Πώς μπορείς να επιλύσεις προβλήματα μέσα από την μάθηση

02/02/2016 11:00:00

 • -Γιατί θα βρέξει; 
  Ένα σύννεφο από πολυεστερική βάτα (αυτή που γεμίζουμε τα μαξιλάρια) μέσα στην τάξη μας λίγο πριν βρέξει. 

  Ως πρόβλημα ορίζεται μια ερώτηση που δημιουργεί σύγχυση ή αβεβαιότητα, ένα δίλημμα, μια δύσκολη απροσδόκητη κατάσταση που πρέπει να ξεκαθαριστεί. 
  Τα παιδιά ενθουσιάζονται με καθετί το καινούργιο και διαφορετικό και φαίνεται πως αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη για να εμπλουτιστούν οι γνώσεις τους για τον κόσμο γύρω τους.
  Συχνά συμπεραίνουμε ότι η περισσότερη μάθηση είναι αποτέλεσμα περισσότερης διδασκαλίας και ότι η αυθόρμητη μάθηση είναι ασυνήθιστη. Αλλά, στην πραγματικότητα, η αυθόρμητη μάθηση είναι θεμελιώδης. Είναι αυτό το είδος μάθησης, που επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν. 

  Αν μπούμε μέσα στην τάξη  με λυμένα τα κορδόνια μας με ανάποδα τα παπούτσια μας ,με μια κάλτσα με ρίγες και μια πουά .Φορώντας μια ουρά ή στο κεφάλι μας έχουμε μια σφουγγαρίστρα. Κρατώντας ένα ρολό και μιλώντας στα παιδιά μέσα από αυτό ή φορώντας γυαλιά με χρωματιστούς φακούς. Τα παιδιά μπορούν να κληθούν να λύσουν προβλήματα πρακτικά, καθημερινά, επιστημονικά, κοινωνικά, προβλήματα δημιουργικής φύσης κ.ά.

  Η ικανότητα του ατόμου να βρίσκει νέα λύση στο πρόβλημά του, βοηθά τα παιδιά να σκέφτονται την αιτία, να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις και να μαθαίνουν. Μέσα σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον αποτελούμενο από υποστηρικτικούς ενήλικες καθώς και σε πολλές ευκαιρίες για εξερεύνηση και παιχνίδι. Πειραματιζόμενα, δοκιμάζοντας τις υποθέσεις και τελικά επιλύοντας προβλήματα τα παιδιά κάνουν τη μάθηση δική τους διαδικασία γεμάτη νόημα. Ο Piaget  υποστήριζε ότι τα παιδιά κατανοούν ό,τι τα ίδια ανακαλύπτουν ή επινοούν.

  Τα παιδιά εμπλέκονται στην αυθεντική μάθηση με ευκαιρίες να εξερευνήσουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους, να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες, να αναζητούν απαντήσεις. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ενδιαφέρον και τα παιδιά οδηγούνται στην επίλυση πραγματικών προβλημάτων αναζητώντας απάντηση σε ερωτήματα με το δικό τους ρυθμό και σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες, συνδυάζοντας γνώσεις από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα (Nagel, 1996).

  Το στοιχείο της έκπληξης σε συνδυασμό με την αυθόρμητη επίλυση προβλημάτων   βοηθά το παιδί να μάθει.
  Το να ξέρεις τι να περιμένεις από έναν δάσκαλο είναι καλό : λαμβάνεις τις σωστές απαντήσεις πιο γρήγορα από ότι θα έκανες μόνος σου. Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προσφέρουμε στα παιδιά ικανότητες  αυθόρμητης μάθησης χωρίς καθοδήγηση.

 • Καίτη Παρασκευά
  #

  Νηπιοβρεφοκόμος και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

  Επικοινωνία: kate@elniplex.com