Το βατραχέλι, των Κατερίνας Ευσταθίου- Σελάχα και Γιώργου Τυρίκου- Εργά

05/08/2017 14:00:00

 • Τίτλος: Το βατραχέλι
  Δίγλωσση έκδοση: Ελληνικά – Αραβικά
  Συγγραφείς: Ευσταθίου – Σελάχα Κατερίνα, Τυρίκος – Εργάς Γιώργος
  Εικονογράφηση: Έφη Λαδά
  Διορθώσεις: Αντωνία Γουναροπούλου
  Σελιδοποίηση: Φλώρα Κάβουρα
  Υπεύθυνος εκδοτικού τμήματος: Βασίλης Δημουλίνος
  Εκδόσεις: Πατάκης, Μάιος 2017
  Σελίδες: 36
  Μέγεθος: 30 Χ 21
  ISBN: 978-960-16-5098-2

  Αγόρασέ το

  "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας γέρος και γριά. Ζούσαν σ’ ένα σπιτάκι στην άκρη του χωριού.
  Όλα τα καλά που ήθελαν στη ζωή τους, τα είχαν. Το μόνο που τους έλειπε για να είναι ευτυχισμένοι ήταν ένα παιδάκι.
  “Αχ, ας είχαμε ένα παιδάκι κι ας ήταν βατραχέλι” έλεγαν ο γέρος και η γριά
  ".

  Ένα παραδοσιακό παραμύθι από τη Λέσβο, ένα νησί σταθμό στο ταξίδι των προσφύγων με αφήγηση που ρέει και εικόνες που σε ταξιδεύουν. Μοιάζει μ' εκείνα τα παραμύθια που έλεγε η γιαγιά και κρεμόμουν από τα χείλη της για να ακούσω, μα και που ήθελα να μου αφηγείται ξανά και ξανά, μη τυχόν και μου ξέφυγε κάτι από την ιστορία. Μια φορά λοιπόν κι έναν καιρό ήταν ένας γέρος και μια γριά που ήθελαν όσο τίποτε άλλο, ένα παιδάκι για συντροφιά, ας ήταν και ένα πράσινο βατράχι. Ήθελαν κάποιον να φροντίζουν και να αγαπούν και να ολοκληρώσει την ευτυχία τους.

  Και επειδή στα παραμύθια, όλα είναι δυνατόν να συμβούν μια μέρα εμφανίστηκε στην πόρτα τους ένα βατραχέλι, ένα μικρό βατραχάκι . Το βατραχέλι γέμισε με ευτυχία το ζευγάρι και έδωσε νόημα στη ζωή τους. Ήταν ολομόναχο χωρίς γονείς και έγινε το παιδί που τόσο επιθυμούσαν. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη, θα είχαν επιτέλους το δικό τους μωρό, το βατραχέλι τους. Τα χρόνια πέρασαν και το βατραχέλι μεγάλωσε, πήγε σχολείο σα φυσιολογικό παιδάκι. Μια μέρα όμως αρρώστησε και η μάνα του η γριά αναγκάστηκε να το αφήσει για λίγο μοναχό του. έβαλε τη σούπα να βράζει στη φωτιά και έφυγε να πάει σε μια δουλειά. Όταν γύρισαν στο σπίτι αργά το απόγευμα ο γέρος και η γριά δεν βρήκαν το βατραχέλι πουθενά. Είχε εξαφανιστεί…

  Οι δυο γέροι άρχισαν να κλαίνε απαρηγόρητοι, γιατί δεν είχαν το νου τους στο βατραχέλι τους και δεν ήξεραν τι απέγινε.Το βατραχέλι ήταν γι' αυτούς το μονάκριβο παιδί τους και παρηγοριά για τα γηρατειά τους. Εκείνη την ώρα πέρασε ένα πουλάκι και ρώτησε να μάθει τι συνέβη. Το πουλάκι ένοιωσε τον πόνο τους κι άφησε ένα φτεράκι. Το νέο γρήγορα μαθεύτηκε και το πουλάκι το είπε στη βελανιδιά. Κι αμέσως η βελανιδιά έριξε όλα τα βελανίδια της για συμπαράσταση. Η βελανιδιά το είπε σ' ένα αρνάκι που περνούσε και σιγά σιγα το έμαθε όλο το χωριό.
  Μέσα σε μια μικρή κοινωνία αναβιώνουν αξίες όπως η αγάπη, η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη. Όλοι οι άνθρωποι  του χωριού έλεγαν την ιστορία με το βατραχέλι που χάθηκε και ένοιωθαν τη θλίψη του ζευγαριού. Ως κι η βρύση σταμάτησε να βγάζει πια νερό και στέρεψε. Οι άνθρωποι και τα ζώα διψούσαν και τα δέντρα και τα λουλούδια μαραίνονταν.

  "Γιατί όταν λυπάται ένας, πώς είναι δυνατόν οι άλλοι να είναι χαρούμενοι;
  Όταν πονάει ένας, πώς είναι δυνατόν οι άλλοι να μην πονούν;"

  Όταν η γριά και ο γέρος συνειδητοποίησαν τι είχε συμβεί, αποφάσισαν να σταματήσουν το θρήνο για το βατραχέλι τους. Η ζωή συνεχίζεται και οι άνθρωποι πρέπει να είναι χαρούμενοι και τα νερά να τρέχουν και τα δέντρα να είναι πράσινα. Πάντα θα θυμούνται το βατραχέλι τους με αγάπη. Όμως όπως συχνά συμβαίνει στα παραμύθια, τίποτα δεν έχει τελειώσει και ο πόνος θα δώσει τη θέση του στη χαρά. Γιατί το βατραχέλι τα κατάφερε και ζει. Δεν θα σας αποκαλύψουμε όμως περισσότερα γιατί το νέο μαθεύτηκε σε όλο το χωριό και η χαρά τους δεν περιγράφεται. Μαζί στον πόνο, μαζί και στη χαρά οι άνθρωποι ενωμένοι αντιμετωπίζουν τα δύσκολα. Το βατραχέλι, το μικρό βατραχάκι γνώρισε την αγάπη και τη στοργή και βρήκε μια φιλόξενη αγκαλιά.

  Η υπέροχη εικονογράφηση έγινε από την Έφη Λαδά και ενώνει κομμάτια της ιστορίας μέσα από θάλασσα, γη και ουρανό με αλληγορικά στοιχεία. Τα ζώα, τα δέντρα, τα στοιχεία της φύσης αποκτούν ανθρώπινη υπόσταση, συμπάσχουν και μοιράζονται τον πόνο και τη χαρά. Τα συναισθήματα αποτυπώνονται με κάθε λεπτομέρεια στα πρόσωπα και τις μορφές. Μια πανδαισία χρωμάτων, ένα μικρόκοσμος που ζωντανεύει πάνω στις σελίδες και ένα τοπίο που μαγεύει.

  Η έκδοση είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αραβικά. Τα έσοδα συγγραφέων και μεταφραστών θα πάνε στη βραβευμένη ΜΚΟ «Αγκαλιά» (βραβείο Raul Wallenberg 2016 του συμβουλίου της Ευρώπης) για την ενίσχυση του έργου της με τους πρόσφυγες.
  Η ιστορία για το βατραχέλι μας αποκαλύπτεται στον επίλογο του βιβλίου από τους συντελεστές του βιβλίου.Η γιαγιά του Γιώργου Τυρίκου το 1943 έφυγε από την Κάλυμνο και κατέληξε πρόσφυγας στη Συρία και έπειτα στην Παλαιστίνη. Όταν έμαθε ότι ήρθαν πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή στην Κάλυμνο πήγε να τους συμπαρασταθεί. Οι παππούδες της Κατερίνας και της Ελένης είναι κι εκείνοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και ήρθαν στη Λέσβο το 1914. Το βατραχέλι ήταν το αγαπημένο παραμύθι της γιαγιάς Ελένης.

  Ο Σιδίκι που έκανε τη μετάφραση στα φαρσί, ήρθε κι εκείνος πρόσφυγας στη Λέσβο το 2008 από το Αφγανιστάν. Η Ναουζάτ έκανε τη μετάφραση στα αραβικά και είνια πρόσφυγας από τη Μέση Ανατολή. Η Αγγελική ήταν εκείνη που μετέφρασε το βατραχέλι στα αγγλικά και πιστεύει πως το να προσφέρει κανείς βοήθεια στον συνάνθρωπο είναι μεταδοτικό. Το βιβλίο αυτό είναι καρπός όλων αυτών των ανθρώπων. Αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας για έναν κόσμο ειρηνικό όπου ο ένας θα βοηθάει τον άλλον και μιλούν τη μια και μόνη γλώσσα της αγάπης.

  Διαβάστε ένα απόσπασμα από το βιβλίο εδώ

  Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
  Τι πρέπει να κάνετε:

  ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη στο facebook.

  και ακολούθως

  1. Γράψτε απλά ένα σχόλιο στην ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.

  2. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ σε διαγωνισμό του ELNIPLEX, στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook γράφοντας "ΤΟ ΒΑΤΡΑΧΕΛΙ" και τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, μη στείλετε κανένα μήνυμα.

  Ισχύς διαγωνισμού 6 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

  Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

  Κανένας τακτικός συντάκτης του ELNIPLEX δε μπορεί να συμμετέχει σε κάποιον διαγωνισμό.

  Το ELNIPLEX δεν χρησιμοποιεί ποτέ τα στοιχεία των συμμετεχόντων για κανέναν λόγω πλην της αποστολής από τους εκδοτικούς οίκους με ταχυδρομείο ή courier (επαρχία) των βιβλίων που κερδίζετε. Κανένα προσωπικό δεδομένο δεν αναγράφεται δημόσια και δεν εκχωρείται σε άλλον φορέα/μέσο/ιστότοπο.

  Νικήτρια του διαγωνισμού για το βιβλίο «Βατραχέλι» είναι η Τέλιου Βασιλική

 • ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

  ***

  Η Κατερίνα Ευσταθίου – Σελάχα  γεννήθηκε στη Μυτιλήνη  και έζησε μέχρι τα δεκαοχτώ της στα Δάφια Καλλονής . Ύστερα έφυγε για σπουδές στην Κύπρο και έκανε το μεταπτυχιακό της στη Γαλλία . Στον τόπο που μεγάλωσε επέστρεψε ξανά και εργάζεται ως φιλόλογος μέχρι σήμερα. Το 2009 δημιουργήθηκε η ΜΚΟ «Αγκαλιά» στη Λέσβο. Ιδρυτικά μέλη που την στηρίζουν ενεργά από τότε είναι ο παπά Στρατής, η Κατερίνα Ευσταθίου,  η αδελφή της Ελένη και ο σύντροφός της Γιώργος Τυρίκος.

  Ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς γεννήθηκε το 1982. Είναι απόφοιτος του τμήματος Κλασσικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου του πτυχίου ταξίδεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου σπούδασε αιγυπτιακά ιερογλυφικά του Μέσου Βασιλείου στο Πανεπιστήμιο Notre Dame. Συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόννη όπου και αποφοίτησε από το τμήμα Ιστορίας του Paris I με ειδίκευση στην Ασσυριολογία. Ένα χρόνο αργότερα έγινε κάτοχος DEA του τμήματος συγκριτικής λογοτεχνίας του Paris III. Είναι επίσης υποψήφιος διδάκτορας λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συνεργάτης της εφημερίδας "Εμπρός", από την στήλη "Λαξευτής", δημοσιεύει δοκίμιο και διήγημα. Το βιβλίο του "Αυλητής και Παππουλάνθρωπος", (με τον Κ. Ζαφειρίου, εκδ. Αιολίδα) συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου, ανάμεσα στα 250 σπουδαιότερα έργα παιδικής λογοτεχνίας παγκοσμίως για το 2011.


  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

   

  effielada1Η Έφη Λαδά γεννήθηκε το Νοέμβρη του 1959 στην Κλειτορία Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο Εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έλαβε μέρος σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Το παιδικό βιβλίο όμως ήταν αυτό που την ενδιέφερε περισσότερο και από το 1991 και μετά ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με αυτό. Έχει κάνει εικονογράφηση για πάνω από 60 βιβλία (δείτε τα παρακάτω). Το 1998 έλαβε μέρος, σαν εικονογράφος, στην 15η Mostra internazionale d’ illustrazione per l’ infanzia στο Sarmede της Ιταλίας. Το 2004 έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια της Ιταλίας ενώ το 2005 (26 Ιανουαρίου-5 Φεβρουαρίου) πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη με τίτλο: “Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα…” υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη των εκδόσεων Λιβάνη.  Την ίδια χρονιά έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση του ιρλανδέζικου παραμυθιού “Ο κούκος των Χριστουγέννων” που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

  Το βιβλίο της “Τα γενέθλια της Ινφάντα” (εκδ. Πατάκη) μεταφράστηκε στα ιταλικά και στα κορεατικά. Το 2006 το βιβλίο της “Κυριακές στο πάρκο” προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο. Το 2009 απέσπασε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος Παιδικού Βιβλίου), για το βιβλίο “Η βροχή των αστεριών” το οποίο ήταν και στη βραχεία λίστα των βραβείων Διαβάζω. Επίσης, την ίδια χρονιά πραγματοποίησε έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Παραμύθια κάτω από τις στέγες….” στον πολυχώρο Black Duck multiplarte, στην Αθήνα. Το 2010 ήταν υποψήφια για το Astrid Lingren memorial Aword 2011 αλλά και για το διεθνές βραβείο Hans Christian Andersen 2012.

  Είναι μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Plant Your Roots in Greece», έχει φιλοτεχνήσει κάρτες για το Παιδικό χωριό S.O.S , είναι μέλος του Ελληνικού τμήματος της ΙΒΒΥ, (Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), και μέλος της «Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς» καθώς και μέλος του Society of Children’s Book Writers and Illystrators (SCBWI).

  Βιβλία της με κείμενο και εικονογράφηση
  Χριστουγεννιάτικο δώρο, Εκδόσεις Καστανιώτη (1991)
  Ο πλάτανος του Νικήτα, Εκδόσεις Λωτός (1994)
  Χειμωνιάτικη ιστορία, Ελληνικά Γράμματα (1997)
  Να μ’ αγαπάς, έτσι όπως είμαι, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα ((1998)
  Κανένας δεν είναι τέλειος, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (1999)
  Τις Κυριακές στο πάρκο…, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2004)

  Βιβλία που εικονογράφησε
  Βελετά – Βασιλειάδου, Μαρία, Η μαγεμένη χελώνα, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (1996)
  Δημόπουλος, Παναγιώτης Ε., εκπαιδευτικός, Βαμμένα κόκκινα αβγά, Εκδόσεις Λωτός (1996)
  Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το κατεργάρικο αστεράκι, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (1998)
  Μάστορη, Βούλα, Ο χιονάνθρωπος πήρε τη μαμά, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
  Αυτζής, Μερκούριος, Ιστορίες που λαμπυρίζουν, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (1999)
  Wilde, Oscar, Τα γενέθλια της Ινφάντα, Εκδόσεις Πατάκη (1999)
  Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Άγια νύχτα, Εκδόσεις Μίνωας (1999)
  Κυρίτση, Ιωάννα, Τέσσερις συνταγές γεμάτες μάγια, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (2000)
  Καρκαβίτσας, Ανδρέας, Η θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000)
  Κάσσαρης, Δημήτρης, Καλημέρα γερο-Γουότς, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (2000)
  Βιζυηνός, Γεώργιος Μ., Το μικρό ραφτόπουλο, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000)
  Ροΐδης, Εμμανουήλ Δ., Η Μηλιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2000)
  Καραθανάση, Δώρα, Ο πρίγκιπας και η μαγεμένη νεράιδα, Εκδόσεις Μίνωας (2001)
  Εφταλιώτης, Αργύρης, Η Αγγέλικα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)
  Ηρόδοτος, Το δαχτυλίδι του Πολυκράτη, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)
  Blyton, Enid, Τρίτος χρόνος στο Σαιν Κλαιρ, Εκδόσεις Μίνωας (2001)
  Giono, Jean, Ο άνθρωπος που φύτευε δέντρα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2001)
  Μπουλώτης, Χρήστος, Ο κύριος “Αύριο-βράδυ”, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (2001)
  Με συντροφιά τις μαριονέτες, Εκδόσεις Μίλητος (2002)
  Blyton, Enid, Έκτος χρόνος στο Σαιν Κλαιρ, Εκδόσεις Μίνωας (2002)
  Γιαννακοπούλου, Χαρά, Η απέναντι μοναξιά, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα  (2002)
  Ντακόλια, Ιωάννα, Οι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη, Εκδόσεις Κέδρος (2002)
  Ντακόλια, Ιωάννα, Ο βασιλιάς Σαλίγκαρος και η μάγισσα Ξιδού, Εκδόσεις Κέδρος (2002)
  Χατζηδάκη, Τόνια, Προσοχή! Ζώο στο σπίτι, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα (2002)
  Καρκαβίτσας, Ανδρέας, Τα Ελληνικά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2003)
  Παράσχου – Χατζηδημητρίου, Σοφία, Βαλεντινάκι μου, Εκδόσεις Μίλητος (2003)
  Andersen, Hans Christian, Η βοσκοπούλα και ο καπνοδοχοκαθαριστής, Εκδόσεις Κέδρος (2003)
  Leprince de Beaumont, Madame, Η Μινιόν και ο πρίγκιπας Ποθητός, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2004)
  Ντακόλια, Ιωάννα, Σχολή μαγισσών, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη (2004)
  Καρκαβίτσας, Ανδρέας, Ελληνικά διηγήματα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2005)
  Μπίνιου, Αθηνά, 
  Η Ταρώ κι ο Ζαχαροζυμωμένος, Εκδόσεις Πατάκη (2006)
  Μπίνιου, Αθηνά, Το κατόρθωμα του Δάκρυ, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
  Παράσχου – Χατζηδημητρίου, Σοφία, Σώστε τη Γη!, Εκδόσεις Δίπτυχο (2007)
  Μπίνιου, Αθηνά, 
  Τα χειρόγραφα του πύργου, Εκδόσεις Πατάκη (2007)
  Μώραλη, Βάσια, 
  Η βροχή των αστεριών, Εκδόσεις Modern Times (2008)
  Αναγνώστου, Κατερίνα, Λόγια από μετάξι, Δίπτυχο (2008)
  Wilkins Freeman, Mary Eleanor, Μαγευτικές ιστορίες των Χριστουγέννων, Εκδόσεις Άγκυρα (2008)
  Κολυδά, Ευγενία, Η γιαγιά στην Παραμυθοχώρα, Εκδόσεις Modern Times (2009)
  Ντακόλια, Ιωάννα, 
  Η Άννα και το δώρο του φεγγαριού, Εκδόσεις Modern Times (2009)
  Κωνσταντινίδης, Γιώργος, Μια πόλη, μα ποια πόλη, Εκδόσεις Άγκυρα (2009)
  Ντακόλια, Ιωάννα, Τα Χριστούγεννα του βασιλιά Σαλίγκαρου, Εκδόσεις Άγκυρα (2009)
  Ρώσση – Ζαΐρη, Ρένα, Το κατεργάρικο αστεράκι, Εκδόσεις Μεταίχμιο (2009)
  Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 
  Η θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
  Μπίνιου, Αθηνά, Η Λουκία και οι δύο πατρίδες της, Εκδόσεις Πατάκη (2011)
  Ροΐδης, Εμμανουήλ Δ., Η Μηλιά, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2011)
  Μπίνιου, Αθηνά, Ιστορίες για φίλημα, Εκδόσεις Μίνωας (2011)
  Μπίνιου, Αθηνά, Πιρουλίτο και Ροζαλία, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
  Μιχαηλίδης, Αντ., Μέλι, κάστανο και δυόσμος, Εκδόσεις του Αυγούστου (2012)
  Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, 
  Το “γιατί” των παιδιών φέρνει ελπίδα, Εκδόσεις Πατάκη (2012)
  Γκίκα, Ελένη, συγγραφέας-κριτικός, 
  Η ζωγραφιά που ταξιδεύει, Εκδόσεις Καλέντης (2013)
  Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, 
  Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα!, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
  Σαρή, Ζωρζ, 
  Το γαϊτανάκι, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
  Δημοκίδης, Άρης, Δε θέλω να μάθω να διαβάζω, Μεταίχμιο (2015)     
  Παπαγιάννη, Μαρία, 
  Είχε απ' όλα και είχε πολλά, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     
  Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, 
  Το "Γιατί" των παιδιών φέρνει την ελπίδα, Εκδόσεις Πατάκη (2015)     
  Αλεξάνδρου, Γιώτα K., 
  Φένια, η αγαπημένη των ήχων, Εκδόσεις Πατάκη (2015)
  Ηλιόπουλος, Βαγγέλης, Δεν, Εκδόσεις Πατάκη (2017)
  Πιπίνη, Αργυρώ, Η Βιολέτα και ο ιππότης, Μεταίχμιο (2017)
  Μητσιάλη, Αλεξάνδρα, 
  Το όνειρο του Παντοφλίνου, Εκδόσεις Πατάκη (2017)
  Κατερίνα Ευσταθίου - Σελάχα, Γιώργος Τυρίκος - Εργάς, Εκδόσεις Πατάκη (2017)

   

  ***

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com