More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤομ Γκέιτς 6-Έξτρα Σπέσιαλ λιχουδιές (μπα...), της Λιζ Πίτσον

    Τομ Γκέιτς 6-Έξτρα Σπέσιαλ λιχουδιές (μπα…), της Λιζ Πίτσον

    extra_special_lixoudies_cover

    Έξτρα σπέσιαλ λιχουδιές (μπά…)! Πρόκειται για το έκτο βιβλίο της σειράς με τον Τομ Γκέιτς από την αγγλίδα συγγραφέα και εικονογράφο Λιζ Πίσον που έχει κάνει τεράστια επιτυχία σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου (σε 36 έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί μέχρι στιγμής).

    Στις έξτρα σπέσιαλ λιχουδιές, ο Τομ θέλει να αποκτήσει μια κονκάρδα σαν αυτήν που παίρνει ο καλύτερος μαθητής της τάξης κάθε τρίμηνο. Σαν αυτήν που έδωσαν οι δάσκαλοι στον Μάρκους Μέλντροου, τον συμμαθητή του, που, μεταξύ μας. λίγο σπασίκλας φαίνεται. Θέλει τόσο πολύ αυτήν την κονκάρδα επιβράβευσης ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει σωστά και με συνέπεια όλες τις εργασίες του, να μην αργεί ποτέ και προπαντώς να μην κάνει αταξίες. Α! Και να προσέχει την ώρα του μαθήματος ή έστω να κάνει ότι προσέχει ώστε να μην προδοθεί ότι… δεν προσέχει πάντα.

    Όμως να πάρει… Τομ Γκέιτς είναι αυτός! Οι προκλήσεις, τα εμπόδια, τα σαμποτάζ και οι περισπασμοί για να γίνεις ο καλύτερος μαθητής είναι πολλοί. Ξεκίνημα από το σπίτι. Φοβίζει την γκρινιάρα, κυκλοθυμική έφηβη αδερφή του με αποτέλεσμα αυτή να σπάσει το κινητό της. Παίζει με τον παππού παιχνίδια μνήμης (εκείνο το κλασικό με τα αντικείμενα στο δίσκο), φιδάκι και άλλα. Μαθαίνει για τις παιδικές περιπέτειες του πατέρα του και του θείου Κέβιν που μάλλον ήταν σκανταλιάρης. Κάπου είναι κι εκείνη η νέα, μικρή του γειτόνισσα, η Τζουν Τζόουνς που του κάνει ενοχλητικές γκριμάτσες που του τη δίνουν πραγματικά.

    Είναι χειμώνας. Αρχίζει να χιονίζει. Στο σχολείο ο Τομ βρίσκει μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δείξει το καλλιτεχνικό του πνεύμα. Κάνει χιονοσκίτσα. Οι ζωγραφιές του πάνω στο χιόνι μοιάζουν να αρέσουν ακόμα και στον “δύσκολο” Μάρκους, το αστέρι της τάξης με την κονκάρδα. Κι όσο κι αν το φοβάται, τα χιονοσκίτσα του αρέσουν ακόμα και στον κύριο Φούλερμαν που επιλέγει το αστέρι της τάξης και μάλιστα την Ανοιχτή Μέρα, κατά την οποία έρχονται στο σχολείο νέοι μαθητές με τους γονείς τους. Το χιόνι αγριεύει λίγο, η θέρμανση του σχολείου χαλάει, ο επιστάτης δεν καταφέρνει να την επισκευάσει άμεσα και το σχολείο κλείνει μέχρι νεοτέρας.  Κι όχι μόνο αυτό αλλά στο σπίτι του Τομ λόγω της κακής θέρμανσής στο δικό τους σπίτι, μετακομίζουν ο θείος Κέβιν, η θεία Άλις και τα ξαδέρφια με τους οποίους περνούν άφθονες στιγμές γέλιου, καλοπέρασης, παιχνιδιών αλλά και στριμώγματος.

    Μέχρι που ο επιστάτης, ο Σταν, αποκαθιστά το πρόβλημα θέρμανσης και το σχολείο ξανανοίγει, με καινούρια συμμαθήτρια μάλιστα την ενοχλητική με τις γκριμάτσες, τη Τζουν. Η διεκδίκηση της κονκάρδας για το αστέρι της τάξης μπαίνει στην τελική ευθεία. Εν μέσω της 50ης επετείου τς γιαγιάς και του παππού, θα τα καταφέρει άραγε ο Τομ να κερδίσει αυτό που τόσο λαχταρά;

    Σπιρτόζικο και άφθονο χιούμορ από έναν ήρωα (Τομ Γκέιτς) και την οικογένειά του που θαρρείς θα μπορούσε να μένει στο επάνω διαμέρισμα από το δικό σου. Πλήθος αστείων και ρεαλιστικών στιγμών σε ωθούν να σπουδάσεις ουσιαστικά στο μυαλό και τη ζωή ενός ανήσυχου μικρού και του περίγυρού του. Η ιστορία δεν περιέχει ευδιάκριτα και βιαστικά διδακτικά μηνύματα και απαλλαγμένη από αυτό το άγχος χαρίζει στις 230 σελίδες της το μεγάλο δώρο της αναγνωστικής απόλαυσης. Που σημαίνει, δε διαβάζω εγώ ή στα παιδιά πάντα για να τους μάθω κάτι αλλά για να το χαρούν, για να ταξιδέψουν και για να μάθουν αυτά που τα ίδια θα κρίνουν, θα βρουν, θα ταυτιστούν. Κι αυτό ο Τομ Γκέιτς το κάνει απολύτως καλά.

    Τα αμέτρητα ασπρόμαυρα σκίτσα (της ίδια της συγγραφέως) που εικονογραφούν κάθε πιθανό και απίθανο σημείο του κειμένου το ζωντανεύουν απίστευτα πολύ και κάνουν κάθε σελίδα πιο σύντομη μα και πιο ελκυστική, δίνοντας έτσι ένα ιδιαίτερο σπιντάρισμα στην όλη διαδικασία της ανάγνωσης.

    Από 7-8 χρονών διαβάζεται με άνεση και θα προκαλέσει πολλά χαμόγελα στους μικρούς αναγνώστες που θαρρώ μπορούν να είναι τουλάχιστον μέχρι 11-12 ετών. Η συγγραφέας άλλωστε φαίνεται να έχει μπει για τα καλά με τα βιβλία του Τομ Γκέιτς στην ψυχολογία των παιδιών στις ηλικίες του δημοτικού. Ανταγωνισμοί, φιλίες, φάρσες και σκανταλιές, παραδοχές και υπεκφυγές, συμπαθείς και αντιπαθείς συμμαθητές, ενθουσιασμοί, βραβεύσεις, αμηχανία, προσπάθεια, ολιγωρία.

    Το πρώτο βιβλίο της σειράς (The brilliant world of Tom Gates) κέρδισε το (βραβείο) Roald Dahl Funny Prize 2011 για το πιο αστείο βιβλίο για τις ηλικίες 7-14 ετών. Το εν λόγω βραβείο εκτιμά ως βασικό κριτήριο ενός καλού βιβλίο το γέλιο και το χιούμορ και δίδεται σε συγγραφείς και εικονογράφους που γράφουν και εικονογραφούν χρησιμοποιώντας πολύ χιούμορ δημιουργώντας εν τέλει ευχάριστα βιβλία για το κοινό. Δείτε τη συγγραφέα Liz Pichon κατά τη βράβευσή της και επισκεφθείτε τον ιστότοπό της εδω. Επίσης, κέρδισε το βραβείο Red Award Best Book για νέους αναγνώστες καθώς και το βραβείο Waterstone’s Best Fiction για το καλύτερο παιδικό βιβλίο για τις ηλικίες 5-12 ετών. Το τέταρτο βιβλίο της σειράς (Tom Gates: Genius ideas mostly) κέρδισε το Blue Peter Award για την καλύτερη ιστορία.

    Η μετάφραση της Χαράς Γιαννακοπούλου πολύ ζωντανή αν και δύσκολη λόγω των αρκετών ιδιωματισμών (αργκό) του πρωτότυπου κειμένου.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Τομ Γκεϊτς-Έξτρα Σπέσιαλ λιχουδιές (μπα…)
    Τίτλος πρωτοτύπου: Tom Gates extra special treats (not)
    Συγγραφέας: Λίζ Πίτσον (Liz Pichon)
    Εικονογράφηση: Λίζ Πίτσον (Liz Pichon)
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Απρίλιος 2015
    Μετάφραση: Χαρά Γιαννακοπούλου
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 21,5 Χ 21,5
    ISBN: 978-960-569-327-5

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular