τα καπέλα και δε θα μπορούσε μάλλον να κάνει τίποτε άλλο από το να έχει ένα… καπελάδικο! Ένα καπελάδικο με κάθε λογής καπέλα στα ράφια του: μεγάλα, μικρά, τετράγωνα, στρογγυλά, φαρδιά, λεπτά, σκούρα, πολύχρωμα και άλλα πολλά.

Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις; (Έρικ Καρλ)
Συγγραφέας: Μπιλ Μάρτιν Τζούνιορ
Εικονογράφηση: Έρικ Καρλ
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, Ιούλιος 2015

Η ιστορία είναι απλή και δίχως ιδιαίτερη πλοκή. Η καφέ αρκούδα ερωτάται τι βλέπει. “Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις, σε ρωτώ; Εκείνη απαντά: “βλέπω ένα κόκκινο πουλί που βλέπει προς τα εδώ”. Αυτό θα συνεχιστεί με άλλα οκτώ ζώα. Το κόκκινο πουλί, την κίτρινη πάπια, το γαλάζιο άλογο, τον πράσινο βάτραχο κ.α. Όλα τα ζώα βλέπουν πάντα το επόμενο ζώο. Απλό ε;

Κι όμως μέσα σε μια τόσο απλή πλοκή και ιστορία, ο συγγραφέας και ο εικονογράφος κατάφεραν να βάλουν ζώα, χρώματα, μαθηματικές έννοιες (δεξιά, αριστερά, προς τα εδώ) καθώς τα ζώα κοιτάζουν διαφορετικά κάθε φορά και ένα παιχνίδι memo για να το παίζετε όλοι μαζί.
Από τα πλέον κατάλληλα βιβλία για την αρχή της σχολικής χρονιάς: λιτό κείμενο, διασκεδαστικό, χρώματα, ζώα, μνήμη και για έκπληξη στο τέλος… μια δασκάλα!

Ο Λύκος πάει σχολείο, της Ελίζαμπεθ Ντιβάλ
Συγγραφέας: Elisabeth Duval
Εικονογράφηση: Eric Heliot
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2009

Το λυκάκι έτρεξε βιαστικά στο σχολείο. Είχε αργήσει. Μα το σχολείο που πήγε είναι σχολείο για πρόβατα.
Έχετε δει πολλούς λύκους να πηγαίνουν σε σχολείο όπου πάει…η τροφή τους; Ο επιστάτης όμως του σχολείου ήταν εκεί. Κέρβερος! Και τα κατάλαβε όλα!
Τον έδιωξε! Ο μικρός λύκος γύρισε σπίτι, πουδραρίστηκε, έβαλε τα άσπρα του, τα προβατίσια του, τα γιορτινά και ξαναγύρισε για να περάσει. Ξεγέλασε με τη μεταμφίεσή του τον επιστάτη (τον Κέρβερο) και μπήκε στο σχολείο. Εκεί όμως δεν έγιναν αυτά που περιμένεις: ο λύκος εξελίχθηκε σε πολύ καλό μαθητή. Κι όχι μόνο αυτό αλλά εκτός από πολύ καλός φίλος των προβάτων άρχισε να τρώει χόρτα μαζί τους και να υιοθετεί πολλές από τις…προβατίσιες συνήθειές τους. Με διασκεδαστική ανατροπή στο τέλος.

Ο λύκος Ζαχαρίας θέλει να είναι πάντα πρώτος
Συγγραφέας: Orianne Lallemand
Εικονογράφηση: Eleonore Thuillier
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Ο λύκος Ζαχαρίας αυτοθαυμάζεται στον καθρέφτη. Βλέπετε θέλει πάση θυσία να κερδίσει το βραβείο του Πιο Κακού Λύκου όπου θα επικρατήσει ο πιο δυνατός, έξυπνος, γρήγορος και πιο…κακός ασφαλώς! Οι υποψήφιοι περνούν από διαδοχικές δοκιμασίες που θέτει ο καθηγητής Κουκοβάγιας. Η πρώτη κρίνει τον δυνατότερο, η δεύτερη τον γρηγορότερο, η τρίτη τον εξυπνότερο, η τέταρτη τον πιο κακό! Ο Ζαχαρίας κατορθώνει με διάφορες τσαχπινιές και ζαβολιές να κερδίσει όλες τις δοκιμασίες. Το βραβείο του ανήκει δικαιωματικά. Αλλά εκτός από αυτό θα είναι ολόδικό του κι ένα μάθημα που θα του δώσει η τύχη, ο καθηγητής Κουκοβάγιας και όλοι εκείνοι που αδίκησε γιατί…ήθελε πάντα να ‘ναι πρώτος.
Ο λύκος Ζαχαρίας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα σειρά με πρωταγωνιστή τον συμπαθή λύκο. Το “θέλει να είναι πάντα πρώτος” είναι ένα από τα έξι βιβλία της σειράς στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η Οριάν Λαλμόν γράφει και η Ελεονόρ Τουιλιέ εικονογραφεί έναν από τους πιο συμπαθείς ήρωες των τελευταίων ετών στο ευρωπαϊκό βιβλίο. Αν και οι σειρές συνήθως έχουν περισσότερα εμπορικά παρά ποιοτικά χαρακτηριστικά, εντούτοις ο Ζαχαρίας μπορώ να πω, θίγει κάθε φορά με μια καλοφτιαγμένη ιστορία ένα σημαντικό ζήτημα συμπεριφοράς ή μια συναισθηματική κατάσταση.

lykoszaxariasover

Ο Δεινόσαυρος πάει σχολείο, της Πάμελα Ντάνκαν Έντουαρντς
Συγγραφέας: Pamela Duncan Edwards
Εικόνες: Deborah Allwright
Εκδόσεις: Πατάκη, 2008

Ένας χαριτωμένος μπόμπιρας σου απευθύνεται, φίλε αναγνώστη. Εσύ τι θα έκανες αν την πρώτη μέρα του σχολείου, ο Δεινόσαυρος ξυπνούσε μουτρωμένος και δε σου χαμογελούσε με το μεγάλο δεινοσαυρίσιο χαμόγελό του; Εγώ πάντως θα του έλεγα: “Μην ανησυχείς, Δεινόσαυρε, περνάμε καλά στο σχολείο!”
Και τι θα έκανες αν χτυπούσε το πόδι του στο πάτωμα, έβγαζε το δυνατότερο δεινοσαυρίσιο βρυχηθμό του και σου ‘λεγε: “Ρροοααρρ! Οι δεινόσαυροι δεν πάνε σχολείο!”; Εγώ πάντως, θα του έλεγα: “Φυσικά και πάνε σχολείο, Δεινόσαυρε. Αλλιώς πώς γίνεται να είναι τόσο έξυπνοι;”. Ο γλυκός μπόμπιρας θα μας απευθύνει 6 ακόμα ερωτήματα, το ένα πιο χιουμοριστικό και διεισδυτικό από το προηγούμενο. Και θα απαντήσει σε όλες μόνος του, κάθε φορά και πιο ρεαλιστικά και συνάμα πιο παραμυθένια. Μέσα σε λίγες σελίδες, η Βρετανίδα συγγραφέας απογειώνει το φόβο και τη γκρίνια για τις πρώτες μέρες στο σχολείο, τον πετάει στην τραμπάλα με τον δεινόσαυρο, τον σπρώχνει στην τσουλήθρα και ξοπίσω το δεινόσαυρο και στο τέλος σου τον παραδίδει σα τσαλακωμένο χαρτί να τον κοιτάς και να θυμάσαι “τι ανόητος ήσουν που φοβόσουν το καλό σου το σχολείο;”. 

Το μικρό λυκάκι στο σχολείο των λυκόπουλων
Συγγραφέας: Αντούν Κρινγκς
Εικονογράφηση: Αντούν Κρινγκς
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιανουάριος 2016

Έχει ένα μοναδικό ταλέντο αυτός ο Κρινγκς να φτιάχνει ιστορίες «υπόγειες», λιτές αφηγηματικά, και να περνάει από κάτω ένα πλήθος σχολίων. Η σειρά με το Μικρό Λυκάκι έχει αρκετούς καλούς τίτλους. Αυτό εδώ, ωστόσο, θεωρώ πως είναι ένα από τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο βιβλίο της σειράς. Κι αυτό γιατί θέτει στο μικροσκόπιο του

Το μικρό λυκάκι μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάει στο σχολείο. Η μαμά λύκαινα του έφτιαξε κασκέτο και στολή που φοράνε όλα τα λυκόπουλα. Όμως εκείνο το έχει αποφασίσει. Δεν πρόκειται να πάει σχολείο.

«Για να μεγαλώσεις και να γίνεις λύκος σωστός, λυκάκι μου, πρέπει να μάθεις να ζεις με τους άλλους λύκους», του είπε η μητέρα του.
«Δε έλω να μεγαλώσω. Κι έπειτα, έχω σκοπό να γίνω μοναχικός λύκος», της απάντησε με σιγουριά εκείνο.

Και γιατί να πάει σχολείο παρακαλώ; Δεν είχε την ανάγκη κανενός για να περνάει καλά…

Στην Ακαδημία Δεινοσαύρων, της Μαρίας Ρουσάκη
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Επιτέλους! Ο Μπόμπος γίνεται δεκτός! Θα περάσει το κατώφλι της Ακαδημίας των Δεινοσαύρων, εκεί που πάνε όλοι μεγάλοι και ξακουστοί δεινόσαυροι. Μικρόσωμος ακόμα, δίχως τις απαιτούμενες ζημιές στο ενεργητικό του, με ουρά μικρή και βηματισμό αθόρυβο ακόμα, ο Μπόμπος δείχνει παντελώς ανέτοιμος για την Ακαδημία των Δεινοσαύρων.
Οι πρώτες του εντυπώσεις είναι μάλλον θλιβερές. Θέλει να φύγει. Τίποτα εκεί μέσα δεν τον γοητεύει και δεν ταυτίζεται με τις δικές του επιθυμίες. Τρακ και ανησυχία. Μέχρι και το όνομά του προκαλεί το γέλιο των υπολοίπων. Είναι αναμφίβολα ο πιο αδύναμος κρίκος. Ο πιο αδύναμος μέχρι που η δασκάλα, η κυρία Βρίνα, ανακοινώνει στο καλωσόρισμα όλα όσα θα μάθουν οι μαθητές στην Ακαδημία. Και σε αυτούς τους έξι μεστούς τίτλους του… «προγράμματος σπουδών» ο Μπόμπος θα βρει κάτι που θα μεγαλώσει αμέσως το μυαλό του και την εικόνα του στον ίδιο και τους άλλους.

akadimia_deinosavron_cover

 Μαυρούλα, Πρώτη μέρα στο σχολείο   
Συγγραφέας: Ρομπ Σκότον
Εικονογράφος: Ρόμπ Σκότον
Εκδόσεις: Μίνωας

Πρώτη μέρα στο σχολείο! Και η Mαυρούλα ανησυχεί!
Κι αν δεν κάνει νέους φίλους; Η Mαυρούλα για να είναι σίγουρη φέρνει στην τάξη το αγαπημένο της κατοικίδιο… ένα ποντικάκι, τον Φαγκρή! Το μάθημα ξεκινά, όμως απότομα σταματά! Μόλις εμφανίστηκε ο Φαγκρής, οι γάτες τον πήραν στο κυνήγι!
Είναι οι γάτες και τα ποντίκια πραγματικά εχθροί;

Η Μέλπω η μοναδική, της Μαρίας Ρουσάκη
Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
Εικονογράφηση: Πωλίνα Παπανικολάου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2001

Η Μέλπω δια χειρός Μαρίας Ρουσάκη είναι ένα καλογραμμένο θαύμα απλότητας. Όμορφη αφήγηση, ιδιαίτερο μήνυμα. Εντάξει, τα σχολεία της Ελλάδας έδιωξαν την εμφανισιακή μοτονονία 30 χρόνια τώρα με την κατάργηση εκείνης της “υπέροχης” ποδιάς και του αλησμόνητου πηλικίου. Αλλά τα σχολεία- και δη τα ελληνικά- σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν έδιωξαν τη χαλκομανία που είχαν στο μυαλό τους. Μην τυχόν και χαλάσεις την αυτιστική μανιέρα του σχολείου να “χαλιέται” μεμιάς στο διαφορετικό. Μην τυχόν και θυμίσεις στη δασκάλα τα νιάτα της και μελαγχολήσει με τη φούστα της πιτσιρίκας ή τα μαλλιά του μικρού.melpomonadiki_coverΟι μικρές ιστορίες του Πέτρου, της Μαρίας Παπαγιάννη
Συγγραφέας: Μαρία Παπαγιάννη
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου,
Πέτρος Μπουλούμπασης
Εκδόσεις: Πατάκη, Δεκέμβριος 2014

Η Μαρία Παπαγιάννη έγραφε, ο Πέτρος Μπουλούμπασης και η Σοφία Τουλιάτου εικονογραφούσαν. Οι μικρές ιστορίες του Πέτρου είναι ένας συλλεκτικός τόμος που κυκλοφόρησε σε 4.000 αντίτυπα το Δεκέμβριο του 2014 και περιλαμβάνει 6 βιβλία της συνεργασίας των τριών δημιουργών. Πρόκειται για τα βιβλία “Ποιος είναι ο αρχηγός;”, “Πάντα;”, “Πρώτος!”, “Βιβλιοφάγος κατά λάθος!”, “Στον πίνακα” και “Επιστροφή στο σχολείο”.
Έξι σύντομες, έξυπνες, καλοφτιαγμένες ιστορίες με ζουμ σε έξι διαφορετικές στιγμές στη ζωή ενός παιδιού. Μικρότερα αδέρφια στην οικογένεια, το ταξίδι των βιβλίων, η δυσαρέσκεια του πίνακα στο σχολείο, τα όνειρα και το πάντα, η σκανταλιά ενός πρώτου μαθητή, η επιστροφή στο σχολείο μετά το υπέροχο καλοκαίρι. Όλες οι προσεγγίσεις της Μαρίας Παπαγιάννη έχουν απλότητα, είναι εύληπτες και μοιάζουν με κοντινά ζουμ στη ζωή του ίδιου παιδιού και την ίδια ώρα τόσων πολλών παιδιών.

oimikres_istories_tou_petrou_coverΗ Ζωή που περισσεύει, της Ιωάννας Μπαμπέτα
Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφηση: Σοφία Τουλιάτου
Εκδόσεις: Πατάκη (Δεκέμβριος 2013)

(για παιδιά που θα πάνε δημοτικό)

Η Ζωή περισσεύει. Περισσεύει παντού και πάντα. Και το δικό της “παντού” και “πάντα” είναι το σχολείο, ο χώρος που όλα τα παιδιά δοκιμάζουν δεξιότητες, ενδιαφέροντα, κοινωνικότητα.
Τα παιδιά στην τάξη της είναι 21. Μονός αριθμός. Κι αυτή που περισσεύει είναι η Ζωή. Δεν είναι το πρόβλημα ο μονός αριθμός 21. Τα προβλήματα είναι αλλού: μετακόμισε σε αυτή τη γειτονιά μόλις το καλοκαίρι. Το σχολείο είναι καινούριο γι’ αυτήν και οι συμμαθητές της ακόμα πιο καινούριοι. Όλοι κατάφεραν να ζευγαρώσουν στο θρανίο τους με τις παλιές φιλίες. Όλοι εκτός από τη Ζωή. 
Δεν είναι αδέξια, ούτε αντικοινωνική. Μα ως καινούρια παντού περισσεύει. Σε αυτό δε βοηθούν ούτε οι συμμαθητές της με τις παγιωμένες τους φιλίες, ούτε η δασκάλα της που μάλλον ενισχύει το άγλυκό της περιθώριο, ούτε οι γονείς της που δε γνωρίζουν για το “περίσσεμα” του παιδιού τους αφού και η ίδια κλειδώνει στον εαυτό της τούτο το “αριθμητικό” της βάσανο.

Ουφ ποιος διαβάζει πάλι;
Συγγραφέας: Τζένιφερ Μουρ Μαλινός
Μετάφραση: Ράνια Μπουμπούρη
Εικονογράφηση: Γκουστάβο Μαζάλι
Εκδόσεις: Μίνωας, 2014

(για παιδιά που θα πάνε δημοτικό)

Το σχολείο ξεκίνησε και τα παιδιά οφείλουν να διαβάζουν και να είναι καλοί μαθητές. Όμως το διάβασμα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Κάποιες φορές γίνεται βαρετό και κάποιες άλλες είναι πάρα πολύ δύσκολο. Κάθε μέρα πρέπει να ξυπνούν πρωί για να πάνε στο σχολείο και να έχουν ετοιμάσει όλες τις εργασίες σε γλώσσα και μαθηματικά, να γράφουν και να διαβάζουν, να απαντούν σε ερωτήσεις, να γράφουν διαγωνίσματα και μετά στο σπίτι να προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, φτου κι απ’ την αρχή.
Είναι μια κανονική δουλειά που δεν σηκώνει τεμπελιά και χουζούρι και δεν μπορείς ν’ απουσιάζεις χωρίς σοβαρό λόγο. Στο σχολείο όμως διδάσκονται και ενδιαφέροντα μαθήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Αλλά και παιχνίδια στο διάλειμμα με του φίλους.

Πρώτη μέρα στο σχολείο
Συγγραφέας: Νικολέτα Κόστα
Διασκευή: Ρένα Ρώσση Ζαϊρη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2008

(για παιδιά που θα πάνε δημοτικό)

Ο Γιάννης δε θέλει να πάει στην πρώτη δημοτικού. Φοβάται πολύ. Όταν όμως βλέπει το καινούριο του σχολείο και τους συμμαθητές του, αλλάζει γρήγορα γνώμη και γίνεται το πιο χαρούμενο πρωτάκι!

Το βιβλίο εντάσσεται στη σειρά Διαβάζω ιστορίες 6+, η οποία περιλαμβάνει απλές, διασκεδαστικές ιστορίες μέχρι 1.000 λέξεις που οδηγούν το παιδί στον δρόμο της ανάγνωσης.

Ένας αρκούδος στο σχολείο!
Συγγραφέας: Κάρι Γουέστον
Εικονογράφηση: Τιμ Γουόρνς
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Μια μέρα η δασκάλα η κυρία Κοκοκό ανακοινώνει στα παιδιά της τάξης της ότι θα αποκτήσουν έναν καινούργιο συμμαθητή. Εκείνα ενθουσιάζονται. Όταν όμως βλέπουν ότι ο συμμαθητής τους είναι ένας μαλλιαρός, φοβερός και τρομερός αρκούδος, αρχίζουν να ουρλιάζουν. Ο Μπίλι, παρόλο που είναι διαφορετικός, θα καταφέρει να κάνει καινούργιους φίλους και να ενσωματωθεί στην ομάδα της τάξης του.
Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα και τη δυναμική της ομάδας.