Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, των Γουίλιαμ Καμγουάμπα και Μπράιαν Μίλερ

30/11/2017 18:00:00

 • Η αληθινή ιστορία του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα από το Μαλάουι που με μόνα εφόδια την θέλησή του και μερικά ξεχασμένα βιβλία της βιβλιοθήκης του χωριού του, δημιούργησε σε ηλικία 14 ετών έναν ανεμόμυλο φέρνοντας τον ηλεκτρισμό, το νερό και την σπίθα της καινοτομίας στον τόπο του.

  Τίτλος: Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο
  Συγγραφέας: Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, Μπράιαν Μίλερ
  Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2017
  Σελίδες: 288
  Μέγεθος: 14,5 Χ 20,5
  ISBN: 978-960-569-747-1

  Αγόρασέ το

  Ο Γούιλιαμ Καμκγουάμπα γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1987. Στην Ελλάδα τότε ζούσαμε στον αστερισμό των βολών του Αργύρη Καμπούρη που μας έβγαλαν με περηφάνια στους δρόμους και ακόμα δεν λέγαμε να μαζευτούμε σπίτια μας. Στο Μαλάουι της νοτιοανατολικής Αφρικής πάλι, την πατρίδα του Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι. Δεν υπήρχε καν πορτοκαλί μπάλα μπάσκετ. Τα χωριά είχαν σπίτια από πλίνθους λάσπης και στέγες από ψηλά χόρτα της περιοχής, ο πληθυσμος ήταν κατεξοχήν αγροτικός, ρεύμα υπήρχε σε ελάχιστα μέρη, κονσόλες και τηλεοράσεις ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, οι ασθένειες που αντιμετωπίζονται με απλά φάρμακα και τυπική θεραπεία θέριζαν ανθρώπους και ζώα και η μαγεία βασίλευε σε κάθε μορφή της παντού. Κόσμος που πίστευε σε μαγικά μαντζούνια, σε ανεξήγητα πράγματα άνευ λογικής και αποτελεσματικότητας ασφαλώς.

  Σε μια τέτοια κοινωνία, στο χωριό Μασιτάλα του κεντρικού Μαλάουι, που στερούνταν βασικών αρχών και δικαιωμάτων, μεγάλωσε το Αγόρι που δάμασε τον Άνεμο, ο Γούιλιαμ Καμκγουάμπα. Σε μια αγροτική εννιαμελή οικογένεια, τυλιγμένη από τη φτώχεια και ταγμένη στην ανέχεια, ο Γουίλιαμ κατάφερε στα δεκατέσσερά του χρόνια να γίνει κάτι σαν λαϊκός ήρωας της χώρας του κάνοντας κάτι εξωπραγματικό για τα δεδομένα της χώρας και της περιοχής. Κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα! Και το όνειρο ενός παιδιού σαν τον Γουίλιαμ δεν ζητούσε από τον Άγιο Βασίλη αυτοκινητάκια ή διακοπές στη Ντισνειλάντ αλλά να φτιάξει έναν... ανεμόμυλο με τα ίδια του τα χέρια. Για ποιο λόγο; Μα για να φέρει τον ηλεκτρισμό και πόσιμο νερό στο χωριό της οικογένειάς του.

  Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Το 2001 ο Γουίλιαμ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο επειδή η οικογένεια του αδυνατούσε να καλύψει τα ετήσια δίδακτρα. Όμως, όταν έχεις θέληση να αλλάξεις την ιστορία, θα την αλλάξεις ο κόσμος να χαλάσει. Ο Γουίλιαμ άρχισε να επισκέπτεται τη δημοτική βιβλιοθήκη όπου μελετούσε κάθε λογής επιστημονικά βιβλία. Κάποια στιγμή ανακάλυψε κάπου χωμένο ένα βιβλίο με τίτλο Using Energy (Χρησιμοποιώντας ενέργεια-Using energy) στο εξώφυλλο του οποίου φιλοξενούνταν μια σειρά από ανεμογεννήτριες "...αν κι εκείνον τον καιρό δεν είχα ιδέα τι ήταν οι ανεμογγενήτριες. Έβλεπα μόνο ψηλούς λευκούς πύργους με τρία πτερύγια που στριφογύριζαν σαν ανεμιστήρες". Ο νους του φωτίστηκε, το μυαλό του άστραψε. Μια τέτοια ανεμογεννήτρια θα μπορούσε να σώσει ολόκληρο το χωριό. Αυτό το βιβλίο άλλαξε τη ζωή του. Γιατί τα βιβλία το μπορούν αυτό.

  Είναι εκκωφαντικά σοκαριστικό πόσα προβλήματα ονειρεύτηκε ότι θα έλυνε ο Γουίλιαμ μόνο με μία ανεμογεννήτρια. Πράγματα τόσο αυτονόητα για εμάς, άστραψαν στο μυαλό του και από εκείνη τη στιγμή η παραγωγή ενέργειας μέσω μιας ανεμογεννήτριας έγινε όνειρο ζωής για τον 14χρονο Γουίλιαμ.

  Οι συγχωριανοί του τον περνούσαν για τρελό. Κι ίσως καλά έκαναν γιατί τρέλα πρέπει να έχεις για να "τολμάς" να φτάσεις τόσο μακριά από τον προγραμματισμό της πανθομολογούμενης μοίρας σου. Χρησιμοποιώντας ένα δυναμό ραδιοφώνου, εξαρτήματα παλιών ποδηλάτων, λεπίδες τρακτέρ, αμορτισέρ και τμήματα ευκαλύπτου, ο Γουίλιαμ άρχισε να πλησιάζει το όνειρο.

  Δε θα πω τη συνέχεια. Ο αυτοδίδακτος εφευρέτης από το Μαλάουι απέκτησε παγκόσμια φήμη. Το 2007 προσκλήθηκε να μιλήσει για τα επιτεύγματά του στο διεθνές συνέδριο TED Global, στην Τανζανία. Η παρουσία του εκεί (δείτε την εδώ) κινητοποίησε δωρητές από το ακροατήριο που υποστήριξαν οικονομικά τον Γουίλιαμ για να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 2014 αποφοίτησε από το Κολέγιο του Ντάρτμουθ του Νιου Χαμσάιρ των Η,Π.Α.

  "Το Αγόρι που Δάμασε τον Άνεμο” από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι η συγκλονιστική αυτοβιογραφία του. Λόγος λιτός, άμεσος, ευθύς, δίχως λογοτεχνικά ευρήματα και στολίδια, που συγκλονίζει με την αλήθεια, την απλότητα και την συναισθηματική καθαρότητα που αποπνέει. Μια ιστορία που σε αναγκάζει να σφίγγεις τη γροθιά σου, να εκτιμάς τη ζωή σου, να εκτιμάς από το νερό που έρχεται εύκολα στη βρύση σου μέχρι και την δυνατή στέγη πάνω από το κεφάλι σου. Να βλέπεις το πάθος και τη θέληση να ξεχειλίζουν, να βλέπεις τη λάμψη στο νου και να θέλεις κι εσύ. Γιατί η μεγαλύτερη λογοτεχνία γράφεται από την ίδια τη ζωή που κάνει και τις μεγαλύτερες ανατροπές.

  Διαβάστε το. Θα σας κάνει πιο όμορφους ανθρώπους.

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε δύο αντίτυπα του βιβλίου

  Τι πρέπει να κάνετε:

  και

  Ισχύς διαγωνισμού 5 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου.

  Ανακοίνωση νικητών Οι νικητές ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ και θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία τους είτε στο info@elniplex.com είτε στο inbox του elniplex στο facebook. Εφόσον ο νικητής είναι κάτοικος εκτός Αττικής, το βιβλίο θα του αποσταλεί από τον εκδοτικό οίκο του παραπάνω βιβλίου. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αττικής, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από το κεντρικό βιβλιοπωλείο των εκδόσεων.

  Τρόπος επιλογής Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα Random Number Generation (RNG).

  Εξαιρούνται Στους διαγωνισμούς δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι τακτικοί συντάκτες του ELNIPLEX.

  ​Νικήτριες του διαγωνισμού είναι οι Anta Tsaka & Λαμπρινή Γρηγοροπούλου.

 • ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

  ***

  Ο Γουίλιαμ Καμκγουάμπα (William Kamkwamba) γεννήθηκε στις 5 Αυγούστου 1987 στο χωριό Μασιτάλα, δυόμιση ώρες βορειοανατολικά της πρωτεύουσας του Μαλάουι. Μοναδικός γιος πολύτεκνης οικογένειας (έχει έξι αδελφές), ξεκίνησε το σχολείο στο Δημοτικό Σχολείο του Γουίμπε ολοκληρώνοντας την 8η τάξη και στη συνέχεια έγινε δεκτός στο Δημοτικό Γυμνάσιο Κατσακόλο. Εξαιτίας ενός λοιμού που έπληξε ολόκληρη τη χώρα το 2001, η οικογένειά του δεν είχε τα χρήματα για να πληρώσει τα ετήσια δίδακτρα (που ανέρχονταν συνολικά σε 80 δολάρια) και ο Γουίλιαμ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο. Για πέντε ολόκληρα χρόνια και παρά τις επίμονες προσπάθειές του, δεν κατάφερε να επιστρέψει στο σχολείο.
  Αντί να αποδεχτεί τη μοίρα του, σε ηλικία 14 ετών ξεκίνησε να δανείζεται βιβλία από τη μικρή δημοτική βιβλιοθήκη της κοινότητας. Ανάμεσά τους ήταν ένα βιβλίο με τίτλο Using Energy, του οποίου το εξώφυλλο απεικόνιζε ανεμογεννήτριες. Αποφάσισε έτσι να κατασκευάσει έναν ανεμόμυλο για να τροφοδοτήσει το σπίτι του με ηλεκτρικό ρεύμα και να απαλλάξει την οικογένειά του από τον φωτισμό με λάμπες κηροζίνης, τη μόνιμη κάπνα και τις αναθυμιάσεις. Ξεκίνησε κατασκευάζοντας ένα μικρό πρωτότυπο χρησιμοποιώντας μια πλακέτα ραδιοφώνου, για να προχωρήσει στη συνέχεια στην κατασκευή του πρώτου του ανεμόμυλου, μήκους 5 μέτρων, από ένα χαλασμένο ποδήλατο, διάφορα πλαστικά, τη λεπίδα από τον ανεμιστήρα ενός τρακτέρ, κάποια αμορτισέρ και παλιά ελαστικά. Μετά τη σύνδεση του ανεμόμυλου με μια μπαταρία αυτοκινήτου προκειμένου να αποθηκεύει την ενέργεια για τις μέρες της άπνοιας, ο Γουίλιαμ μπορούσε να τροφοδοτήσει τέσσερις λαμπτήρες και να φορτίσει τα κινητά τηλέφωνα των γειτόνων του. Εν καιρώ, το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε και εξοπλίστηκε με αυτοσχέδιους διακόπτες τοίχου και με ασφάλεια κυκλώματος, κατασκευασμένα και αυτά από ευτελή υλικά που κατάφερνε να συλλέξει. Ο ανεμόμυλος αργότερα στήθηκε ακόμα ψηλότερα, περίπου στα 12 μέτρα ύψος, για να εκμεταλλεύεται ανεμπόδιστα τον άνεμο πάνω από τα δέντρα. Μεταγενέστερα έργα του έφεραν καθαρό νερό, ηλιακή ενέργεια και φωτισμό στην οικογένεια αλλά και την κοινότητά του.
  Το έργο του ανεμόμυλου προσέλκυσε πολλούς επισκέπτες από χιλιόμετρα μακριά, συμπεριλαμβανομένου του δόκτορα Μακχαζίμε (Dr. Hartford Mchazime, Ph.D.), αναπληρωτή διευθυντή του MTTA, της μαλαουιανής ΜΚΟ που ήταν υπεύθυνη για την κοινοτική βιβλιοθήκη. Ο δόκτωρ Μακχαζίμε γνωστοποίησε το απίστευτο επίτευγμα του Καμκγουάμπα στον Τύπο του Μαλάουι, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας The Malawi Daily Times, που αφιέρωσε στον Γουίλιαμ ένα μακροσκελές άρθρο. Η είδηση για τις εφευρέσεις του έφθασαν στον Emeka Okafor, ενός διευθύνοντος στελέχους του TEDGlobal, ενός ήδη φημισμένου θεσμού που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με πρωτοπόρες ιδέες, καινοτόμους στον τομέα της ειδικότητάς τους. Ο Okafor έψαξε επιμελώς για να βρει τον Γουίλιαμ και να τον προσκαλέσει στο συνέδριο. Η ομιλία του Γουίλιαμ και η παρουσίαση του κατορθώματός του επέφερε νέους συμβούλους, χορηγούς και εταιρείες, που υποστήριξαν την εκπαίδευσή του και τη συνέχιση του έργου του.
  Με αυτόν τον τρόπο, ο Γουίλιαμ κατάφερε να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο γυμνάσιο Μαντίσι, όπου φοίτησε για ένα τρίμηνο, για να μεταπηδήσει μετά στη Χριστιανική Ακαδημία της Αφρικανικής Βίβλου, μια ιδιωτική σχολή προετοιμασίας στο Λιλόνγκουε. Μετά την αποφοίτησή του από την Αφρικανική Ακαδημία Ηγεσίας το 2010, ο Γουίλιαμ σπούδασε στο Dartmouth College των ΗΠΑ.

  Ο Μπράιαν Μίλερ (Bryan Mealer) γεννήθηκε στο Τέξας. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στο Τέξας και εργάστηκε στην τοπική εφημερίδα Austin Chronicle. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και εργάστηκε ως βοηθός συντάκτη στο περιοδικό Esquire, πριν μετακομίσει στο Ναϊρόμπι της Κένυας και γίνει ανεξάρτητος δημοσιογράφος. Αργότερα εργάστηκε ως ανταποκριτής του Associated Press στην Κινσάσα του Κονγκό. Εκτός από Το αγόρι που δάμασε τον άνεμο, το οποίο συνέγραψε μαζί με τον Γουίλιαμ Καμκγουάμπα, είναι συγγραφέας των βιβλίων Muck City: Winning and Losing in Football’s Forgotten Town και All Things Must Fight to Live.

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Anna Hymas ζωγραφίζει, εικονογραφεί και γράφει ιστορίες. Ζει και εργάζεται στο Ανατολικό Λονδίνο. Οι πίνακές της έχουν προβληθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό.

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com