Τη μέρα που θα ‘ρθουν τα αγριοπερίστερα, του Σταμάτη Κεσόγλου

0
402

«Είµαι ο Βάσος και είστε όλοι καλεσµένοι στην πόλη µου. Μέσα σε αυτή θα µε δείτε σίγουρα –πάντα καλοχτενισµένο και πάντα µαζί µε τη µαµά µου– να ψάχνουµε για κάτι που δεν ξέρουµε ακριβώς τι είναι, αλλά ελπίζουµε να είναι κάτι καλό. Στον δρόµο µας θα συναντήσουµε ένα κορίτσι που το λένε Νεφέλη ή Μαργαρίτα (αλλά µπορεί και κάπως αλλιώς). Κάτι άντρες που θέλουν οπωσδήποτε να γίνουν οι καινούριοι µου µπαµπάδες. Κι έναν άλλον άντρα που, όταν ήταν παιδί, κοιτούσε κάθε τόσο έξω από το παράθυρό του περιµένοντας ένα κοπάδι από αγριοπερίστερα. Τα οποία όµως τελικά δεν ήρθαν κι έτσι αυτός έπαψε να τα περιµένει πια. Και την ίδια στιγµή µεγάλωσε. Και ποτέ δε ρίχνει ούτε µια µατιά έξω από το παράθυρό του. Ποτέ. Εκτός βέβαια από εκείνη τη µέρα. Εκείνη τη µέρα που θα µοιάζει λίγο µε γιορτή…»

Ο Βάσος είναι ένα  αγόρι που ζει με τη μητέρα του, λίγο μοναχικό και αρκετά ιδιόρρυθμο. Είναι ένα παιδί που απομονώνεται και δεν έχει φίλους. Το μυαλό του φτιάχνει περίεργα σενάρια και ιστορίες. Γι’ αυτό στο σχολείο τόσο οι συμμαθητές του όσο και η δασκάλα του, τον θεωρούν λίγο περίεργο . Ο Βάσος είναι ένα παιδί μονογονεϊκής οικογένειας, που μεγαλώνει με τη μητέρα του. Εκείνη φαντάζει στα μάτια του η τέλεια μητέρα. Αλλά και ο Βάσος είναι για τη μητέρα του το μονάκριβο αγόρι της. Μια σχέση αγάπης, στοργής αλλά και εξάρτησης αναπτύσσεται ανάμεσα σε εκείνον και τη μητέρα του.
Στον οικογενειακό δεσμό εμφανίζεται κι ένα τρίτο πρόσωπο, η γιαγιά που συχνά επισκέπτεται ο Βάσος με τη μητέρα του . Όμως η σύγκρουση ανάμεσα στη μητέρα του Βάσου και τη γιαγιά δημιουργεί προβλήματα. Κάποια μέρα, ο Βάσος θα ανακαλύψει τυχαία, στα έξι του χρόνια την ύπαρξη του πατέρα του. Αναρωτιέται γιατί ποτέ η μητέρα του δεν του έχει μιλήσει για εκείνον, ούτε γνωρίζει καν πως είναι στην όψη του. Ξεφυλλίζοντας ένα άλμπουμ φωτογραφιών από τα γενέθλια του φαντάζεται να υπήρχε έστω και μια φωτογραφία με το μπαμπά του. Το παιδί νοιώθει έντονα την απουσία του πατέρα.

Η αναζήτηση του ιδανικού συντρόφου έχει γίνει αυτοσκοπός της μητέρας του Βάσου. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι μπαμπάδες για το Βάσο, όμως κανείς δεν μοιάζει να είναι ο κατάλληλος. Ο Βάσος, πλάθει με το νου φανταστικές, οικογενειακές στιγμές, όπως εκείνος η μαμά του και ο μελλοντικός μπαμπάς, να παίρνουν πρωινό όλοι μαζί, να πηγαίνουν βόλτες στη θάλασσα και για ψώνια, στο σούπερ μάρκετ. Όμως ποτέ δε γίνεται κάτι, στη ζωή της μαμάς και πάντα κάτι πάει στραβά την τελευταία στιγμή. Η μαμά ελπίζει, κάνει όνειρα κι ύστερα απογοητεύεται και βάζει τα κλάματα. Ο Βάσος είναι πάντα δίπλα της για να την παρηγορήσει, γιατί στα δικά του μάτια η μαμά του είναι ολόκληρος ο κόσμος του. Η μητέρα ανησυχεί κάποιες φορές για τη συμπεριφορά του Βάσου, όμως του έχει αδυναμία και πάντα είναι δίπλα του.

Σίγουρα ο Βάσος είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιδί, όμως κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ο Βάσος έχει αδυναμία στα αγριοπερίστερα και συχνά εκείνα έρχονται να ξαποστάσουν στο παράθυρο του. Όμως, το πιο περίεργο είναι ότι στη φαντασία του Βάσου, τα αγριοπερίστερα του μιλάνε κιόλας. Δεν χορταίνει να κοιτάζει τα αγριοπερίστερα να πετούν στον ουρανό. Στην πραγματικότητα περνούν όλη τους τη ζωή τους πετώντας στα σύννεφα, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να πετάξουν στ’ αλήθεια. Μια μέρα κάποιο αγριοπερίστερο του αποκάλυψε και ένα μεγάλο μυστικό.

«Κανένας δεν ξέρει αν έχει φτερά μέχρι τη στιγμή που θ’ αποφασίσει να πετάξει»

Από τότε ο Βάσος έχει πάντα έτοιμη τη βαλίτσα του, κρυμμένη κάτω από το κρεβάτι του, μήπως έρθουν ξαφνικά τα αγριοπερίστερα να τον πάρουν. Πόσο θα ήθελε να πετάξει μαζί τους, να μάθει πως είναι να πετάει κανείς στα σύννεφα. Κι αν γινόταν να πάρει μαζί του και το κορίτσι των ονείρων του. Δεν ξέρει καν το όνομα της, αν τη λένε Νεφέλη ή Μαργαρίτα. Τη συνάντησε τυχαία στο δρόμο μια μέρα, όμως σίγουρα θέλει να την ξανασυναντήσει. Από τότε τη σκέφτεται συνέχεια.

Αναπάντεχα κάνει την εμφάνιση του κι ο πατέρας του. Επιτέλους, ο Βάσος θα τον γνωρίσει, θα τον ρωτήσει χίλια πράγματα για ν’ ανακαλύψει πόσο του μοιάζει. Τόσα χρόνια ζούσε σ’ ένα απομακρυσμένο νησί, να κοιτάζει τη θάλασσα και ν’ αναρωτιέται. Και στέκει τώρα  ολοζώντανος μπροστά του, να συζητούν για χίλια δυο πράγματα. Ο μπαμπάς του είναι ζωγράφος και ζωγραφίζει όσα σκέφτεται με το μυαλό του. Ο Βάσος θα του μιλήσει για το κορίτσι των ονείρων του και μαζί θα το αναζητήσουν στους δρόμους της πόλης. Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές και τα γεγονότα μας αναγκάζουν να καταλήξουμε σε αποφάσεις ζωής. Η ιδιαιτερότητα του Βάσου και η ικανότητα του να συνομιλεί με τ’ αγριοπερίστερα τον κάνει μοναδικό. Κοινός στόχος για τα τρία πρόσωπα της ιστορίας, τον Βάσο, τη μητέρα του και τον μπαμπά του, η αναζήτηση της ευτυχίας.

Άραγε θα καταφέρει ο Βάσος να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα; Ένα βιβλίο για όσους αισθάνονται ακόμη παιδιά, πιστεύουν στο όνειρο και ελπίζουν. Αν το πιστέψεις πραγματικά, τότε μόνο θα έρθει η μέρα που θα’ ρθουν  τ’ αγριοπερίστερα…

Ο Σταμάτης Κεσόγλου επέλεξε να πραγματευτεί ένα ιδιαίτερο θέμα για ένα παιδί που αντιμετωπίζει δυσκολία στην επικοινωνία του με τους άλλους, κάπως ιδιόρρυθμο. Το κείμενο, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, είναι σα να ξεφυλλίζουμε το ημερολόγιο του μικρού Βάσου με τις προσωπικές του σκέψεις και τα γεγονότα να περνούν καρέ καρέ σαν σκηνές από ταινία. Ο Βάσος είναι ένα ακόμη παιδί σε μονογονεϊκή οικογένεια και μας περιγράφει μέσα από τα δικά του μάτια, τους φόβους, τις ανησυχίες, τα όνειρα, τις προσδοκίες του για το μέλλον.

Η εικονογράφηση του εξώφυλλου έχει γίνει από την Σοφία Γαλή και αφήνει ερωτηματικά για το πρόσωπο του μπαμπά του Βάσου, όμως δηλώνει μια ανοιχτή αγκαλιά για εκείνον. Πάντα δίπλα του να τον στηρίζει, να τον καταλαβαίνει και να τον ενθαρρύνει στα όνειρα του. Δηλώνει πόσο σημαντική είναι η παρουσία του πατέρα και ο ρόλος του ακόμη κι όταν η οικογένεια δεν είναι μια πλήρης οικογένεια.

Ένα βιβλίο που θα ξεχωρίσει και προτείνεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Με χιούμορ και αστεία περιστατικά αλλά και με πολύ τρυφερές στιγμές που θα σας συγκινήσουν. Συναισθήματα με ποιητικό λόγο που αποτυπώνονται στο χαρτί, αλληγορικά στοιχεία και περιγραφές που μαγεύουν. Ένα βιβλίο που θα διαβάσετε ξανά και ξανά. Πολλές φορές η ζωή κρύβει μικρές εκπλήξεις και όλα γίνονται για κάποιο λόγο.
Το βιβλίο αποτελεί τη δεύτερη συγγραφική προσπάθεια του Σταμάτη Κεσόγλου μετά το βιβλίο του «Η γη της Λόρνας» και τη βράβευση του από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ από τις εκδόσεις Πατάκη. Εμείς το ξεχωρίσαμε και σας το προτείνουμε ανεπιφύλαχτα!

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Τη μέρα που θα ‘ρθουν τα αγριοπερίστερα
Συλλογή: Περιστέρια
Συγγραφέας: Σταμάτης Κεσόγλου
Εικονογράφηση εξωφύλλου: Σοφία Γαλή
Διάβασε: Απόσπασμα
Εκδόσεις: Πατάκη, Φεβρουάριος 2017
Επιμέλεια-Διόρθωση: Δημοσθένης Κερασίδης
DTP: Νίκη Αντωνακοπούλου
Σελίδες: 192
Μέγεθος: 14 Χ 21
ISBN: 978-960-16-6889-5