More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+Τετάρτη 2 Μαϊου αρχίζουν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία: τι πρέπει να ξέρουν...

    Τετάρτη 2 Μαϊου αρχίζουν οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία: τι πρέπει να ξέρουν οι γονείς

    Όλα όσα χρειάζονται να ξέρουν οι γονείς για τη διαδικασία εγγραφών στα νηπιαγωγεία της χώρας.

    Πότε είναι οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά

    Οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία, τη σχολική χρονιά 2018-19 θα πραγματοποιηθούν από την Τετάρτη 2 έως της Παρασκευή 18 Μαΐου 2018.

    Εγγραφές μετά τις 18 Μαϊου;

    Εγγραφές μετά τις 19 Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.). Καλό είναι να αποφύγετε την εγγραφή του παιδιού σας μετά τις 19 Μαϊου καθώς τότε το πιθανότερο είναι να σας στείλουν σε όποιο νηπιαγωγείο έχει κενή θέση, ασχέτως αν βρίσκεται ακόμα και ένα χιλιόμετρο μακριά από το σπίτι σας.

    Ποιας ηλικίας παιδιά θα πάνε φέτος στα νηπιαγωγεία;

    Στα Νηπιαγωγεία, για το σχολικό έτος 2018-19, θα φοιτήσουν μαθητές που έχουν συμπληρώσει την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής (2018) την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2018-19, μαθητές γεννημένοι το 2013 και 2014. Αν πχ το παιδί σας γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, τότε έχει δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης ως προνήπιο (ασχέτως αν θα τα καταφέρει να βρει θέση τελικά).

    Μπορούν να απορρίψουν την αίτησή μου στο νηπιαγωγείο;

    ΟΧΙ. Τα Νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί το 2013 και 2014. Μπορούν όμως να σας παραπέμψουν σε άλλο νηπιαγωγείο εφόσον ο τόπος κατοικίας σας δεν ανήκει γεωγραφικά σε αυτό, καθώς κάθε σχολείο έχει τα δικά του όρια οδών.

    Πώς μαθαίνω που ανήκει το παιδί που θέλω να εγγράψω

    Στα αρμόδια νηπιαγωγεία και τις Διευθύνσεις Π.Ε. όπου ανήκουν τα σχολεία της περιοχής σας. Τα σχολεία γνωρίζουν τα όρια και είναι πιθανόν να τα έχουν αναρτημένα και σε εξωτερικό πίνακα.

    Τι πρέπει να κάνουν τα νηπιαγωγεία;

    Να αναρτήσουν σε εμφανές σημείο της σχολικής μονάδας ή/και στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου ανακοίνωση με πληροφορίες σχετικά με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του σχολείου, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση της εγγραφής, τα δικαιολογητικά που αφορούν στην παρακολούθηση του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος και τις ώρες υποβολής των αιτήσεων.

    Το παιδί μου έχει γεννηθεί το 2014, άρα είναι προνήπιο. Είναι υποχρεωτική η φοίτησή του στο δήμο μου;

    Δείτε εδώ τους 184 δήμους (από τους 325) της χώρας στους οποίους θα ισχύσει από τον προσεχή Σεπτέμβριο η υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων. Προετοιμαστείτε γιατί κανείς σχεδόν μεγάλος δήμος δεν είναι μέσα στη λίστα.

    Το παιδί μου είναι νήπιο που φοίτησε ως προνήπιο στο νηπιαγωγείο. Τι γίνεται με την εγγραφή του;

    Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του νηπιαγωγείου γίνεται αυταπάγγελτα. Τα νήπια (παιδιά γεννηθέντα το 2013 δηλαδή) φοιτούν υποχρεωτικά στο νηπιαγωγείο σε ΟΛΟΥΣ τους δήμους της χώρας χωρίς εξαίρεση.

    Αν οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τον αριθμό θέσεων του νηπιαγωγείου;

    Διενεργείται κλήρωση.

    Σε περιπτώσεις που ο αριθμός αιτήσεων νηπίων και προνηπίων για εγγραφή στο Νηπιαγωγείο είναι μεγαλύτερος του αριθμού των θέσεων του Νηπιαγωγείου ή των συστεγαζόμενων Νηπιαγωγείων, μέχρι τις 22 Μαϊου (εντός δύο εργάσιμων ημερών μετά την λήξη της προθεσμίας εγγραφών 18/5), ο προϊστάμενος/διευθυντής του νηπιαγωγείου:

    α) υποβάλλει αίτημα στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων, εφόσον υπάρχει στο σχολείο διαθέσιμη αίθουσα (περίπτωση σπανιότατη) και

    β) αποστέλλει πίνακα με τα ονόματα των νηπίων- προνηπίων που διαμένουν στα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου με τις σχολικές περιφέρειες όμορων νηπιαγωγείων, με την επισήμανση αν πρόκειται για νήπια ή προνήπια καθώς και αν έχουν αδέρφια που φοιτούν στο ίδιο νηπιαγωγείο ή στο συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο

    Τι αλλάζει φέτος με την κλήρωση των προνηπίων/νηπίων;

    Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ και ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΡΟΝΗΠΙΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑ. Η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή που έχει συσταθεί σε επίπεδο Διεύθυνσης, προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ των νηπίων-προνηπίων του ανωτέρω πίνακα, έτσι ώστε να προκύψει ο αριθμός των μαθητών που συμπληρώνουν τους 25 μαθητές ανά τμήμα.

    Ποια παιδιά λοιπόν μπαίνουν σε κλήρωση;

    Νήπια και προνήπια που διαμένουν στα “σύνορα” με τα όρια γειτονικών νηπιαγωγείων. Αυτά ίσως και να μεταβούν στα γειτονικά αυτά νηπιαγωγεία.

    Ποια παιδιά εξαιρούνται από την κλήρωση;

    Τα νήπια -αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο νηπιαγωγείο ή στο συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο. Τα παιδιά αυτά, νήπια ή προνήπια, φοιτούν κανονικά στο νηπιαγωγείο αίτησής τους. Επίσης, τα παιδιά που μένουν μακριά από τα όρια γειτονικών νηπιαγωγείων.

    Τι γίνεται μετά την κλήρωση;

    Ο Δ/ντής Εκπαίδευσης αποφασίζει, ύστερα από την αιτιολογημένη εισήγηση της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής, είτε για τη λειτουργία περισσοτέρων τμημάτων, είτε για την κατανομή των μαθητών σε όμορα Νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους και ενημερώνει αρμοδίως το Νηπιαγωγείο αποχώρησης και το Νηπιαγωγείο υποδοχής, έως την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018.

    Οι γονείς ενημερώνονται σχετικά από το Νηπιαγωγείο στο οποίο έχει κατατεθεί η αίτηση εγγραφής (περ. δ, παρ.4, του αρθρ.6 του Π.Δ 79/2017 (ΦΕΚ 109 Α).

    Ο Προϊστάμενος/η της σχολικής μονάδας ενημερώνει το Διευθυντή Π.Ε. και εξετάζουν τη δυνατότητα λειτουργίας περισσότερων τμημάτων, ανεξάρτητα από την οργανικότητα του νηπιαγωγείου ή των νηπιαγωγείων που συστεγάζονται. Σε διαφορετική περίπτωση (που είναι και η συνηθέστερη) ακολουθείται η διαδικασία κλήρωσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

    Πότε γίνεται η κλήρωση στα νηπιαγωγεία;

    Στη χειρότερη των περιπτώσεων τα νηπιαγωγεία θα ενημερωθούν μέχρι την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 για τα παιδιά που θα φοιτούν σε αυτά, άρα και οι γονείς το αργότερο μέχρι την Δευτέρα 11 Ιουνίου θα γνωρίζουν που θα φοιτήσει το παιδί τους.

    Η φοίτηση των προνηπίων

    Στους 184 δήμους που εφαρμόζουν από φέτος την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, η Επιτροπή των διεθύνσεων Π.Ε. προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ όλων των μαθητών, (νηπίων και προνηπίων), που τους έχει αποσταλεί από τα Νηπιαγωγεία, έτσι ώστε να προκύψει ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί στη δυναμικότητα του νηπιαγωγείου με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 25. Οι μαθητές που δεν θα κληρωθούν, κατανέμονται, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής, σε όμορα νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους.

    Στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, αυτούς που δεν εφαρμόζουν από τον Σεπτέμβριο την δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, η Επιτροπή προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ των νηπίων μόνο έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 νηπίων ανά τμήμα. Τα αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας. Τα νήπια που δεν κληρώθηκαν κατανέμονται στα όμορα νηπιαγωγεία. Όσες κενές θέσεις υπάρξουν, καλύπτονται από τα προνήπια για τα οποία γίνεται κλήρωση εφόσον είναι περισσότερα.

    Παράδειγμα: Ένα νηπιαγωγείο δήμου που δεν συμμετέχει στη δίχρονη, παίρνει 50 παιδιά αλλά έχει 58 αιτήσεις. Από τις 58 αιτήσεις, τα 44 είναι νήπια και τα 14 προνήπια. Τα 44 νήπια φοιτούν κανονικά και για τα 14 προνήπια θα γίνει κλήρωση εκ των οποίων θα προκύψουν 6 παιδιά που θα φοιτήσουν, ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός 50. Τα υπόλοιπα κατανέμονται με απόφαση του Διευθυντή της Π.Ε. σε όμορα νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας.

    Δικαιολογητικά εγγραφής

    Οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν στο Νηπιαγωγείο που ανήκουν:

    α) Αίτηση εγγραφής – Υπεύθυνη δήλωση (ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ)

    β) Το πιστοποιητικό γέννησης των μαθητών (ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool»)

    γ) Αποδεικτικό στοιχείο, για να διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή: οποιοδήποτε έγγραφο/λογαριασμός ΔΕΗ/ΟΤΕ/κινητής, συμβόλαιο μίσθωσης σπιτιού, φορολογική δήλωση στο όνομα κάποιου από τους κηδεμόνες του παιδιού και αναγράφει τη διεύθυνση κατοικίας. Δεν μπορούμε να προσκομίσουμε π.χ.   λογαριασμό στο όνομα του παππού του παιδιού

    Οι Προϊστάμενοι/-νες και οι Δ/ντές/-ντριες των Νηπιαγωγείων: πρέπει να ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο νηπιαγωγείο που ανήκουν οι μαθητές σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας.

    δ) Υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου (ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης).

    ε) Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

    στ) Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: συμπληρώνεται από τον παιδίατρό σας μετά από εξέταση του παιδιού. ΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ στο γονέα και επιστρέφεται συμπληρωμένο και υπογεγγραμένο από τον γιατρό.

    Η διαδικασία των εγγραφών

    Πριν από την έναρξη των εγγραφών, η διεύθυνση του Νηπιαγωγείου αναρτά σε εμφανές σημείο της σχολικής μονάδας ή/και στην επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου ανακοίνωση με πληροφορίες σχετικά με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του σχολείου, τις ώρες υποβολής των αιτήσεων, τα δικαιολογητικά που συνοδεύουν την αίτηση της εγγραφής και τα δικαιολογητικά που αφορούν στην παρακολούθηση του προαιρετικού ολοήμερου προγράμματος.

    Σημαντικές ημερομηνίες

    Τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 θα δείτε όλα τα εγγραφέντα νήπια και προνήπια αφού αναρτώνται στα Νηπιαγωγεία:
    α) ο οριστικός πίνακας των εγγραφέντων νηπίων και προνηπίων που θα φοιτήσουν τη σχολική χρονιά 2018-19,
    β) ο πίνακας των μαθητών που θα παρακολουθήσουν το ολοήμερο.

    Την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 συγκροτούνται τα τμήματα του Νηπιαγωγείου για το σχολικό έτος 2018- 19 (πρωινό υποχρεωτικό και προαιρετικό ολοήμερο), άρα θα γνωρίζεται πριν ολοκληρωθεί η φετινή σχολική χρονιά σε ποιο τμήμα θα φοιτεί το παιδί σας τον Σεπτέμβριο.

    Από 18 έως και 21 Ιουνίου 2018 καταχωρούνται στα σχετικά πεδία του Πληροφοριακού Συστήματος με ευθύνη των Διεθυντών/Προϊσταμένων τα αναλυτικά στοιχεία εγγραφών για το σχολικό έτος 2018-19.

    Δικαιολογητικά εγγραφής

    Οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν στο Νηπιαγωγείο που ανήκουν:

    α) Αίτηση εγγραφής – Υπεύθυνη δήλωση (επισυνάπτεται)

    β) Το πιστοποιητικό γέννησης των μαθητών (ΤΟ ΒΡΙΣΚΕΙ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool»)

    ΓΙΑ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΕΣ/-ΟΥΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ:
    «Η αναζήτηση μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool» πραγματοποιείται από το σχολείο εγγραφής με βάση τα παρακάτω στοιχεία: 1. επώνυμο μαθητή 2. όνομα μαθητή 3. όνομα πατέρα 4. όνομα μητέρας 5. ημερομηνία γέννησης. Σε περίπτωση που δύο ή περισσότεροι προς εγγραφή μαθητές στο ίδιο σχολείο έχουν και τα πέντε (5) στοιχεία ίδια, θα πραγματοποιείται ταυτοποίηση με επιπλέον στοιχεία που θα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας, όπως είναι η διεύθυνση κατοικίας. Τα παραπάνω πέντε (5) στοιχεία τα δηλώνει ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή με υπεύθυνη δήλωσή του. Σε περίπτωση που προκύπτει για οποιονδήποτε λόγο αλλαγή στα στοιχεία του μαθητή, πριν ή και μετά την εγγραφή του σε σχολική μονάδα της χώρας, ο γονέας/κηδεμόνας θα πρέπει να ενημερώνει ως προς την αλλαγή αυτή τον οικείο Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο μαθητής. Ο Δήμος ολοκληρώνει την επικαιροποίηση των εν λόγω στοιχείων στο ΟΠΣΕΔ και στη συνέχεια ο γονέας/κηδεμόνας οφείλει να ενημερώσει τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας σχετικά με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, ώστε ο Διευθυντής να αντλήσει τα καινούρια στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα «myschool».

    γ) Αποδεικτικό στοιχείο, για να διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή: οποιοδήποτε έγγραφο/λογαριασμός ΔΕΗ/ΟΤΕ/κινητής, συμβόλαιο μίσθωσης σπιτιού, φορολογική δήλωση στο όνομα κάποιου από τους κηδεμόνες του παιδιού και αναγράφει τη διεύθυνση κατοικίας. Δεν μπορούμε να προσκομίσουμε π.χ.   λογαριασμό στο όνομα του παππού του παιδιού

    Οι Προϊστάμενοι/-νες και οι Δ/ντές/-ντριες των Νηπιαγωγείων: πρέπει να ελέγχουν με ιδιαίτερη προσοχή το εν λόγω αποδεικτικό στοιχείο, προκειμένου οι αιτήσεις εγγραφής να υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στο νηπιαγωγείο που ανήκουν οι μαθητές σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας.

    δ) Υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου (ΔΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης).

    ε) Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

    στ) Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

    ΜΑΘΗΤΕΣ Α.ΜΕ.Α

    Στην περίπτωση των μαθητών/-τριών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι γονείς/κηδεμόνες συνυποβάλλουν γνωμάτευση από ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ή κρατικό ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή άλλη κρατική αρμόδια υπηρεσία. Επισημαίνεται ότι η γνωμάτευση αυτή δεν αποτελεί προϋπόθεση εγγραφής του μαθητή/τριας στο νηπιαγωγείο, διευκολύνει όμως την οργάνωση για υποστήριξη μαθητών με ΕΕΑ.

    ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ως τις 4 το απόγευμα) ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΠΡΟΩΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (7:45-8:00 αντί 8:15-8:30)

    α. Προϋποθέσεις εγγραφής στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα
    Στο προαιρετικό ολοήμερο πρόγραμμα δύνανται να εγγράφονται:

    1) μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς, προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας, στην περίπτωση που είναι άνεργοι. Δικαίωμα εγγραφής δίνεται και στην περίπτωση που προσκομίζεται βεβαίωση εργασίας από τον ένα γονέα και κάρτα ανεργίας από τον άλλο. Για τους αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες κτλ. αρκεί η προσκόμιση πρόσφατης βεβαίωσης του ασφαλιστικού τους φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους.

    2) μαθητές, των οποίων οι γονείς/κηδεμόνες ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως:

    I) πολύτεκνοι / τρίτεκνοι / μονογονεϊκές οικογένειες, γονείς με χρόνιες παθήσεις /ενταγμένοι σε πρόγραμμα απεξάρτησης / φυλακισμένοι.
    II) πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν σε κέντρα ή σε δομές φιλοξενίας του ελληνικού κράτους ή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

    β. Προϋποθέσεις συμμετοχής μαθητών στο τμήμα πρόωρης υποδοχής (προσέλευση 7:45-8:00):
    I. Να γραφτούν 5 νήπια και προνήπια στο συγκεκριμένο τμήμα για να λειτουργήσει τέτοιο τμήμα.

    II. Εφόσον λειτουργήσει λοιπόν τμήμα πρόωρης υποδοχής, δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν νήπια/προνήπια τα οποία είναι εγγεγραμμένα και φοιτούν στο ολοήμερο πρόγραμμα και ΜΟΝΟΝ. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή παιδιού που φοιτεί στο πρωινό υποχρεωτικό πρόγραμμα (ως τις 13:00)

    Πρόωρη αποχώρηση νηπίων/προνηπίων από το Ολοήμερο Πρόγραμμα δεν προβλέπεται.

    ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

    ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    1. Οι αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο εφόσον έχουν τη νόμιμη ηλικία εγγραφής στο νηπιαγωγείο.
    2. Οι αλλοδαποί μαθητές που δε δύνανται να προσκομίσουν το πιστοποιητικό γέννησης, μπορούν να εγγραφούν με ληξιαρχική πράξη γέννησης.
    3.Για την εγγραφή αλλοδαπών μαθητών ισχύουν οι διατάξεις όπου ορίζεται ότι εγγράφονται οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος. Επίσης, ανήλικα τέκνα υπηκόων τρίτων χωρών μπορούν να εγγραφούν, έστω κι αν δεν έχει ρυθμιστεί η νόμιμη διαμονή τους στη χώρα.

    Τα δικαιολογητικά εγγραφής των αλλοδαπών μαθητών πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα.

    ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

    Εγγραφές μαθητών Ρομά
    Για την εγγραφή και την υποστήριξη της σχολικής φοίτησης των μαθητών Ρομά, οι Προϊστάμενοι/-νες και οι Δ/ντές/-ντριες των Νηπιαγωγείων ενθαρρύνουν την προσέλευση των μαθητών Ρομά στο σχολείο, αναζητούν τα παιδιά Ρομά που μένουν στην περιοχή τους και φροντίζουν για την εγγραφή και τη φοίτησή τους, όπως προβλέπουν οι σχετικές διατάξεις για την υποχρεωτική φοίτηση.

    Στο Νηπιαγωγείο, τα παιδιά Ρομά γίνονται δεκτά ανεξάρτητα από το εάν είναι εγγεγραμμένα σε μητρώα ή δημοτολόγια. Για την εγγραφή τους, μεριμνούν οι Προϊστάμενοι και οι Δ/ντές των Νηπιαγωγείων.

    Οι Προϊστάμενοι/-νες και οι Δ/ντές/-ντριες των Νηπιαγωγείων δεν παρακωλύουν την εγγραφή παιδιών Ρομά λόγω έλλειψης πιστοποιητικού μόνιμης κατοικίας και αποδέχονται οποιοδήποτε στοιχείο από το οποίο, κατά την κρίση τους, φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή, εφαρμόζοντας την αρχή της επιείκειας.

    Όταν υπάρχει αδυναμία εγγραφής λόγω μη εμβολιασμού, κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία με τοπικούς φορείς, Ο.Τ.Α., Κέντρα Στήριξης Ευπαθών Ομάδων, Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας, Νοσοκομεία, Ιατρικά Κέντρα, Φορείς Κοινωνικής Στήριξης καθώς και με το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Κατ’ αντιστοιχία, είναι απαραίτητη η συνεργασία με τους ανωτέρω φορείς και για τη διενέργεια των απαιτούμενων ιατρικών εξετάσεων. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προηγείται επικοινωνία του/της Προϊσταμένου/-ης και του/της Διευθυντή/Διευθύντριας του Νηπιαγωγείου με το φορέα που θα προβεί στον εμβολιασμό.

    Η εγγραφή των μαθητών Ρομά στο Ολοήμερο Πρόγραμμα γίνεται χωρίς προϋποθέσεις.

    Εγγραφές μαθητών Πολιτών Τρίτων Χωρών (Αιτούντων Διεθνούς Προστασίας και Ασύλου)

    Για την εγγραφή μαθητών αιτούντων διεθνούς προστασίας στις σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των κέντρων φιλοξενίας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του κέντρου φιλοξενίας αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα για την έγγραφή των μαθητών δικαιολογητικά και να τα καταθέσει στο νηπιαγωγείο στο οποίο υπάγεται το παράρτημα.

    Για την εγγραφή μαθητών αιτούντων διεθνούς προστασίας στα νηπιαγωγεία εκτός των κέντρων φιλοξενίας προβλέπονται:
    α) Απαραίτητα δικαιολογητικά εγγραφής

    1) Δελτίο Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας της Υπηρεσίας Ασύλου ή άλλου επίσημου εγγράφου, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των μαθητών,
    2) Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) και

    3) Διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμών ή προφύλαξης, αναγκαίο για τη διασφάλιση της δημόσια υγείας.
    β) Σε περίπτωση που τα εν λόγω δικαιολογητικά δεν προσκομισθούν εγκαίρως, ο γονέας/κηδεμόνας του μαθητή αναλαμβάνει με δήλωσή του να τα προσκομίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις μη προσκόμισης τους σε εύλογο χρονικό διάστημα, ο/η προϊστάμενος/η του νηπιαγωγείου ενημερώνει την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης Π.Ε.

    γ) Οι εγγραφές των μαθητών στο Βιβλίο Μητρώου γίνονται με ελληνικούς χαρακτήρες. Τα δικαιολογητικά εγγραφής πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα είτε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών είτε από πιστοποιημένο δικηγόρο για το σκοπό αυτό. Προσωρινά, και μέχρι να μεταφραστούν επίσημα τα δικαιολογητικά εγγραφής, η εγγραφή στο Βιβλίο Μητρώου μπορεί να πραγματοποιείται σύμφωνα με τη φωνητική απόδοση των στοιχείων των μαθητών στην ελληνική γλώσσα.

    ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

    Με δεδομένο ότι οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται από 2-18 Μάιου 2018, επισημαίνονται τα εξής:

    1. Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων (15 Ιουνίου 2018) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο εγγραφής του μαθητή.

    2. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Φοίτησης το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση Φοίτησης» η οποία θα προσκομιστεί από τον γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή για την εγγραφή του στο δημοτικό.

    3. Στις περιπτώσεις που ο μαθητής θα συνεχίσει τη φοίτηση του σε σχολείο του εξωτερικού και η αποστολή του πιστοποιητικού φοίτησης καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη, το πιστοποιητικό παραδίδεται στον γονέα ή κηδεμόνα, ο οποίος υπογράφει βεβαίωση παραλαβής.

    ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

    Ως χρόνος λήξης των κανονικών εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία ορίζεται η προηγούμενη της έναρξης των μαθημάτων ημερομηνία.
    Υπενθυμίζεται ότι κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας με τον οποίο ρυθμίζονται ειδικότερα τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του θέματα, οι όροι με τους οποίους γίνονται δεκτοί οι μαθητές, καθώς και οι οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις των γονέων και κηδεμόνων.

    Επισημαίνονται τα εξής:
    Ως εγγραφή νοείται η πρώτη και μοναδική καταχώρηση των στοιχείων του μαθητή/τριας στο Βιβλίο Μητρώου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «myschool», το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί από 18 έως και 21 Ιουνίου 2018.
    Ο αριθμός Βιβλίου Μητρώου μαθητών των Νηπιαγωγείων, στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής myschool, για την τριετία 2017-2020 θα είναι ο αριθμός 2017. Από το σχολικό έτος 2020-2021 και έως το σχολικό έτος 2029-2030, ο αριθμός Βιβλίου Μητρώου μαθητών, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, θα είναι ο αριθμός 2020, ο οποίος θα παραμείνει ο ίδιος καθ’ όλη τη δεκαετία. Οι ανωτέρω αριθμοί θα καταχωρούνται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα myschool.

     

    RELATED ARTICLES

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Most Popular