Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, της Ντόντι Σμιθ σε διασκευη Πίτερ Μπέντλει

07/11/2017 18:00:00

 • Τίτλος: Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας
  Συγγραφέας: Ντόντι Σμιθ
  Εικονογράφηση: Στίβεν Λέντον
  Απόδοση: Αργυρώ Πιπίνη
  Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017
  Σελίδες: 40
  Μέγεθος: 24 Χ 27,7
  ISBN: 978-960-569-712-9

  Αγόρασέ το

  Ο Πόνγκο, η Μίσις, τα 101 σκυλιά Δαλματίας, η Κρουέλα ντε Βιλ! Ποιος δεν γοητεύθηκε από την ιστορία των χαριτωμένων πουά σκυλιών και της διάσημης κακιάς διώκτριάς τους; Ποιο παιδί δεν απέκτησε κάποτε ένα αντικείμενο (από γόμα μέχρι μπλουζάκι) που προερχόταν από την υπέροχη ιστορία του Πόνγκο και της Μίσις;

  Από το 1956 η Ντόντι Σμιθ το παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό και η Ντίσνει έβαλε για τα καλά το χέρι της στην αναγνώριση του βιβλίου ως κλασικού κάνοντάς το την 17η μεγάλου μήκους ταινία της ήδη από το 1961. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία βγάζοντας τη Walt Disney από το φάσμα της οικονομικής αποτυχίας το οποίο αντίκρισε μετά την αποτυχία της Ωραίας Κοιμωμένης, Η ταινία επανακυκλοφόρησε τέσσερις φορές, το 1969, το 1979, το 1985 και το 1991. Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη με την Ντίσνει. Νέα live-action ταινία το 1996 και η επιτυχία ήταν μικρή λέξη για να περιγράψει τι συνέβη στους μικρούς φίλους όπου γης.

  Η Ντίσνει δεν πλησίαζε εύκολα κακό βιβλίο, συνήθως μάλιστα αναγνώριζε με κλειστά μάτια τις ιστορίες που εμπεριείχαν ψήγματα, υποψία ή τα καθαρά αρχέτυπα κλασικού έργου. Ο Ντίσνει πήρε τα δικαιώματα του βιβλίου ήδη από το 1957. Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας ήταν μια θαυμάσια, καλογραμμένη ιστορία, με όλα τα συστατικά μιας ιστορίας που ετοιμάζεται να ορμήσει τα παιδικά δωμάτια. Και το έκανε

  Πρόκειται για την ιστορία του σκύλου Δαλματίας Πόνγκο που ζει με την καλή του, την Μίσις, στο σπίτι των νιόπαντρων κύριου και κυρίας Ντίαρλι. Λίγο καιρό μετά η Μίσις γεννάει δεκαπέντε κουταβάκια. Και τότε αρχίζουν όλα...

  Γιατί τότε επισκέπτεται το σπίτι τους η φοβιστική Κρουέλα Ντε Βιλ και προσφέρεται να αγοράσει όλα τα κουτάβια. Ο κύριος Ντίαρλι αρνείται όμως λέγοντας πως κανένα κουτάβι δεν είναι προς πώληση.

  Καλά έκαναν και δεν την συμπάθησαν ο Πόνγκο και η Μίσις. Λίγο μετά, γυρίζουν σπίτι και διαπιστώνουν ότι κάποιος έχει κλέψει τα κουτάβια τους. Η Σκότλαντ Γιάρντ αδυνατεί να τα βρει, αλλά ο Πόνγκο και η Μίσις γαβγίζουν στο λυκόφως και συλλέγουν πληροφορίες από άλλα σκυλιά για την τύχη των κουταβιών τους. "Βρίσκονται σ' ένα σπίτι που λέγεται Χελ Χολ", τους πληροφορεί ο Συνταγματάρχης, το γέρικο τσοπανόσκυλο.

  Και πράγματι, εκεί βρίσκονται και τα 15 κουτάβια τους καθώς και όλα τα σκυλιά Δαλματίας που συλλέγει η Κρουέλα ντε Βιλ (99 συνολικά) με σκοπο να τα κάνει γούνινα παλτά με βούλες. Με αυταπάρνηση και πίστη, ο Πόνγκο, η Μίσις και ο Συνταγματάρχης θα καταφέρουν να σώσουν όλα τα σκυλιά Δαλματίας, να δραπετεύσουν στο παρά ένα από το σπίτι της Κρουέλα και να γλιτώσουν από τα απεχθή σχέδιά της επιστρέφοντας στο σπίτι του κύριου και της κυρίας Ντίαρλι και γιορτάζοντας τα πιο παράξενα Χριστούγεννά τους.

  Μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες των τελευταίων γενεών, μια από τις πιο εμβληματικές κακές στην ιστορία της λογοτεχνίας για παιδιά και μια από τις πλέον γοητευτικές ιστορίες γονικής αγάπης, αυτοθυσίας και ζωοφιλίας και ένα ξεκάθαρο χτύπημα στην ντροπιαστική βιομηχανία της γούνας που εκείνες τις δεκαετίες βρέθηκε στο απόγειό της.

  Η συγγραφέας και μεταφράστρια Αργυρώ Πιπίνη αποδίδει στα ελληνικά την διασκευή του Πίτερ Μπέντλι με τα 15 υπέροχα ζωγραφισμένα σαλόνια από τον Στίβεν Λέντον που δημιουργούν μια αυθεντική αίσθηση παρακολούθησης κινηματογραφικών καρέ, animation strip με ριπές κίνησης και ονειρικές αποχρώσεις σε κάθε δισέλιδο σαλόνι.

  Οι διασκευές κλασικών έργων για παιδιά πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια φέρνοντας πιο κοντά στο αυθεντικό κλασικό τα παιδιά-μελλοντικούς ή ήδη αναγνώστες. Γιατί το παιδί που ανακαλύπτει από όλο το περιβάλλον του -σπίτι, σχολείο, δραστηριότητες- την κουλτούρα και το ταξίδι της ανάγνωσης, θα επιστρέψει ξανά και ξανά στον τόπο του πρώτου "εγκλήματος" όπου θα αναγνωρίσει και θα αναγνωριστεί από τους ήρωες και την ιστορία που κάποιος του διάβασε στα πέντε του, τότε που ακόμα τα γράμματα έμοιαζαν θολά και ακαθόριστα.

  Εμπειρία η εικόνα, εμπειρία η ιστορία. Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε δύο αντίτυπα του βιβλίου

  Τι πρέπει να κάνετε:

  και

  Ισχύς διαγωνισμού 6 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου.

  Ανακοίνωση νικητών Οι νικητές ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ και θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία τους είτε στο info@elniplex.com είτε στο inbox του elniplex στο facebook. Εφόσον ο νικητής είναι κάτοικος εκτός Αττικής, το βιβλίο θα του αποσταλεί από τον εκδοτικό οίκο του παραπάνω βιβλίου. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αττικής, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

  Τρόπος επιλογής Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα Random Number Generation (RNG).

  Εξαιρούνται Στους διαγωνισμούς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι τακτικοί συντάκτες του ELNIPLEX.

  ​Νικητές του διαγωνισμού είναι οι Αργυρώ Διαμαντίδου και ο Μιχάλης Μίγγος.

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Η Dorothy-Gladys (Dodie) Smith γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1896 στο Whitefield, της Αγγλίας. Ήταν μοναχοπαίδι. Ο πατέρας της πέθανε όταν ήταν 2 ετών και τότε η Dodie και η μητέρα της μετακόμισαν στο Old Trafford για να ζήσουν με τους παππούδες , δύο θείες και τους τρεις θείους τους.

  Το 1910 η μητέρα της  ξαναπαντρεύτηκε και μετακόμισαν στο Λονδίνο με το νέο σύζυγό της και την 14χρονη τότε,Dodie. Το 1914 σπόυδασε στη Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης .Το τέταρτο έργο που έγραψε  με τίτλο Call it a Day, είχε επιτυχία και ανέβηκε στο θέατρο στο Λονδίνο για 509 παραστάσεις. Όταν πήγε στην Αμερική για να ανεβάσει το έργο της Dear Octopus,επέστρεψε μαζί με τον φίλο και μάνατζέρ της Alec Macbeth Beesley, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1939.Αμέσως μετά έφυγαν πάλι για την Αμερική  για να αποφύγουν τις νομικές δυσκολίες,επειδή ο σύζυγός της ήταν αντιρρησίας συνείδησης.H Dodie πέθανε στην Αγγλία το 1990 όπου και σκορπίστηκε η στάχτης της κατόπιν επιθυμίας της.Ο Πόνγκο, ο σκύλος πρωταγωνιστής των 101 σκυλιών της Δαλματίας, πήρε το όνομά του από το δικό της σκυλάκι Δαλματίας, το πρώτο από τα εννέα. Η Dodie Smith πήρε την ιδέα για το μυθιστόρημά της όταν ένας φίλος της παρατήρησε τους δικούς της δαλματικούς και είπε: «Αυτά τα σκυλιά θα έκαναν ένα υπέροχο γούνινο παλτό!"

  ***

  Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Ο Steven μεγάλωσε στο  Congleton στο Cheshire και τώρα ζει στο Λονδίνο, όπου εργάζεται στο στούντιo του με το μικρό σκυλί του Holly.

 • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΟΥΔΑ
  #

  Γεννήθηκε δυο φορές κι ίσως δεν πεθάνει καμία. Γράφει, ζωγραφίζει, δημιουργεί. Στο ELNIPLEX βρίσκει έναν δρόμο. Και τον περπατά.