Παραμυθοκάρτες, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι δημιουργικής αφήγησης για παιδιά

06/12/2017 18:00:00

 • Οι Παραμυθοκάρτες που ζωγράφισε η Λιάνα Δενεζάκη και έστησε ο Μάνος Κρόκος δεν είναι καινούρια υπόθεση στα εκδοτικά πράγματα. Πρόκειται για ένα δοκιμασμένο, αναγνωρισμένο και επιστημονικά θεμελιωμένο μέσο δημιουργικής αφήγησης για παιδιά ήδη από τα 3 τους χρόνια. Η γνωστή εικονογράφος έδωσε πραγματικά τον καλύτερό της εαυτό και μαζί με τον συγγραφέα Μάνο Κρόκο δημιούργησαν ήδη τρία πακέτα καλαίσθητων Παραμυθοκαρτών με πληρότητα στην θεματολογία και αισθητική αρτιότητα. Τις δοκίμασα ήδη στα παιδιά της τάξης μου και τα γοήτευσε η καθαρότητα των παραμυθένιων στοιχείων, "τα πρόσωπα" και "τα ωραία χρώματα" όπως χαρακτήρισαν τις πραγματικά βελούδινες αποχρώσεις των εικόνων.

  Οι Παραμυθοκάρτες κινητοποιούν τα παιδιά (παίζεται άνετα από οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να διασκεδάσει) να αναπτύξουν δεξιότητες ως προς την καλλιέργεια του λόγου τους, την δημιουργική φαντασία, την κριτική τους σκέψη, την ικανότητα σύνθεσης, όλες αυτές τις ιδιαίτερες δεξιότητες που δημιουργούν έναν ευτυχισμένο και ακέραιο άνθρωπο.

  Έχοντας παίξει δεκάδες φορές με Παραμυθοκάρτες με τα παιδιά μου στο σχολείο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι θα ακούσετε απίστευτα διασκεδαστικά πράγματα ενώ θα παρακολουθήσετε τα παιδιά σας να αναπτύσσουν και να εξελίσσουν όμορφα και απόλυτα αρμονικά το λόγο τους, τη σύνταξη των προτάσεών τους και εκείνη την άτιμη τη φαντασία που τόσο την έχουμε υποτιμήσει στο βωμό της επίδοσης και του αποτελέσματος. Όμως η ζωή προχωράει από τις μεγάλες ιδέες κι οι μεγάλες ιδέες γεννιούνται από τα όμορφα μυαλά που ενώνονται όλα μεταξύ τους με την αόραση γραμμή της φαντασίας.

  Τι είναι η δημιουργική σκέψη
  Ας αφήσουμε την εικονογράφο και συγγραφέα Λιάνα Δενεζάκη να μας το πει με τον δικό της ξεκάθαρο τρόπο:
  "Η δημιουργική σκέψη είναι αυτή που κάνει τον κόσμο μας αυτόν που είναι. Σκεφτείτε πόσα πράγματα θα έλειπαν από τη ζωή μας χωρίς αυτήν. Πράγματα που ούτε φαντάζεται κανείς ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο πεδίο. Θέατρο, όπερα, κόμικ, εφημερίδες, περιοδικά, βιντεοπαιχνίδια, σειρές στην τηλεόραση, κινηματογραφικές ταινίες, επιτραπέζια παιχνίδια, στίχοι τραγουδιών, μπαλέτο είναι μερικές μόνο από τις εφαρμογές της δημιουργικής σκέψης και γραφής. Αν ορισμένοι άνθρωποι δεν είχαν αναπτύξει έντονα αυτό το κομμάτι μέσα τους, πολλά πράγματα και ανακαλύψεις δεν θα είχαν συμβεί. Κι αυτό δεν είναι ταλέντο που είτε το έχεις είτε όχι. Είναι φαντασία, και η φαντασία μαθαίνεται."

  Κανένας περιορισμός στον τρόπο παιχνιδιού
  Αν και μέσα σε κάθε σετ υπάρχει ένα προτεινόμενο φύλλο οδηγιών με οδηγίες προκειμένου να δημιουργηθούν όμορφες ιστορίες από τα παιδιά με 7 απλά βήματα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως περιορισμός στον τρόπο που θα παιχθεί ένα σετ καρτών. Αφήνοντας τη φαντασία και τη συνθετική μας ικανότητα ελεύθερη, όλα μπορούν να συμβούν.

  Για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς
  Αναμφίβολα είναι ένα σημαντικό εργαλείο παρατήρησης, καταγραφής και επικοινωνίας με τα παιδιά, ένας διαδραστικός τρόπος εξερεύνησης των ποικίλων διεργασιών που συντελούνται μέσα τους από το σύνολο της δραστηριότητάς τους στο σχολείο, το σπίτι ή όπου αλλού αυτή αναπτύσσεται. Ένας εκπαιδευτικός και ένας γονιός μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρώνουν τη σκέψη τους, να συνθέτουν ιστορίες, να επικεντρώνονται στα βασικά σημεία εξέλιξης μιας ιστορίας καθώς και στις βασικές αρχές δόμησης μιας ιστορίας (που, ποτε, ποιος, τι, γιατί).
  Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι μια ιστορία που φτιάχτηκε αυτοσχέδια, μπορεί να ηχογραφηθεί, να μεταδοθεί, να μελοποιηθεί, να δραματοποιηθεί, να οπτικοποιηθεί, να βιντεοσκοπηθεί, να ζωγραφιστεί από το παιδί, να γίνει βιβλίο, να γίνει ο,τι ακριβώς γίνεται μια ιστορία που έπλασε και ένας μεγάλος. Δηλαδή τα πάντα.

  Τρόποι αγοράς
  Μπορείτε να προμηθευτείτε τις Παραμυθοκάρτες στα βιβλιοπωλεία, στο ηλεκτρονικό κατάστημα των εκδόσεων
  www.kitrinopatini.gr  και τηλεφωνικά στο 210-3009503. Στην Κύπρο αντιπροσωπεύονται αποκλειστικά από το βιβλιοπωλείο Rivergate.

  Ακούστε
  Το
  Τραγούδι των Παραμυθοκαρτών.

  Οι νεοφυείς εκδόσεις Κίτρινο Πατίνι έχουν δημιουργήσει για την ώρα τρία σετ Παραμυθοκαρτών.

  Ιστορίες από το νησί της φαντασίας
  Κάρτες: 49
  Συγγραφέας: Μάνος Κρόκος
  Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη
  Μέγεθος: 10,5 Χ 13
  ISBN: 978-618-83354-2-4
  Ηλικία: 3-12

  Εστίαση: αναγνωρίσιμοι ήρωες παραμυθιών δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να πλάσουν τα δικά τους παραμύθια.

  Ιστορίες από το Μαγικό Βασίλειο
  Κάρτες: 49
  Συγγραφέας: Μάνος Κρόκος
  Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη
  ISBN: 978-618-83354-1-7
  Ηλικία: 3-12

  Εστίαση: αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, επίλυση συγκρούσεων, προβλημάτων στις διαπροσωπικές σχέσεις και ανάδειξη του "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα" ως μια εφικτή πραγματικότητα και όχι ως αρχετυπικό τέλος μιας ιστορίας.

  Ιστορίες με μουσούδες
  Κάρτες: 49
  Συγγραφέας: Μάνος Κρόκος
  Εικονογράφος: Λιάνα Δενεζάκη
  ISBN: 978-618-83354-0-0
  Ηλικία: 3-12

  Εστίαση: καλλιέργεια της αγάπης προς όλα τα ζώα και ευαισθητοποίηση στο θλιβερό φαινόμενο της κακοποίησης ζώων.

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΑΤΙΝΙ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο από τις ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΑΡΤΕΣ- ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ.

  Τι πρέπει να κάνετε:

  ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ, στείλτε μήνυμα στο inbox της σελίδας του elniplex στο facebook και την ένδειξη "ΠΑΡΑΜΥΘΟΚΑΡΤΕΣ". ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ σε προηγούμενο διαγωνισμό, δεν χρειάζεται να στείλετε κανένα μήνυμα.

  Ισχύς διαγωνισμού 5 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου.

  Ανακοίνωση νικητών Οι νικητές ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι κάτοικος εκτός Αττικής, το βιβλίο θα του αποσταλεί από τον εκδοτικό οίκο του παραπάνω βιβλίου. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αττικής, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

  Τρόπος επιλογής Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα Random Number Generation (RNG).

  Εξαιρούνται Στους διαγωνισμούς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι τακτικοί συντάκτες του ELNIPLEX.

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com