Πινόκιο, των Μανουέλα Αντρεάνι και Τζιάντα Φράντσια

04/12/2017 21:00:00

 • Τίτλος: Πινόκιο- Μια ιστορία εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Κάρλο Κολόντι
  Προσαρμογή κειμένου: Τζιάντα Φράντσια
  Εικονογράφηση: Μανουέλα Αντρεάνι
  Εκδόσεις: Ψυχογιός, Νοέμβριος 2017
  Μεταφραστής: Θεοδώρα Δαρβίρη
  Σελίδες: 80
  Μέγεθος: 24,6 Χ 31
  ISBN: 978-618-01-2031-8

  Αγόρασέ το

  Πέρσι κρατούσα στα χέρια μου την αγγλική έκδοση αυτού του αριστουργήματος. Διάβασα αρκετές σελίδες απολαμβάνοντας πραγματικά το γνήσιο ταλέντο της Μανουέλα Αντρεάνι την οποία μέχρι τότε αγνοούσα. Από το εξώφυλλο κιόλας είχα μείνει αποσβολωμένος από τα χρώματα, τις γραμμές, την επιλογή και τη σύνθεση των αποχρώσεων, τους φοβερούς ιριδισμούς και τις σκιές που έπαιζαν με το βλέμμα σου, την αποφυγή υπερφόρτωσης με λεπτομέρειες που δεν προσδίδουν αλλά κυρίως εκείνο το λεπτοδούλεμα των μορφών, των χαρακτηριστικών και της εκφραστικότητάς τους. "Πο πο! Άλλη Ντοτρεμέρ μας βρήκε", μουρμούρισα.

  Πραγματικά, ο Πινόκιο της Μανουέλα Αντρεάνι σε διασκευή κειμένου της Τζιάντα Φράντσια που έφεραν στην Ελλάδα οι εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη είναι ένα κομψοτέχνημα, ένα έργο τέχνης σε μορφή βιβλίου. Απολαυστικές εικόνες, το γνωστό κείμενο του Κάρλο Κολόντι σε φροντισμένη γλώσσα, μεγάλο μέγεθος να μην δραπετεύει στιγμή το βλέμμα και ποιότητα χαρτιού που ενεργοποιεί αφή και όσφρηση, το μυρίζεις, σέρνεις τα δάχτυλα στις σελίδες. Μια έκδοση υψηλής αισθητικής και ποιότητας.

  Από την ίδια εικονογράφο κυκλοφορει αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός και η Οδύσσεια στην ίδια προσέγγιση και αισθητική ενώ από πέρσι βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν Σαιντ ντε Εξυπερύ (μτφρ. Δημήτρη Ζορμπαλά).

  Εξαιρετικά βιβλία, ξεφυλλίστε τα και οι έπαινοί μου δε θα σας φανούν υπερβολικοί. Ιδανικό για δώρο, με τιμή κοντά στα 10 ευρώ.

 • Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Μανουέλα Αντρεάνι γεννήθηκε στη Ρώμη και σήμερα ζει στο Τορίνο. Αφού σπούδασε εικονογράφηση, εργάστηκε ως γραφίστρια και ακολούθως εισήλθε στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων. Κέρδισε υποτροφία για έναν κύκλο μαθημάτων animation στο European Institute of Design του Τορίνο  του IED (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδιασμού) και στη συνέχεια εργάστηκε για το στούντιο Lastrego e Testa σε τηλεοπτικές σειρές την παραγωγή και μετάδοση των οποίων είχε η RAI όπως Οι περιπέτειες του Αλαντίν.

  Το 2011 ξεκίνησε καριέρα ως ελεύθερη εικονογράφος, συνεργαζόμενη με την Benchmark (NY) και την Scholastic India. Ήταν μία από τις νικήτριες του διαγωνισμού εικονογράφησης που διοργανώθηκε για την 130η επέτειο από τη δημιουργία του Πινόκιο. Εικονογράφησε τους τόμους του Πινόκιο, την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων (2013), το Χιόνι Λευκό, τον Μάγο του Οζ (2014), τον Μικρό Πρίγκιπα, Την ωραία και το Τέρας και την Βασίλισσα του χιονιού (2015).

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com