Συνέντευξη με την εθελοντική ομάδα Open Art

1
46

Open Art, οι εθελοντές καλλιτέχνες που μεταμορφώνουν τη ζωή γύρω μας.

Τους συναντήσαμε σε μία από τις δράσεις τους στο Παγκράτι. Μεταμόρφωναν το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο ΕΛΕΠΑΠ στο Παγκράτι,σε δάσος του νου! Χαμογελαστοί και ήρεμοι μετά από αρκετές ώρες δουλειάς, μιλούσαν με ενθουσιασμό για την επιλογή του θέματος και των χρωμάτων. Μικρά παιδιά με και χωρίς αναπηρίες κρατώντας στένσιλ από χαρτόκουτες συμμετείχαν στο απολύτως οργανωμένο πρότζεκτ της αλλαγής ενός γκρίζου και καταθλιπτικού κτηρίου σε ένα όμορφο και ζεστό σχολείο. Αναφερόμαστε στην ομάδα OPEN ART!

Η Open Art είναι μια εθελοντική ομάδα που απαρτίζεται από καλλιτέχνες όλων των ειδικοτήτων ζωγράφους, γλύπτες, φωτογράφους, γραφίστες, αγιογράφους, street artists, καθώς και από μηχανικούς όλων των κλάδων αρχιτέκτονες, διακοσμητές, τοπογράφους, πολιτικούς μηχανικούς. Κυρίως όμως, η ομάδα απαρτίζεται από ανθρώπους που έχουν διάθεση για εθελοντική προσφορά στον τομέα των εικαστικών. Με εμπειρία χρόνων σε εθελοντικές ομάδες και αγάπη για την τέχνη σκοπός τους είναι οι καλλιτεχνικές παρεμβάσεις σε σχολικά κτήρια (ειδικά όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη) καθώς και εικαστικά δρώμενα στο αστικό τοπίο.

Ποιος είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία να δημιουργήσει αυτή την ομάδα;
Η δημιουργία της ομάδας αποτελεί προϊόν συλλογικής απόφασης, μέσα από την εκτενή εμπειρία των μελών, σε διάφορες εθελοντικές πλατφόρμες και δράσεις. Εκδηλώθηκαν νέα ερεθίσματα και προβληματισμοί περί της θέσης της τέχνης στην πόλη, του άναρχου βομβαρδισμού των παιδιών στα σχολεία με ακατανόητα εικαστικά στοιχεία, και ακόμη περί της αποδοχής και απορρόφησης της ασχήμιας, της μουτζούρας και της κακοτεχνίας ως βάση στην όψη της καθημερινότητάς μας. Έτσι, δημιουργήσαμε την Open Art ως πλατφόρμα εικαστικής έκφρασης στο αστικό τοπίο.

Πώς επιλέγετε τα σημεία που θα παρέμβετε δίνοντας το δικό σας εικαστικό στίγμα;
Εκτός από τα ειδικά εικαστικά έργα μου υλοποιούμε σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, κατόπιν πρότασης ή πρόσκλησης μας, τα σχολεία που παρεμβαίνουμε είναι με σειρά λήψης του αιτήματος από μέρους τους. Δηλαδή, απευθύνονται στην Open Art, η οποία εξετάζει τις τεχνικές προδιαγραφές και εφόσον καθίσταται εφικτό, συνεργάζεται με κάθε σχολείο για να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ποια δράση σας έχει αφήσει μια έντονη ανάμνηση/συγκίνηση;
Όλες οι δράσεις μας έχουν ένα ιδιαίτερο θυμικό για τον καθένα από τους συμμετέχοντες, όμως για πολύ καιρό θα θυμόμαστε την πρώτη, στο 49ο Δημοτικό σχολείο στον Κεραμεικό, σε ένα από τα παλαιότερα σχολικά κτήρια της Αθήνας με μαθητές από διάφορα μέρη του κόσμου. Η παρέμβασή μας, με επιρροές από έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους, Η.Matisse, προσαρμοσμένη στις πολλές και ιδιαίτερες ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος, είχε ιδιαίτερο συμβολισμό και αξία για εμάς και τα παιδιά. Εκείνη την ημέρα, είχαν έρθει τα περισσότερα με τις «επίσημες» ενδυμασίες των χωρών καταγωγής τους και με αξιοθαύμαστο σεβασμό και ταπεινότητα επεδίωκαν να γίνουν μέρος αυτής της αλλαγής του χώρου τους. ‘Ήταν μια συγκλονιστική διαπίστωση για την κουλτούρα αυτών των λαών, με μοναδικές εικόνες, εκφράσεις, λόγια, μυρωδιές από τα ιδιαίτερα κεράσματα, που θα κρατάμε μέσα μας για πολλά χρόνια.

Πως γίνεται κανείς μέλος της ομάδας σας;
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να μας συναντήσουν σε κάποια δράση μας ή να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, είτε στη FB σελίδα μας, είτε στο e-mail openart.info@gmail.com

Tι είναι για εσάς ο εθελοντισμός;
Εθελοντισμός σημαίνει να προσφέρεις στο κοινωνικό σύνολο χωρίς την απαίτηση ανταλλάγματος. Για εμάς είναι κάτι πιο βαθύ, είναι πράξη αγάπης και σεβασμού για συνανθρώπους μας, μας φέρνει πιο κοντά τους. Στις δράσεις μας, με την όποια προσφορά μας, νοιώθουμε ψυχική ανάταση, ότι κάναμε κάθετι για να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος. Και αυτό, ως το καλύτερο αντάλλαγμα, αντανακλάτε στα πρόσωπα των συμπολιτών μας, μικρών και μεγάλων.

Τι θα λέγατε ότι προσφέρει η εικαστική σας παρέμβαση;
Οι δράσεις μας συντελούν στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου, είτε πρόκειται για σχολεία, είτε δημόσια σημεία. Επίσης, με τις παρεμβάσεις μας αποδίδεται σεβασμός και προστασία των χώρων της καθημερινότητάς μας, και του περιβάλλοντος γενικότερα. Παράλληλα, έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς γίνονται παρουσιάσεις στα παιδιά για το έργο μεγάλων καλλιτεχνών, πηγή έμπνευσης ακόμη και δικών μας δράσεων. Τέλος, φυσικά με τις δράσεις μας αποτυπώνεται το μήνυμα του εθελοντισμού, της συνεργασίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς.

Έχετε κάνει αρκετές δράσεις σε σχολεία, ποια θεωρείτε ότι είναι η θέση της τέχνης στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα;
Ο Φίλιπ Πούλμαν (Βρετανός συγγραφέας) είχε πει: «Τα παιδιά χρειάζονται τέχνη, ιστορίες, ποιήματα και μουσική όσο χρειάζονται αγάπη, φαγητό, καθαρό αέρα και παιχνίδι». Αυτή τη γνώμη έχουμε και εμείς ως ομάδα. Κύριος σκοπός των δράσεων μας είναι η καθημερινή «επαφή» των μαθητών με έργα μεγάλων καλλιτεχνών. Σε μια εποχή σαν τη σημερινή όπου η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας η επαφή με έργα τέχνης δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της καλαισθησίας και της δημιουργίας. Δεν είναι λίγες οι φορές που στις δράσεις μας συμμετέχουν και μαθητές των σχολείων. Το σχολείο θα πρέπει να θεωρείται όχι μόνο «χώρος» απόκτησης γνώσεων αλλά και έκφρασης. Είναι απαραίτητο στην Ελλάδα του 2017 με τα τόσα οικονομικά προβλήματα οι νέοι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να ονειρεύονται και να εκφράζονται. Ως ομάδα θεωρούμε ότι η τέχνη είναι απαραίτητο να βρίσκεται παντού και όχι μόνο στις galleries και στα μουσεία.

Πως θα μπορούσε κάποιος να βοηθήσει τη δράση σας;
Η ομάδα είναι ανοιχτή σε όσους αγαπούν την καλλιτεχνία και τον εθελοντισμό. Τα μέλη μας έχουν συνήθως μια σχετική ιδιότητα, όπως εικαστικοί, γραφίστες, street artists, φωτογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, fashion designers κλπ… αλλά δεν είναι απαραίτητο… έχουμε εξαιρετικά μέλη που “πιάνει το χέρι τους ” και είναι όλοι πολύτιμοι για την ομάδα

Tελικά η τέχνη είναι πολυτέλεια;
Αναλόγως… ίσως και να είναι. Η μεγαλύτερη πολυτέλεια στους καιρούς που ζούμε είναι να μπορείς να βλέπεις τον κόσμο υπό το πρίσμα της τέχνης. Δηλαδή καλύτερο. Κι εμείς αυτό προσπαθούμε να δώσουμε.

Ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε να συνεχίσετε να ομορφαίνετε την πόλη μας!