Το μικρό γιατί, του Τζόνι Λάμπερτ

08/10/2017 16:00:00

 • Τίτλος: Το μικρό γιατί
  Τίτλος πρωτοτύπου: Little Why (Little Tiger Press, 2016)
  Συγγραφέας: Jonny Lambert
  Εικονογράφηση: Jonny Lambert
  Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδας 2017
  Μετάφραση: Άγνωστος
  Σελίδες: 32
  Μέγεθος: 25 Χ 28
  ISBN:978-960-593-134-6

  Στο τέλος της γραμμής που κάνουν οι ελέφαντες όταν περπατούν, περπατούσε και ένα μικρό ελεφαντάκι, που το φώναζαν "Γιατί". Κι όλοι του φώναζαν "πήγαινε στη θέση σου". Είδε τον Βούβαλο, θαύμασε τα κέρατά του, τα ζήλεψε. "Πόσο θα ήθελα να είχα και εγώ τόσο όμορφα κέρατα", είπε το μικρό Γιατί. "Πήγαινε γρήγορα στη θέση σου" του φώναξαν καθώς ονειροπολούσε.

  Κι ύστερα ζήλεψε τα πόδια της καμηλοπάρδαλης, γιατί θα ήταν μεγάλος, θα έφτανε ψηλά, θα έβλεπε μακριά. "Πήγαινε γρήγορα στη θέση σου", τον μάζεψαν πάλι από το όνειρο. Κι αργότερα έγινε το ίδιο με το τρίχωμα της λεοπάρδαλης αλλά και με τα σαγόνια του κροκόδειλου που αν τα είχε θα...

  Πόσο σημαντικό είναι να γίνει βίωμα στα παιδιά να αποδέχονται τον εαυτό τους, να μην ξεστρατίζουν διαρκώς τις επιθυμίες τους σε ένα τεράστιο θέλω για κάτι που έχουν οι άλλοι! Να αποδέχονται το σώμα τους αλλά και να... μην ξεστρατίζουν μακριά από τους γονείς τους. Ευφάνταστη η ιστορία του Λάμπερτ και αν δεν την έκλεινε τόσο κοινότυπα και ηθικοδιδακτικά, θα μιλούσαμε για ένα από τα βιβλία του 2017.

  Ως εικονογράφος ο Λάμπερτ είναι πολύ δυνατή περίπτωση καλλιτέχνη. Οι μορφές των ζώων που αποτυπώνει είναι τόσο artistic, τόσο ισορροπημένες ανάμεσα στο παιδικό βλέμμα και το δικό μας, εξασκημένο και νοθευμένο ενήλικο.

  Το βιβλίο έλαβε το 1ο Βραβείο Παιδικού Σχεδιασμού 2017 αναγράφεται σε αυτοκόλλητο στο εξώφυλλο. Δεν κατάφερα να βρω ούτε στον εκδοτικό οίκο της Μ. Βρετανίας τι είδους βραβείο είναι αυτό.

   

 • Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ-ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Ο Τζόνι Λάμπερτ μεγάλωσε σε έναν μετασχηματισμένο αχυρώνα ενός αγροκτήματος στο Σάρρεϊ της νοτιανατολικής Αγγλίας. Από τον αχυρώνα ήδη ήξερε πως ήθελε να γίνει καλλιτέχνης. Δεν ήξερε τι ακριβώς, ήξερε μόνο το καλλιτέχνης. Παίρνοντας ώθηση από τον μέντορά του στο Reigate School of Art and Design, έχτισε μια αξιοθαύμαστη καριέρα. Πάνω από 300 τίτλοι εικονογράφησης φέρουν την υπογραφή του ενώ εκτός από εικονογράφος είναι σχεδιαστής, μηχανικός χαρτιού και πρόσφατα Διευθυντής Σχεδίασης του ομίλου Templar Publishing. Ζει με τη γυναίκα του και την κόρη του στο Χόρσαμ, στο Δυτικό Σάσεξ.

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com