More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕποχέςΧειμώναςΠρότζεκτ στο γάντι: το γάντι των ζώων της χειμερίας νάρκης

    Πρότζεκτ στο γάντι: το γάντι των ζώων της χειμερίας νάρκης

    Η χειμερία νάρκη είναι η κατάσταση μακράς ύπνωσης στην οποία περιέρχονται αρκετά ζώα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Κατά τη χειμερία νάρκη, ο μεταβολισμός των ζώων επιβραδύνεται, η θερμοκρασία του σώματος μειώνεται και η λειτουργία της καρδιάς και άλλων ζωτικών οργάνων πέφτει κατακόρυφα. Ο βασικός λόγος της χειμερίας νάρκης είναι η δυσκολία εξεύρεσης τροφής λόγω του πολύ κρύου και των χιονιών. 
    Οι αρκούδες δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη αλλά σε χειμέριο ύπνο καθώς η θερμοκρασία τους δεν πέφτει και μπορούν πολύ εύκολα να ξυπνήσουν

    Τα ζώα που πέφτουν σε χειμερία νάρκη είναι τα εξής:

    σκίουρος
    σαύρα
    σαλιγκάρι
    ασβός
    νυχτερίδα
    αρκούδα
    (χειμέριος ύπνος)
    ποντίκι
    σκαντζόχοιρος
    βάτραχος
    χελώνα
    φίδι
    μυρμήγκι
    μαρμότα
    πασχαλίτσα
    ρακούν
    κουνάβι
    σαμιαμίδι
    πεταλούδα
    σκόρος
    λεμούριος
    πετροχελίδονο

    Να λοιπόν η ευκαιρία: να μεταβούμε από το γάντι (ουκρανικό παραδοσιακό παραμύθι), σε ένα άλλο γάντι, διαφορετικό, δικής μας έμπνευσης. Το γάντι των ζώων σε χειμερία νάρκη. Να βάλουμε στο γάντι τα ζώα (ή έστω κάποια από αυτά καθώς είναι πολλά) των ζώων που πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

    1. κατεβάζουμε φωτογραφίες όλων των ζώων που πέφτουν σε χειμερία νάρκη και σημειώνουμε στο στις προσωπικές μας σημειώσεις 1-2 βασικές πληροφορίες για αυτά.

    2. τα παιδιά μοιραία συμπαθούν κάποια (είτε από πριν είτε με την προβολή φωτογραφιών) και επιλέγουν τα 7 που θα βάλουν στο δικό τους γάντι (μπορεί να είναι περισσότερα ή και λιγότερα).

    3. ζωγραφίζουν ή γράφουν απλά τις λέξεις (όσο μπορούν) ή βρίσκουν φωτογραφίες από περιοδικά ή και από εκτύπωση (δαπανηρό) και ετοιμάζει ο καθένας το δικό του γάντι της χειμερίας νάρκης.

    4. Αυτή είναι η αρχή για να ασχοληθούμε είτε με το φαινόμενο της χειμερίας νάρκης είτε να εξειδικευτούμε σε κάποια συγκεκριμένα ζώα από τα πιο δημοφιλή που έχει η παραπάνω μακρά λίστα.

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular