Τα παρεξηγημένα ζώα #4: το γουρούνι

0
66

Ο οικόσιτος χοίρος όπως θα το λέγαμε εξευγενισμένα και επιστημονικά είναι θηλαστικό, γόνιμο πολύ και για τους ανθρώπους (και δυστυχώς και εκείνο) νόστιμο πολύ. Ζει σε όλες τις χώρες, εκτρέφεται για το,..κρέας του και θεωρείται ότι είναι η εξημερωμένη εκδοχή του αγριογούρουνου. Κεφάλι χοντρουλό, σώμα μονοκόμματο χωρίς λαιμό, πόδια κοντά και μουσούδα (ρύγχος) κοντό.  Τρώνε τα πάντα γιατί τα γουρούνια είναι αδηφάγα. Ο,τι τους ρίξεις, ό,τι κι αν βρουν, θα το μασήσουν και θα το καταπιούν.

Μαγικά τα τρία γουρουνάκι, ξετρελαίνουν τα παιδιά με τα χορευτικά τους και τα άψογα τραγούδια τους. Παίξτε το κι εσείς αφού το δείτε. 

Και η εξαιρετική πρωτότυπη έκδοση

Και σε άλλη εξαιρετική εκτέλεση και μουσική

Τραγουδήστε “Το γουρουνάκι” (μουσική Γιώργος Αρβανιτάκης, ερμηνεία Παιδική Χορωδία Ελληνικής Μουσικής Ακαδημίας Κύπρου)

Βιβλιοπρόταση

Τα τρία μικρά λυκάκια, του Ευγένιου Τριβιζά, εκδόσεις Μίνωας

Ο μύθος και τα στερεότυπα ανάποδα! Τρία μικρά λυκάκια χτίζουν ένα σπίτι από τούβλα αλλά ο Ρούνι Ρούνι, το ύπουλο κακό γουρούνι το γκρεμίζει με το σφυρί κι όταν χτίζουν ένα σπίτι από τσιμέντο το γκρεμίζει με το κομπρεσέρ του. Τι πρέπει να κάνουν τα τρία μικρά λυκάκια για να γλιτώσουν; Ένα ανατρεπτικό παραμύθι για τη συμφιλίωση και την ειρήνη που ταξίδεψε πολύ σε όλο τον κόσμο.

trialykakia

Παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις

Έπεσαν τ’ άστρα και τρώνε τα γουρούνια (για ηθική παρακμή)

Με τα πίτουρα ανακατώνεσαι; Τα γουρούνια σε τρώνε (συναναστροφές)

Όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μύτη (ίδια συμπεριφορά ομοειδών)

Πήρες γουρούνι στο σακί (ψώνισες λάθος, φτηνά)

Σκάβει-σκάβει το γουρούνι, μα ούτε μια φορά δε σπέρνει (περιορισμένες δυνατότητες)

Το γουρούνι λάσπη θέλει (χαμηλής στάθμης άνθρωποι)

Χάνεις κόπο και σαπούνι σαπουνίζοντας γουρούνι (ματαιότητα μιας πράξης)

Καταλήξαμε και για το γουρούνι όπως και για το γάιδαρο και για το λύκο: δεν είναι κακό, δεν είναι καλό, είναι απλά ένα ζώο. Θέλει το χώρο του, την τροφή του, έχεις τις ανάγκες του. Και αν θέλετε την άποψη μου…είναι ένα πολύ ταλαιπωρημένο από τους ανθρώπους ζώο.