More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίο5-7 ετώνΤο βιβλιόδεντρο, της Ζωής Βαλάση

    Το βιβλιόδεντρο, της Ζωής Βαλάση

    Ένα βιβλίο που δεν είναι μόνο βιβλίο, αλλά είναι και δέντρο αφού έχει φύλλα κι αν ξεφυλλίσεις τα φύλλα του θα διαβάσεις παραμύθια στις σελίδες του και θα μάθεις για την αξία του βιβλίου. Το βιβλιόδεντρο περιλαμβάνει τέσσερα μικρά παραμύθια και δύο παραμυθοτράγουδα.

    Από κάτω απ’ το θρανίο
    ξέχασα ένα βιβλίο
    που’ χε ένα παραμυθάκι
    πιο μικρό από ρεβυθάκι.

    vivliodentro_cover

    Μια φορά κι έναν καιρό, δύο μικρά ποντικάκια βρήκαν στο δρόμο ένα βιβλίο … και έτσι ξεκίνησε η πρώτη ιστορία. Τα ζώα που συνάντησαν στο δρόμο τους το βιβλίο, μια πάπια, ένας σκαντζόχοιρος, μια γάτα δεν βρήκαν κάτι ενδιαφέρον σ’ αυτό, κι ένα κοριτσάκι θέλησε να το βάλει αντί για καπέλο στο κεφάλι της για τον ήλιο. Όμως όταν έπιασε βροχή το άφησε γιατί δεν της ήταν χρήσιμο πια. Ένας σκύλος που το βρήκε, το έθαψε μέσα στο χώμα και έμεινε εκεί ξεχασμένο. Όμως το βιβλίο μέσα στο χώμα μεγάλωνε, μεγάλωνε ώσπου έγινε ένα βιβλιόδεντρο. Έπρεπε να περιμένει να μεγαλώσει και να πέσει στα κατάλληλα χέρια που ήξεραν πώς να το χρησιμοποιήσουν.

    «Το μεγάλο βιβλίο της ειρήνης» είναι η δεύτερη ιστορία συγκεντρώνει την προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να γράψουν σ’ ένα μεγάλο βιβλίο όλα τα όμορφα και χρήσιμα πράγματα. Αλήθεια πώς μπορεί να χωρέσει σ’ ένα βιβλίο η ιστορία όλης της ανθρωπότητας σε όλες τις γλώσσες του κόσμου; Μπορείτε να φτιάξετε κι εσείς ένα τέτοιο βιβλίο όμως φροντίστε να είναι αρκετά μεγάλο και με χαρούμενα χρώματα!

    «Το πολυτιμότερο δώρο», η τρίτη ιστορία, θυμίζει λαϊκό παραμύθι μιας και μιλά για ένα βασιλόπουλο που όταν γεννήθηκε, οι μοίρες σκέφτηκαν να του χαρίσουν πολύτιμα δώρα όπως ένα μαγικό κλειδί, ένα μαγικό όπλο ή το βιβλίο για να γίνει όταν μεγαλώσει πλούσιος, δυνατός, καλός, σοφός και ευτυχισμένος. Τι θα ήταν καλύτερο για το βασιλόπουλο, δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ώσπου τη λύση έδωσε ένα μικρό τριζόνι. Μήπως μπορείτε να μαντέψετε τι είναι αυτό που σου χαρίζει όλου του κόσμου τα καλά, σοφία κι ευτυχία;

    Η τελευταία ιστορία «Ο άνεμος και το βιβλίο» περιγράφει την περιπλάνηση του ωραιότερου βιβλίου του κόσμου που παρασέρνει ο άνεμος και ταξιδεύει μαζί του σ’ ένα ταξίδι αναζήτησης του πραγματικού σκοπού στη ζωή. Ένα τόσο ξεχωριστό βιβλίο θα έπρεπε να βρίσκεται στη βιτρίνα ενός μουσείου για να το θαυμάζει όλος ο κόσμος ή να πάρει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό βιβλίων. Όμως τα βιβλία δεν είναι για να τα θαυμάζουν αλλά για να τα διαβάζουν και το βιβλίο μας θα καταλήξει στα μικρά χεράκια ενός παιδιού που κοιμάται σε χαρτόκουτα, όμως λαχταρά να το διαβάσει όσο τίποτε άλλο!

    Τα δύο παραμυθοτράγουδα του βιβλίου «Ο ποντικός γραμματικός» και «Ψέμματα κι αλήθεια» προσφέρονται για τραγούδι και παντομίμα από τα παιδιά.

    Η Ζωή Βαλάση εκδίδει από το 1976 βιβλία, παραμύθια, διηγήματα, ποιήματα και αγαπά το παιδικό βιβλίο. Μια συλλογή από μικρά παραμύθια με εικονογράφηση της Βάλλυ Λιάπη, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί για την αξία του βιβλίου. Κάθε ιστορία μπορεί να διαβαστεί μεμονωμένα, ακόμη και να προσπαθήσετε να δώσετε μια συνέχεια που σας αρέσει σε καθεμιά από αυτές. Διαλέξτε ένα φανταστικό διώνυμο με τη λέξη “βιβλίο” και μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας ιστορία και να την εικονογραφήσετε. Στο τέλος ψάξτε να βρείτε απόφθεγματα για το βιβλίο και την φιλαναγνωσία.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Το Βιβλιόδεντρο
    Συγγραφέας: Ζωή Βαλάση
    Εικονογράφηση: Βάλλυ Λιάπη
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2014
    Σελίδες: 48
    Μέγεθος: 17 Χ 24
    ISBN: 978-960-04-4547-3

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular