More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΣτο Μυστρά με Πανσέληνο, του Γιώργου Αντωνάκη (εικ.: Χρήστος Γουσίδης)

    Στο Μυστρά με Πανσέληνο, του Γιώργου Αντωνάκη (εικ.: Χρήστος Γουσίδης)

    sto_mystra_me_panselino_cover“Με λένε Οδυσσέα κι όταν έγιναν όλα αυτά τα απίστευτα που θα διαβάσετε παρακάτω, θυμάμαι πήγαινα στην έκτη δημοτικού. Τα ξαδέρφια μου, ο Θωμάς κι η Ραλλού, πήγαιναν σε μικρότερες τάξεις… Η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Όλα έγιναν όπως τα γράφω. Άλλαξα μόνο τα ονόματα των ανθρώπων και των χωριών, ακόμα και το δικό μου. Σκέφτηκα πως μερικοί δε θα ‘θελαν να μαθευτεί ένα τόσο μεγάλο μυστικό κι ούτε να είναι έξω από την πόρτα τους κάθε μέρα δημοσιογράφοι να τους ρωτάνε για τούτο και για κείνο.”

    Έτσι ξεκινά την αφήγησή του ο ήρωας του βιβλίου. Κι ήδη έχουμε τους τρεις μικρούς πρωταγωνιστές, τον Οδυσσέα, τη Ραλλού και τον Θωμά, ξαδέρφια. Ο θείος Βασίλης τους καλεί να κάνουν μια… μυστική αποστολή από τη Μάνη στη… Βυζαντινή αυτοκρατορία. “Αυτό το καλοκαίρι θα μάθετε πολλά. Θα ζήσετε σε άλλες εποχές”, τους υπόσχεται ο αγαπημένος τους θείος. Η φαντασία των παιδιών εξάπτεται. Μυστήριο, ιστορία, αυτοκρατορίες, κάστρα και όλα αυτά χωρίς γονείς.

    Όμως ο θείος ξαφνικά έχει ένα ατύχημα στις σκάλες γεγονός που μαυρίζει τον νου των παιδιών που ήδη είχαν αρχίσει να ταξιδεύουν. “Το σχέδιο δεν αλλάζει. Η συνάντηση θα γίνει αύριο, τα υπόλοιπα όπως είπαμε…”, στέλνει το μήνυμά του στον Οδυσσέα ο θείος.

    Κι έτσι αρχίζουν όλα. Ο θείος τους χαρίζει ένα κινητό κι από εκεί ξεκινά την καθοδήγησή τους. Το πρώτο μήνυμα είναι απλώς μια πρόγευση του τι πρόκειται να ακολουθήσει: “Δευτέρα 18 Ιουνίου 7 το πρωί αναχώρηση για Καλαμάτα. Οδηγός του λεωφορείου 121. Σύνθημα: Γεμιστά. Παρασύνθημα: ΑΕΚ.”

    Από τον οδηγό του λεωφορείου ξεκινά το ταξίδι για έναν άλλο κόσμο και ένα άλλο είδος διακοπών. Κωδικοποιημένα μηνύματα, πλήθος αγνώστων ανθρώπων στην υπηρεσία του σχεδίου του θείου Βασίλη, μυστικές αποστολές,  ξαφνικές συναντήσεις, συνεννοήσεις, πληροφορίες, γρίφοι, αινιγματικές φράσεις και μυστηριώδεις συμβολισμοί σπρώχνουν τα τρία παιδιά σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στην πραγματικότητα της Ιστορίας, μακριά από τη δική τους τρέχουσα επικαιρότητα, μακριά από όσα είχαν συνηθίσει. Τα παιδιά θα γνωρίσουν μιαν άλλη εποχή μέσα από το σήμερα. Θα γνωρίσουν έναν άλλον κόσμο μέσα από μια σημερινή πόλη.

    Μυστράς! Για όσους είχαν την τύχη να τον επισκεφθούν, γνωρίζουν καλά πόσο μυστηριώδης στέκει στα υψώματά του. Μαζί με την πληρότητα της ολόκληρης σελήνης (πανσέληνος) έχουμε το σκηνικό της εξερεύνησης ήδη από τον τίτλο. Και στην εξερεύνηση θα παρελάσουν όλα τα σύμβολα και τα εμβλήματα, όλες οι μεγάλης στιγμές της βυζαντινής καστροπολιτείας που δίνουν το δικό τους παρόν. Ο δικέφαλος αετός, το σπαθί του μαρμαρωμένου βασιλιά, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, η πτώση, ο πολιτισμός, οι συσχετισμοί, οι συνήθειες, τα παιχνίδια ακόμα ακόμα.

    Ένα ταξίδι στο χρόνο, στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία μέσω του Μυστρά με έξυπνο στήσιμο και όμορφη δομή από το συγγραφέα και δάσκαλο Γιώργο Αντωνάκη. Ένα ταξίδι μέσω αινιγμάτων, συγκυριών, ευχάριστων συνωμοσιών, συντροφικότητας, προσωρινών αποτυχιών (το τι είναι αποτυχία εξερευνάται σε ολόκληρη την πορεία της ιστορίας), αγωνιών, ανακαλύψεων και παιχνιδιού.

    Για παιδιά από 9 ετών. Από τις εκδόσεις Εν Πλω.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Στο Μυστρά με Πανσέληνο
    Συγγραφέας: Γιώργος Αντωνάκης
    Εκδόσεις: Εν Πλω, Μάρτιος 2015
    Εικονογράφηση: Χρήστος Γουσίδης
    ISBN: 978-960-9550–55-0

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular