Πουαντιλισμός: μια ιδιαίτερη τεχνική για ξεχωριστές δημιουργίες

27/01/2013 11:00:00

 • Pointe στα γαλλικά σημαίνει στίγμα, αιχμή, κουκκίδα. Κάπως έτσι παίρνουν το όνομά τους οι τεχνοτροπίες και τα κινήματα. Πουαντιλισμός (ή πουαντιγισμός ή ντιβιζιονισμός, γαλλ. pointillisme) λοιπόν είναι συγκεκριμένη τεχνοτροπία στη ζωγραφική (που χρησιμοποιήθηκε κυρίως από τους εκπροσώπους του ιμπρεσιονισμού) και αποτέλεσε ένα μικρής απήχησης εικαστικό κίνημα στα τέλη του 19ου αιώνα. Κύριος εκπρόσωπος του φέρεται ο Ζορζ Πιερ Σερά. Ο πουαντιλισμός στηρίζεται στην ψευδαίσθηση που αποκομίζει ο αμφιβληστροειδής του ματιού καθώς δέχεται την επιρροή των διπλανών χρωμάτων. Αντί τα χρώματα να αναμιγνύονται στην παλέτα του ζωγράφου, τοποθετούνται απευθείας στον καμβά κουκκίδα κουκκίδα. Αυτό γίνεται ώστε η ανάμιξη να συμβεί στα μάτια του θεατή αφού οι κουκκίδες από κάποια απόσταση κι έπειτα συγχωνεύονται δείχνοντας ενωμένες σε ένα όλον.

  Σκοπός της τεχνικής ήταν θεωρητικά η διατήρηση της αγνότητας και καθαρότητας των χρωμάτων τα οποία καθώς αναμειγνύονται χάνουν τη λάμψη και την καθαρότητα τους. Πρακτικά η τεχνική βασίστηκε στο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης όρασης να συγχωνεύει τις μικρότερες λεπτομέρειες και να τις εμφανίζει ως σύνολο από κάποια απόσταση και μετά.

  Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα απλό σχέδιο (λουλούδι, καρδιά κτλ) και να πείτε στο παιδί να αρχίσει να τοποθετεί κουκκίδες τη μία δίπλα στην άλλη. Όταν μετά το πρώτο, δεύτερο σχέδιο καταλάβει πως λειτουργεί η τεχνική, θα το αφήσετε να δημιουργήσει χωρίς πλαίσια (τα πλαίσια πολεμούν τη φαντασία συνήθως, μην το ξεχνάτε). Δείτε 4-5 ενδιεκτικά δημιουργήματα με πουά.

  Σημ.: κλασική μέθοδος πουαντιλισμού η βατονέτα για τα αυτιά! Βουτάς στο χρώμα, ακουμπάς, συνεχίζεις.

  Από το hlnanimefreak.deviantart.com

  Από το hlnanimefreak.deviantart.com

  Από το seanfanco.com

  Από το seanfanco.com

  Από το etsy.com

  Από το etsy.com

  Από το meaningfulmama.com

  Από το meaningfulmama.com

  Από το blog.intellidance.ca

  Από το blog.intellidance.ca

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 13 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 3 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Διαβάζω βιβλία, ανθρώπους, έργα τέχνης, τοπία, ιδέες και προσπαθώ να αποτυπώσω στα γραπτά μου όσα μου λένε. Δεν είμαι κριτικός βιβλίου ή τέχνης. Είμαι όσα άλλα αγαπώ και δε δηλώνω, όσα αγγίζω και δεν πληγώνω, όσα περπατώ μα δεν τρέχω, όσα σκέφτομαι μα δε γράφω ποτέ, όσα γράφω μα δε ξέρεις.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο. Ως τότε θα ζητιανεύω μία μέρα ακόμη.

  Έχω σπουδάσει, παρακολουθήσει, διδαχθεί και διδάξει κάμποσα πράγματα και γνωστικά πεδία.

  Από το ELNIPLEX θα δείτε πολλά ακόμα. Γιατί είναι το βλέμμα μας στον κόσμο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com