Τα φυλλαράκια της Τέχνης

29/08/2016 17:00:00

 • Τίτλος: Τα Φυλλαράκια της Τέχνης
  Συγγραφείς: ELNIPLEX- Κατερίνα Ανδρικοπούλου, Φωτεινή Βαρδάκα, Χρυσάνθη Δενδρή, Ανέζα Κολόμβου, Μαίρη Μπιρμπίλη, Απόστολος Πάππος, Καίτη Παρασκευά, Δώρα Πουρή
  Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
  Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Αύγουστος 2016
  Σειρά: Εκπαιδευτικά βιβλία για την προσχολική εκπαίδευση
  Διόρθωση τυπογραφικών δοκιμίων: Βάλια Μπράβου
  Ηλεκτρονική Σελιδοποίηση: Ουρανία Λυμπεροπούλου

  Σελίδες: 48
  Μέγεθος: 21 Χ 27,5
  ISBN: 978-618-03-0530-2
  Αγοράσε το με €6,93
  εδώ

  "Τα Φυλλαράκια" είναι η νέα πρόταση των εκδόσεων Μεταίχμιο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

  Πρόκειται για 3 νέα βιβλία, Μαθηματικά, Γλώσσα και Τέχνη (η Τέχνη κυκλοφορεί σήμερα 29 Αυγούστου 2016), 48 σελίδων το καθένα που αλλάζουν το τοπίο στα φύλλα εργασίας.

  Μια παρέα παιδιών... Η Πίξελ, η Φαρσί, η Πόζα Λίζα, η Τζόγια, ο Άνω Κάτω, ο Σαρδάμ, ο Αμανέους και ο Τάτσι Μήτσι Κότσι, μαζί με τον πιστό φίλο σκύλο τους, τον Φιρφιρή, γεννήθηκαν από τη φαντασία μας και πήραν μορφή από τα πινέλα της εικονογράφου Ρένιας Μεταλληνού. Η ευρηματική αυτή παρέα καλεί κάθε παιδί να γίνει μέλος της και μέσα από μια συναρπαστική περιπέτεια να διασκεδάσει και να μάθει.

  Οι καινοτομίες που εισάγουν Τα Φυλλαράκια:

  -Όλα τα φύλλα εργασίας συνδέονται μέσα από μια ΕΝΙΑΙΑ ιστορία που διατρέχει όλες τις σελίδες.

  -Περιπέτεια! Η ενιαία αυτή ιστορία έχει όλα τα στοιχεία μιας αληθινής περιπέτειας. Έτσι το παιδί δεν κάνει άσχετα μεταξύ τους φύλλα που δεν έχουν κανένα νόημα, αλλά δραστηριότητες και ασκήσεις που έχουν απόλυτη σχέση και νόημα μεταξύ τους.

  -Το παιδί-αναγνώστης καθίσταται μέλος της παρέας από την πρώτη κιόλας σελίδα. Εντάσσει τον εαυτό του στην ομάδα και συμμετέχει ενεργά, όντας φίλος των παιδιών.

  -Η δομή των φύλλων εργασίας στα Φυλλαράκια σε πάρα πολλές περιπτώσεις δέχονται πολλές, διαφορετικές απαντήσεις. Επιβραβεύουν έτσι την κατανόηση, τη φαντασία, την κριτική ικανότητα και δεν υιοθετούν το παραδοσιακό μοντέλο του στιγματισμού της μίας και μόνης απάντησης. Γιατί το λάθος καραδοκεί σε αυτές τις περιπτώσεις και το παιδί αισθάνεται απογοήτευση.

  -Η βίωση της απόλυτης ικανοποίησης στο τέλος καθώς και η αποκάλυψη του μυστηρίου θα φανεί στο πρόσωπο κάε παιδιού όταν λύσει το μυστήριο και ως μέλος της ομάδας φτάσει στην τελική επιβράβευση.

  -Χιούμορ, μυστήριο αγωνία, γρίφοι, προβλήματα και διαρκείς προκλήσεις, κινητοποιούν το παιδί που θα αντιμετωπίσει τη λύση τους ως αναπόσπαστο μέλος των βιβλίων.

  -Η διαφορετική προσέγγιση στο στήσιμο και την εικονογράφηση που ξεφεύγουν από την παραδοσιακή αντίληψη.

  -Η μελέτη κάθε λεπτομέρειας σε κάθε σελίδα που βοηθουν τον ενήλικα να γνωρίζει άμεσα για τη "μιλάει" ένα φύλλο. 

  -Τα παιδιά θα αναπτύξουν με εξαιρετικά διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο δεξιότητες γλώσσας, μαθηματικών και τέχνης (για αρχή) ενώ παράλληλα θα κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο των αριθμών, των γραμμάτων και της τέχνης.

  Παράλληλα, το ELNIPLEX, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο, θα τροφοδοτούν διαρκώς μέσω των ιστοτόπων και των κοινωνικών τους δικτύων τα βιβλία με νέες περιπέτειες και στοιχεία, νέες διαδραστικές προκλήσεις δημιουργώντας μια πραγματική θάλασσα δημιουργικότητας. ΗΔΗ, στο ELNIPLEX έχει δημιουργηθεί ειδική υποενότητα στην κατηγορία ΒΙΒΛΙΟ με το όνομα Τα Φυλλαράκια όπου από τις αρχές κιόλας Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να αναρτώνται κάθε εβδομάδα δημιουργικές ιδέες, δραστηριότητες, κατασκευές και καθετί που μπορεί να συνοδεύσει την ενασχόληση του παιδιού με τα Φυλλαράκια του. Στην ενότητα αυτή υποσχόμαστε πολλές πραγματικές εκπλήξεις.

  Τα φυλλαράκια της Τέχνης

  Η υπόθεση: Ο Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι ζει απομονωμένος στο κάτασπρο εργαστήριο του, συντροφιά με τον κάτασπρο γάτο
  του! Με τη χημική του φόρμουλα, ο ξακουστός επιστήμονας έχει εξαφανίσει όλα τα συστατικά της τέχνης: χρώματα, σχήματα, σημεία, μορφές, τοπία! Τα φιλαράκια μαθαίνουν για τον Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι και μπαίνουν κρυφά στο εργαστήρι του. Πρέπει να λύσουν άλλο ένα μυστήριο και να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του παράξενου επιστήμονα.

  Σίγουρα κάποιο μυστικό κρύβεται πίσω από τις ιδιοτροπίες του Δόκτωρ Άρτσι Μπούρτσι. Μια κλεψύδρα μετρά αντίστροφα το χρόνο και τα φιλαράκια έχουν αποστολή να εκτελέσουν τις πιο τολμηρές δοκιμασίες, αλλιώς κινδυνεύουν, όλα να μείνουν λευκά για πάντα. Τα φιλαράκια καλούνται να φέρουν εις πέρας τις δοκιμασίες και να καταφέρουν να μπουν για δυο λεπτά στη χρωματιστή μισητή σοφίτα του και να πάρουν ένα και μοναδικό πίνακα κάθε φορά. Κάθε πίνακας αποτελεί και ένα στοιχείο κλειδί, που τα παιδιά θα πρέπει να κολλήσουν στο τέλος του βιβλίου στην αντίστοιχη θέση. Όταν καταφέρουν να συγκεντρώσουν και τους εννέα πίνακες διάσημων ζωγράφων θα εκτεθούν τα έργα σε γκαλερί.

  Το βιβλίο της Τέχνης αποτελεί αφορμή για τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με βασικά ρεύματα που επηρέασαν την ιστορία της τέχνης, διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής και αντιπροσωπευτικά έργα μεγάλων ζωγράφων. Στις σελίδες του βιβλίου ξετυλίσσεται μια ιστορία με αγωνία και ανατροπές, καθώς τα φιλαράκια ανακαλύπτουν στο τέλος το λόγο που ο Άρτσι Μπούρτσι μισεί τόσο πολύ την Τέχνη και έχει επιλέξει την απομόνωση στο κάτασπρο εργαστήριο του.Το βιβλίο Τα Φυλλαράκια της Τέχνης αποτελεί έναυσμα για ενασχόληση με τεχνικές ζωγραφικής και μεγάλους ζωγράφους και αξιοποίηση από γονείς και εκπαιδευτικούς είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο.

  Η πρώτη μεγάλη παρουσίαση

  Τα Φυλλαράκια των Μαθηματικών, της Γλώσσας και της Τέχνης θα παρουσιαστούν την Τρίτη 20 Σπετεμβρίου στον Ιανό της Σταδίου, στην Αθήνα, σε μια μεγάλη εκδήλωση με πολλές πραγματικές εκπλήξεις, όπου θα γνωρίσετε από κοντά την Πίξελ, τη Φαρσί, την Πόζα Λίζα, την Τζόγια, τον Άνω Κάτω, το Σαρδάμ, τον Αμανέους, τον Τάτσι Μήτσι Κότσι και τον Φιρφιρή.

  Θα μιλήσουν για τα βιβλία οι:

  Δημήτρης Χασάπης καθηγητής Μαθηματικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών

  Σοφία Μαντουβάλου συγγραφέας-εκπαιδευτικός τεχνολόγος

  Μαρία Σαλαγιάννη σχολική σύμβουλος

  ενώ θα είναι παρόντες όλοι οι συγγραφείς των βιβλίων.

  ***

  Γνωρίστε τα Φυλλαράκια σας

  Κερδίστε δύο αντίτυπα του βιβλίου

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε δύο αντίτυπα του βιβλίου
  Τα Φυλλαράκια της Τέχνης.

  Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
  2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook
  με τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, γράψτε απλά στο μήνυμα "Φυλλαράκια".

  Οι νικητές θα ανακοινωθούν με σχόλιο και θα ειδοποιηθούν με μήνυμα την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου το βράδυ! Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν είναι εντός Αθηνών θα ειδοποιηθούν να τα παραλάβουν από τις εκδόσεις.

 • ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

  ***

  Κατερίνα Ανδρικοπούλου (νηπιαγωγός, παιγνιοθεραπεύτρια, συντάκτης του ELNIPLEX)
  Φωτεινή Βαρδάκα (νηπιαγωγός, εμψυχώτρια, συντάκτης και Υπεύθυνη Ατζέντας και Δράσεων Βόρειας Ελλάδας του ELNIPLEX)
  Χρυσάνθη Δενδρή (μουσικός, δασκάλα μουσικής, συντάκης του ELNIPLEX)
  Ανέζα Κολόμβου (νηπιαγωγός, δασκάλα χορού, συντάκτης και Υπεύθυνης Ατζέντας Νότιας Ελλάδας του ELNIPLEX)
  Μαίρη Μπιρμπίλη (νηπιαγωγός γενικής και ειδικής αγωγής, συντάκτης και Υπεύθυνη Βιβλίου του ELNIPLEX)
  Απόστολος Πάππος (νηπιαγωγός, admin και αρχισυντάκτης ELNIPLEX)
  Καίτη Παρασκευά (νηπιαγωγός, εμψυχώτρια, ιδιοκτήτρια Πολυχώρου Χαραυγή στη Ρόδο)
  Δώρα Πουρή
  (νηπιαγωγός, εμψυχώτρια, συντάκτης του ELNIPLEX)

  Τα βιβλία του ELNIPLEX
  Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη, θεατρική διασκευή του βιβλίου του Βασίλη Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Χαραυγή (2014)
  Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης, θεατρική διασκευή του βιβλίου του Βασίλη Παπαθεοδώρου, Εκδόσεις Χαραυγή (2014)
  Αθλητισμός: Ιδέες και Αξίες, Εκδόσεις Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη (4-2016)
  Τα φυλλαράκια των Μαθηματικών, Εκδόσεις Μεταίχμιο (15-6-2016)
  Τα φυλλαράκια της Γλώσσας, Εκδόσεις Μεταίχμιο (15-62016)
  Τα φυλλαράκια της Τέχνης, Εκδόσεις Μεταίχμιο (29-8-2016)

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Ρένια Μεταλληνού γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σε ηλικία περίπου 4 ετών ξεκίνησε την καλλιτεχνική της σταδιοδρομία ζωγραφίζοντας  αρχικά σε έπιπλα και τοίχους με αυτοσχέδια χρώματα-τα καλλυντικά της μητέρας της-αναγκάζοντας την έτσι να της αγοράσει τετράδια, μπλοκ, μαρκαδόρους και χρώματα!

  Μεγαλώνοντας μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει διακόσμηση άλλα τελικά σπούδασε γραφιστική στον ΑΚΤΟ. Λίγα χρόνια αργότερα κερδίζοντας μια υποτροφία παρακολούθησε για 1μιση χρόνο μαθήματα σχεδίου μόδας στο ΙΕΚ Ακμή. Εργάστηκε για περιοδικά και εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας για 10 περίπου χρόνια.

  Το 2013 όπου κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο (Ζωγραφίζω, παίζω και μαθαίνω την άλφαβήτα από τις εκδόσεις Πατάκη) αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την εικόνογράφηση.Σήμερα ζει λίγο έξω απο την Αθήνα με την οικογένεια της και τα ζωάκια τους και συνεχίζει να ζωγραφίζει σε κάθε ευκαιρία. Το ιντερνετικό της σπίτι είναι το reniametallinou.com

  Βιβλία που έχει εικονογραφήσει:
  Ζωγραφίζω, παίζω και μαθαίνω την άλφαβήτα, Εκδόσεις Πατάκη, 2013
  Παρέα με ένα μολύβι...ταξιδεύω, Ζέτου Ναταλία-Κουτρούμπα Κατερίνα, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
  Χλόη Χ*: Ζητούνται γονείς, Αλεξάνδρα Κ*, Εκδόσεις Πατάκη, 2014
  Τα μυστικά της βεντάλιας, Βέρα Πρατικάκη, Εκδόσεις Ψυχογιος, 2015
  Και οι 7 ήταν υπέροχοι, Γιάννης Ρεμούνδος, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2015
  Without birthday presents, EdVenture Books, Singapore, 2015
  Mona at the zoo,  Ali Ezzeddine, Qatar, 2015
  Το σκοταδάκι που φοβόταν, Ασπασία Πρωτογέρου, Εκδόσεις Polaris, 2015
  Η παπαρούνα της καρδιάς, Κατερίνα Τζαβάρα, Εκδόσεις Διάπλους, 2016
  Ζωγραφίζω, παίζω και μαθαίνω τους αριθμούς, Εκδόσεις Πατάκη, 2016
  Τα δίδυμα παιδιά που ακούνε τα πάντα, Μανίνα Ζουμπουλάκη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016
  Όταν το σύμπαν συνομοτεί (ιστορίες που ζεις δυνατά), Λίνα Σωτηροπούλου, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
  Romeo and Juliet: A Coloring Classic, Little Tiger Press, 2016
  Τα φυλλαράκια της γλώσσας, Συντάκτες elniplex, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
  Τα φυλλαράκια των μαθηματικών, Συντάκτες elniplex, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2016
  Τα φυλλαράκια της τέχνης, Συντάκτες elniplex, Εκδόσεις Μεταίχμιο, υπό έκδοση (29 Αυγούστου 2016)

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com