Το μεγάλο ΑΑΑ Όοο, του Τζόνι Λάμπερτ

07/10/2017 16:00:00

 • Τίτλος: Το μεγάλο ΑΑΑ Όοο!
  Τίτλος πρωτοτύπου: The Great AAA OOO (Little Tiger Press, 2016)
  Συγγραφέας: Jonny Lambert
  Εικονογράφηση: Jonny Lambert
  Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδας 2017
  Μετάφραση: Άγνωστος
  Σελίδες: 32
  Μέγεθος: 25 Χ 28
  ISBN:978-960-593-133-9

  Νύχτα στο δάσος. Ο Ποντικούλης γυρίζει σπίτι του βιαστικά όταν ακούει ένα φοβερό ουρλιαχτό. Ααα-Οοο! Η Κουκουβάγια που το άκουσε κι αυτή υποπτεύθηκε τον Ποντικό. Κι ο Ποντικός εκείνη. Ποιος όμως έκανε τέτοιον σαματά; 

  Ενοχλημένη από τη φασαρία, ανέβηκε στο κλαδί και η κυρία Αρκούδα που υποπτεύθηκε την Κουκουβάγια και τον Ποντικό για το μεγάλο Ααα-Οοο. Μα δεν ήταν κανείς τους, ούτε και ο τάρανδος που ανέβηκε κατόπιν στο κλαδί του δέντρου. Κι όλοι μαζί υποψιάζονται τα χειρότερα: ότι είναι ένα τέρας μαλλιαρό, με μεγάλη μύτη και αυτιά, με δόντια κοφτερά κια ξερνάει φωτιά. Και τρέμουνε πραγματικά.

  Κι ύστερα ανεβαίνουν στα κλαδιά μια Πάπια, μια Χήνα, ένα Περιστέρι κι ένα μικρό λυκάκι που τους ρωτά "τα τέρατα τρώνε του λύκου τα μωρά";

  Ποιος είναι αυτός τελικά που μες το δάσος κάνει Ααα-Οοο και όλοι τρέμουν απ' το φόβο τους πάνω στο δέντρο;

  Ανώνυμη μετάφραση του κειμένου που χάσκει λίγο στον στίχο καθώς η ρίμα είναι άνιση ως προς την έκτασή της. Ωστόσο, η πραγματικά εξαιρετική σε μαύρο φόντο εικονογράφηση που φωτίζει τα άρτια σκίτσα και η υπέροχη ιδέα πάνω στην οποία στήθηκε η ιστορία εξισορροπούν τα μειενεκτήματά του βιβλίου.

  Ο φόβος, η μοναξιά, το σκοτάδι, μπαίνουν στον καμβά της όμορφης αυτής ιστορίας και δίνουν υλικό για παιχνίδι, δραματοποίηση και εικαστικούς πειραματισμούς με κολάζ και ζωγραφική σε μαύρο φόντο.

 • Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Ο Τζόνι Λάμπερτ μεγάλωσε σε έναν μετασχηματισμένο αχυρώνα ενός αγροκτήματος στο Σάρρεϊ της νοτιανατολικής Αγγλίας. Από τον αχυρώνα ήδη ήξερε πως ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Δεν ήξερε τι ακριβώς, ήξερε μόνο το καλλιτέχνης. Παίρνοντας ώθηση από τον μέντορά του στο Reigate School of Art and Design, έχτισε μια αξιοθαύμαστη καριέρα. Πάνω από 300 τίτλοι εικονογράφησης φέρουν την υπογραφή του ενώ εκτός από εικονογράφος είναι σχεδιαστής, μηχανικός χαρτιού και πρόσφατα Διευθυντής Σχεδίασης του ομίλου Templar Publishing. Ζει με τη γυναίκα του και την κόρη του στο Χόρσαμ, στο Δυτικό Σάσεξ.

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com