Το γράμμα του Αλμπέρ Καμύ στο δάσκαλό του πριν λάβει το βραβείο Νόμπελ

0
775

Στις 10 Δεκεμβρίου 1957, ο Αλμπέρ Καμύ (7 Νοεμβρίου 1913- 4 Ιανουαρίου 1960) βραβευόταν σε ηλικία 44 ετών και τρία χρόνια πριν το θάνατό του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 19 Νοεμβρίου, ο Αλμπέρ Καμύ αισάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον δάσκαλό του Λουί Ζερμέν.

Ορφανός από πατέρα ήδη από το πρώτο έτος της ζωής του (πέθανε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο), ο Καμύ και ο μεγαλύτερος αδερφός του μεγάλωσαν με την αναλφάβητη μητέρα τους και μια δεσποτική γιαγιά. Η ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με τον δάσκαλό του δεν λησμονήθηκε ποτέ από τον Καμύ, ο οποίος λίγες μέρες πριν λάβει το βραβείο Νόμπελ, έστειλε την παρακάτω επιστολή στον αγαπημένο του δάσκαλο, παραδίδοντας ένα μάθημα αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης σε όλους.

19 Νοεμβρίου 1957
Αγαπητέ Κύριε Germain,

Άφησα τον θόρυβο γύρω μου να καταλαγιάσει λίγο, προτού σας απευθυνθώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Mόλις μου δόθηκε μια πολύ μεγάλη τιμή που ούτε περίμενα, ούτε επεδίωξα.
Όμως, όταν άκουσα τα νέα, η πρώτη μου σκέψη, μετά τη μητέρα μου, ήσασταν εσείς. Χωρίς εσάς, χωρίς το χέρι που με στοργή απλώσατε στο μικρό φτωχό παιδί που ήμουν τότε, χωρίς τη διδασκαλία και το παράδειγμά σας, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.
Δεν πρόκειται να κερδίσω πάρα πολλά από αυτή την τιμή. Όμως, τουλάχιστον, μου δίνεται η ευκαιρία να σας πω τι υπήρξατε και εξακολουθείτε να είστε για μένα και να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειές σας, το έργο σας και η γενναιόδωρη καρδιά σας εξακολουθούν να ζουν σε έναν από τους μικρούς μαθητές σας, που παρά τα χρόνια, δεν έπαψε ποτέ να σας είναι ευγνώμων. Σας εναγκαλίζομαι με όλη μου την καρδιά.

Αλμπέρ Καμύ