More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΣτον λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά, της Γκέρντα Μίλλερ

    Στον λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά, της Γκέρντα Μίλλερ

    laxanokiposcover

    Η Σοφία είναι παιδί της πόλης. Τα μόνα λαχανικά που ξέρει είναι εκείνα που πουλάει το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς της. Μα σήμερα, θα πάρει το τρένο και θα πάει στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς στην εξοχή, με το όμορφο μποστάνι και τα λαχταριστά λαχανικά.

    Από το επόμενο πρωί κιόλας, διάλεξε εργαλεία που ταίριαζαν στο μέγεθός της και με τη βοήθεια του παππού Γιάννου άρχισε να σκαλίζει, να καθαρίζει το χώμα, να φτιάχνει αυλάκια, να φυτεύει, να κάνει ένα σωρό ιδιαίτερες αγροτικές εργασίες.

    Η επαφή της αυτή με το λαχανόκηπο κι η αγάπη και υπομονή του παππού θα της μάθουν πράγματα που μάλλον στην πόλη δε θα μάθαινε ποτέ. Ραπανάκια, αρακάς, αγκινάρες, μπρόκολα και κουνουπίδια, πατάτες και καρότα, σπαράγγια και σκόρδα, οι κολοκύθες και τα πεπόνια, οι πιπεριές και τα παντζάρια και πολλά ακόμα υπέροχα λαχανικά μας πλησιάζουν μέσα από το πλησίασμα της Σοφίας, καθώς μαθαίνουμε σύντομες αλλά πολύ ιδιαίτερες λεπτομέρειες για το μεγάλωμά και τις ανάγκες τους.

    Στο βασικό κορμό του κειμένου αλλά και στα περιθώρια του βιβλίου λαμβάνουμε πολύτιμες και μπορώ να πω πολύ χρήσιμες πληροφορίες για ένα πλήθος θεμάτων που σχετίζονται με το θέμα: από το ξεχορτάριασμα, τα ζιζάνια και την πολύτιμη των μελισσών δουλειά, μέχρι την κομποστοποίηση, συνταγές με παντζάρια καθώς και την πορεία των λαχανικών από τον λαχανόκηπο και το περιβόλι στις μικρές και μεγάλες αγορές των χωριών και των πόλεων.

    Στο τελευταίο κομμάτι του βιβλίου γνωρίζουμε την…τύχη του λαχανόκηπου στον ασταμάτητο διάβα των εποχών, τις αντοχές του στο κρύο και τη χειμωνιά, τα χρώματά του το φθινόπωρο. Εκτίμησα πολύ τις πολλές, σύντομες νύξεις προς συζήτηση (π.χ. βιολογικά προϊόντα, αειφορία κ.α.), την ενότητα για τα λαχανικά από άλλες χώρες του κόσμου (αβοκάντο, γλυκοπατάτες κ.α.) αλλά κυρίως τη…διαφυγή της Σοφίας και μαζί της και τη δική μας στους αστικούς λαχανόκηπους, μια όμορφη, σύγχρονη και όχι δύσκολη λύση για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων ώστε να μην αφεθούν οι πόλεις στα γκρίζα και τα στείρα.

    Περιέχει ευρετήριο και γλωσσάρι καθώς και παράρτημα για το κίνημα των αστικών λαχανόκηπων με στοιχεία και χρήσιμες ιστοσελίδες.

    Πολύ προσεγμένη έκδοση, ο,τι πρέπει για όσους εξορμήσουν στις εξοχές του παππού και της γιαγιάς αλλά και όσους ασχοληθούν, στο σπίτι ή την τάξη, με το κεφαλαιώδες ζήτημα της (υγιεινής) διατροφής, οι εξελίξεις της οποίας τρέχουν, θαρρώ, καταιγιστικά, και όχι πάντοτε προς το συμφέρον της ανθρωπότητας. Δεν αποτελεί λογοτεχνία, ούτε όμως και βιβλίο γνώσεων ή κατήχησης “άκου τι έχω να σου πω”. Είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός παραμυθιού και (επιστημονικού) βιβλίου γνώσης.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στον λαχανόκηπο με τον παππού και τη γιαγιά
    Συγγραφέας: Gerda Muller
    Επιστημονική επιμέλεια: Alain Douineau, Sophie Deschamps
    Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο, 2014
    Μετάφραση: Λιλή Ιακωβίδου-Αλευρά
    Σελίδες: 44
    Μέγεθος: 29 Χ 27
    ISBN: 978-960-471-076-8

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular