Σπύρος Κασιμάτης, Όταν υπάρχουν όνειρα...

03/03/2017 19:00:00

 • Ποιος ο ρόλος των ονείρων, εκείνων των προσωπικών σχετικά με το τι θα θέλαμε να ακολουθήσουμε ως επάγγελμα, στην εξέλιξη και πορεία της ζωής μας;
  Ποια η θέση του σχολείου σε σχέση με τα ονειρά μας; Τα εντοπίζει, τα ενθαρρύνει  ή μήπως τελικά στέκεται εμπόδιο στην πραγματοποίησή τους;
  Τι συμβαίνει τελικά με τα όνειρα που η φύση μας, οι κλίσεις μας ή οι ικανότητές μας από πολύ μικρή ηλικία μας υποδεικνύουν;
  Το σχολείο είναι ονειροφάγο;

  Πολλά τα ερωτήματα, στα οποία δεν θα απαντήσουμε εμείς, αλλά ένας επιστήμονας που είναι σε θέση μετά από χρόνια έρευνας και επαγγελματικής ενασχόλησης να το κάνει για μας.

  Ποιος...

  O Σπύρος Κασιμάτης έχει σπουδάσει  Γλωσσολογία στη Θεσσαλονίκη και έχει  μεταπτυχιακό στην Ιστορία ( University College London) καθώς και στη Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας  (University of Strathclyde).  Έχει επίσης μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις στη συνοδία παιδιών που πενθούν, στην εκπαίδευση ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας για γονείς και εκπαιδευτικούς και στη θεραπεία ζεύγους.

  Δούλεψε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για 32 συναπτά έτη, ως εκπαιδευτικός/σύμβουλος πένθους για παιδιά από το 1996 και ως σύμβουλος ψυχικής υγείας από το 2009. Σήμερα εστιάζει τα επαγγελματικά του ενδιαφέροντα  στην επιμόρφωση γονέων και εκπαιδευτικών και στη συμβουλευτική για εφήβους.

  Με τη δουλειά του επιδιώκει αλλαγές κοινωνικής και εκπαιδευτικής παιδαγωγικής, με στόχο τα σημερινά μικρά παιδιά να μπορέσουν να τα βγάλουν, όσο το δυνατόν αβίαστα, πέρα με τις αυξημένες απαιτήσεις της ζωής που έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο ως πολίτες της Ελλάδας όσο της Ευρώπης και της Υφηλίου.

  ΣΣ: Τον Σπύρο Κασιμάτη παρακολούθησα για πρώτη φορά στην Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, όταν μία ομάδα εκπαιδευτικών και επαγγελματιών της εκπαίδευσης, ο Άγγελος Πατσιάς, η Βέττα Γεωργιάδου και ο Γιάννης Σωτηράκος παρουσίασαν το όραμά τους για ένα νέο σχολείο, το Bing Bang School και συμπεριέλαβαν τον κ. Κασιμάτη στην ομάδα των εκλεκτών ομιλητών τους. Είναι από τους φωτισμένους εκείνους Έλληνες που κινούνται στο χώρο της εκπαίδευσης, ερευνούν, προβληματίζονται, οραματίζονται, ονειρεύονται!

  Σπύρος Κασιμάτης: Το σχολείο, τα όνειρα και η ζωή μας

  Αξίζει να παρακολουθήσουμε την τοποθέτησή  του τόσο για το σχολείο όσο και για τον ρόλο των εκπαιδευτικών καθώς και τη θέση που έχουν ή θα έπρεπε να έχουν τα «όνειρα» του καθενός στα πλαίσια της εκπαίδευσης. Τα όνειρα ως κίνητρα για να ανακαλύψει και να φτάσει ο καθένας σε αυτό που του ταιριάζει, σε αυτό που του αξίζει, σε αυτό που ο ίδιος θα ορίζει!

  Ο κ. Κασιμάτης, απευθυνόμενος σε μια ομάδα νέων, με χιούμορ, χωρίς να καταδεικνύει, αποδεικνύει παραθέτοντας μία σειρά από προσωπικά βιώματα, την σημασία που έχουν τα όνειρα στην εξέλιξη και πορεία κάθε ατόμου, αλλά και το γεγονός ότι το σχολείο τα περιορίζει, τα ψαλιδίζει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει!

  Τα όνειρα σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη είναι γήινα, είναι υπαρκτά. Είναι φτιαγμένα από σκέψη, φαντασία και συναισθήματα. Και, εδώ θα πρέπει να στρέψουμε όλη   την προσοχή μας,  τα όνειρα είναι της δουλειάς! Χαρακτηριστικά αναφέρει «Στο σχολείο μαθαίνουμε πως για να πετύχουμε απαιτείται σκληρή δουλειά. Ναι, απαιτείται όταν δεν υπάρχουν όνειρα. Όταν υπάρχουν όνειρα η δουλειά δεν είναι ποτέ σκληρή, είναι χορταστική!».

  Κλείνοντας αναφέρει, πως  παρόλο που το σχολείο μας περιορίζει και οι γονείς μας ενδεχομένως μας εμποδίζουν, τα όνειρά μας είμαστε εμείς. Εμείς θα ζήσουμε την ζωή μας, εμείς έχουμε προσωπική ευθύνη για την πραγματοποίησή τους! Οφείλουμε να τα ανακαλύψουμε και να τα ακολουθήσουμε!

  Παρακολουθείστε ΕΔΩ την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Κασιμάτη στο TEDx Youth Academy, για το σχολείο, την οικογένεια και τό ρόλο των ονείρων στην ζωή μας.

 • Φωτεινή Βαρδάκα
  #

  Ννηπιαγωγός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο πρόγραμμα «Δημιουργικές Τέχνες και Εμψύχωση».