Παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ παιδιών και εκπαιδευτικών

04/09/2017 22:00:00

 • Πρώτες μέρες στο σχολείο. Είναι σα να σκάβεις σε ορυχείο χωρίς να βλέπεις ούτε κάτω ούτε πάνω. Αν οργανωθούμε σωστά όμως, ίσως καταφέρουμε να δούμε και κάτω και το φως επάνω. Μαζέψαμε τα καλύτερα παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια για τις πρώτες ώρες και μέρες στο σχολείο.

  Η πιο γρήγορη σύσταση

  Μα δεν μπορεί να μην την ξέρετε. Είναι τόσο απλό. Με το 1, με το 2, με το 3, λέμε όλοι μαζί τα ονόματά μας. Αν έχουμε φροντίσει να γνωρίζουμε από πριν τα ονόματα όλων των παιδιών τότε θα τρελαθούν όταν μας δουν να λέμε "εντάξει, τα άκουσα και τα έμαθα όλα με τη μία". Κατόπιν μπορούμε να κάνουμε παραλλαγές σύστασης. Δυνατά, φωναχτά, ουρλιαχτά, ψιθυριστά. Μην το παρακάνουμε: μετά τη μία φορά δικής μας μαγικής επίδειξης, δίνουμε τη σκυτάλη στα παιδιά. Αλήθεια... πόσα ονόματα έμαθες εσύ έτσι;

  Ο πρώτος και ο τελευταίος…

  Όλα τα παιδιά όρθια. Χτυπάμε το ταμπουρίνο (ή άλλη μουσική/ήχο). Όταν σταματάμε, πρέπει όλοι να καθίσουν κάτω αμέσως. Για τον πρώτο και τον τελευταίο ή έναν από τους δύο μπορούμε να ορίσουμε μία ωραιότατη σύσταση. Να μας πει το όνομά του; Να πει το όνομα κάποιου που θυμάται; Να πει το όνομα δύο συμμαθητών του; Οι παραλλαγές πολλές.

  Το πιο γρήγορο παιχνίδι γνωριμίας

  Ποιος είναι ο πιο γρήγορος βοηθός; Χμ... Αυτό ίσως είναι το πιο γρήγορο παιχνίδι γνωριμίας! Δείτε το εδώ.

  Χαρωπά να σε γνωρίσω προσπαθώ!

  Χρησιμοποιώντας το πασίγνωστο τραγουδάκι «Χαρωπά τα δυο μου χέρια» παραλλάσσουμε τους στίχους δίνοντας μια ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, να γνωριστούν και να διασκεδάσουν. Και το εμπλουτίζουμε τόσο όσο μακριά θέλουμε να το φτάσουμε! Δείτε όλο το παιχνίδι εδώ.

  Ψάχνω μες την τάξη, ψάχνω μες την τάξη

  Τα παιχνίδια γνωριμίας -μην ξεχνάμε- αφορούν και στην εξοικείωση με τον χώρο του σχολείου. Παραλλάσσοντας το παιχνιδοτράγουδο «Ψάχνω το λιοντάρι» (δείτε το αναλυτικά παρακάτω) γνωρίζουμε όλους τους χώρους του σχολείου αλλά και τις συνήθειες που θα ακολουθήσουμε. Δείτε το εδώ.

  Γνωριμία μετά μουσικής

  Ένα απλό και ευχάριστο παιχνίδι γνωριμίας με μουσική και χορό σε ζευγάρια. Δείτε το εδώ.

  Σε όσους κλείνω το μάτι

  Στο Γιώργο κλείνω το μάτι
  και του ζητάω να κάνει κάτι.
  Τι όμως είναι αυτό που του ζητώ;
  Δωσ’ τε μου λίγο χρόνο να σκεφτώ!

  Και δείτε το εδώ.

  Ανάποδες μουσικές καρέκλες

  Μουσικές καρέκλες προφανώς και έχετε παίξει. Μόνο που εκεί χάνουν σχεδόν όλοι εκτός από έναν νικητή. Μήπως να παίζαμε μουσικές καρέκλες όπου δεν χάνει κανείς και γελάμε πολύ; Δείτε το εδώ.

  Αποκτήστε εμπιστοσύνη

  Δύο εξαιρετικά παιχνίδια είναι ο καθρέφτης και η τυφλόμυγα. Παιχνίδια διασκεδαστικά που δίνουν χαρά και επενδύουν στις σχέσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Δείτε τα εδώ.

  Σου δίνω το μαντήλι μου, μου λες το όνομά σου;

  Ένα παιχνίδι γνωριμίας με μαντήλια ή κομμάτια υφάσματος σε μέγεθος μαντηλιού. Δείτε το εδώ.

  Το τρένο της γνωριμίας

  Το τρένο της γνωριμίας ξεκινάει το μακρινό ταξίδι του. Επιβιβαστείτε εδώ.

  Γνωρίμια σε κύκλο, με κίνηση

  Παιχνίδι  γνωριμίας και συστάσεων με διαφορετικούς τρόπους και εκφράσεις, σε κύκλο. Δείτε το εδώ.

  Ποιος θυμάται...;

  Παιχνίδι γνωριμίας και ενεργοποίησης της ομάδας με μια μικρή μπάλα που μεταβιβάζεται μεταξύ των παιδιών και τρία επίπεδα δυσκολίας. Δείτε το εδώ.

  Μάντεψε ποιος κάπως αλλιώς

  Φωτογραφίες μας, παρατηρητικότητά μας και ψάχνουμε... Αλήθεια ποιον ψάχνουμε; Δείτε το εδώ.

  Ψάχνω το λιοντάρι

  Το μαγικό "Ψάχνω το λιοντάρι", ένα παιχνίδι που αναδείξαμε στο ELNIPLEX και αποτελεί ένα από πιο διασκεδαστικά παιχνίδια για τις πρώτες μέρες στο νηπιαγωγείο καθώς συσφίγγει τις σχέσεις των παιδιών και δημιουργεί κίνηση και χαρά. .

  Τα παιδιά μπαίνουν σε σειρά το ένα πίσω από το άλλο. Επιλέγουμε με λάχνισμα ένα παιδί που θα κάνει το λιοντάρι και το οποίο πηγαίνει και κρύβεται σε μια «σπηλιά» (Ορίζει όλη η ομάδα ποια είναι η σπηλιά- Δεν έχει σημασία αν το έχουν δει τα παιδιά προηγουμένως).

  Ο εμψυχωτής μπαίνει μπροστά κοιτώντας προς τα παιδιά και τραγουδά:

  Ψάχνω το λιοντάρι
  ψάχνω το λιοντάρι
  που είναι κρυμμένο
  που είναι κρυμμένο
  καθόλου δεν το βρίσκω.

  Και ξαφνικά μπροστά μου τι;

  Τα παιδιά περιμένουν ή υποθέτουν! Τους αποκαλύπτουμε αμέσως!

  Ένα ποτάμι!

  Δε μπορώ από πάνω!
  Δε μπορώ από κάτω!
  Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά!

  Τι θα κάνω;

  Τα παιδιά κάνουν υποθέσεις! Χαμός!

  Κάποιος θα βρει μια καλή απάντηση (θα περάσουμε από τη γέφυρα). Αν δεν τη βρει, ξεμπλοκάρουμε την ομάδα εμείς.

  Θα περάσουμε τη γέφυρα!

  Τα παιδιά περνούν την αυτοσχέδια γέφυρά μας. Συνεχίζουμε…

  Καιιιιι……

  Ψάχνω το λιοντάρι
  ψάχνω το λιοντάρι
  που είναι κρυμμένο
  που είναι κρυμμένο
  καθόλου δεν το βρίσκω.

  Και ξαφνικά μπροστά μου τι;

  Το παιχνίδι θα συνεχιστεί με τα εξής εμπόδια:

  -ψηλά χορτάρια (θα ανοίξω να περάσω ανάμεσά τους)

  -λάσπες (θα σκάψω για να μπορέσω να περπατήσω)

  -ένα ψηλό βουνό (θα σκαρφαλώσω, βγάλτε τα σχοινιά σας ορειβάτες μου).

  -μια σπηλιά (θα μπούμε μέσα)

  Μπαίνουμε στη σπηλιά. Χμ.. Κάνει κρύο εδώ μέσα. Αυτό εδώ… Πιάνω κάτι μαλλιαρό… Και είναι… Το λιοντάριιιιιιιιι!!!

  Τα παιδιά τρέχουν ενώ το παιδί-λιοντάρι κυνηγάει να πιάσει έστω ένα τους.

  Η μπάλα και η πατάτα που καίει

  Γνωστή η πατάτα που καίει. Παίζεται σε παραλλαγή με μπάλα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο (το μαντήλι μου πήρε φωτιά, το καπέλο μου καίε κτλ). Παίζουν όσοι θέλουν. Τα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο. Με κλήρωση ή κάποιο λάχνισμα επιλέγεται ο παίκτης που θα ξεκινήσει. Η μπάλα έχει πάρει φωτιά. Δε μπορείς να την κρατήσεις στα χέρια σου. Με το που στην πετάει κάποιος, πρέπει αμέσως να την πετάξεις στον επόμενο παίκτη ή σε όποιον επιλέξεις. Δε μπορείς να την κρατήσεις. Δε μπορείς να σκεφτείς. Είπαμε: η μπάλα καίει. Ο παίκτης που θα αφήσει την μπάλα να πέσει ή του φύγει ή τη ρίξει λάθος σε άλλον ή την κρατήσει πολλή ώρα στα χέρια του, πρέπει να πει το όνομα του ή το όνομα δύο παιδιών. Ή να μιμηθεί ένα ζώο. Ή να τραγουδήσει ή να χορέψει. Ή αποφασίστε επιτέλους τι θα κάνει! Αλλά πρώτες μέρες είναι. Δεν είμαστε για να έχουμε χαμένους και νικητές!

  Μάντεψε τι

  Γνωριμία με τα αντικείμενα/υλικά που θα μας χρειαστούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Δείτε το εδώ.

  Μαζέψτε... αέρα

  Η χαρά είναι η καλύτερη γνωριμία. Ένα από τα πρώτα σας διαλείμματα αξιοποιήστε το για να μαζέψετε αέρα και να χαρείτε. Δείτε το εδώ.

  Τραγουδήστε

  Υπάρχει ένα τραγούδι που ανυψώνει το εγώ μας; Που το ανυψώνει τόσο που αισθανόμαστε πολύ όμορφα να μετέχουμε σε μια ομάδα με άλλα εγώ και να μοιραζόμαστε ανάγκες, επιθυμίες, σκέψεις, αγωνίες; Ασφαλώς και υπάρχει. Και αν υπήρχε μόνο ένα, αυτό θα ήταν... αυτό:  Εγώ είμαι εγώ, από τη Δέσποινα Μπογδάνη Σουγιούλ και τον θρυλικό Τριγωνοψαρούλη του Βαγγέλη Ηλιόπουλου που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια κυκλοφορίας. 

  Και λίγο πιο μετά...

  Μόλις αρχίσει να δένει λίγο η ομάδα, μην ξεχάσετε τη καταπληκτική Θάλασσα-στεριά, να περπατήσετε στο δάσος και να διασκεδάσετε με τον κυνηγό, να καθιερώσετε από τις πρώτες κιόλας μέρες την τρομερή παπουτσοσαλάτα αλλά και άλλες σαλάτες που θα βρείτε εδώ, παίξτε με τις εφημερίδες και βάλτε πάνω από όλα τη χαρά.

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com