Το μικρό γιατί, του Τζόνι Λάμπερτ

0
208

Στο τέλος της γραμμής που κάνουν οι ελέφαντες όταν περπατούν, περπατούσε και ένα μικρό ελεφαντάκι, που το φώναζαν «Γιατί». Κι όλοι του φώναζαν «πήγαινε στη θέση σου». Είδε τον Βούβαλο, θαύμασε τα κέρατά του, τα ζήλεψε. «Πόσο θα ήθελα να είχα και εγώ τόσο όμορφα κέρατα», είπε το μικρό Γιατί. «Πήγαινε γρήγορα στη θέση σου» του φώναξαν καθώς ονειροπολούσε.

Κι ύστερα ζήλεψε τα πόδια της καμηλοπάρδαλης, γιατί θα ήταν μεγάλος, θα έφτανε ψηλά, θα έβλεπε μακριά. «Πήγαινε γρήγορα στη θέση σου», τον μάζεψαν πάλι από το όνειρο. Κι αργότερα έγινε το ίδιο με το τρίχωμα της λεοπάρδαλης αλλά και με τα σαγόνια του κροκόδειλου που αν τα είχε θα…

Πόσο σημαντικό είναι να γίνει βίωμα στα παιδιά να αποδέχονται τον εαυτό τους, να μην ξεστρατίζουν διαρκώς τις επιθυμίες τους σε ένα τεράστιο θέλω για κάτι που έχουν οι άλλοι! Να αποδέχονται το σώμα τους αλλά και να… μην ξεστρατίζουν μακριά από τους γονείς τους. Ευφάνταστη η ιστορία του Λάμπερτ και αν δεν την έκλεινε τόσο κοινότυπα και ηθικοδιδακτικά, θα μιλούσαμε για ένα από τα βιβλία του 2017.

Ως εικονογράφος ο Λάμπερτ είναι πολύ δυνατή περίπτωση καλλιτέχνη. Οι μορφές των ζώων που αποτυπώνει είναι τόσο artistic, τόσο ισορροπημένες ανάμεσα στο παιδικό βλέμμα και το δικό μας, εξασκημένο και νοθευμένο ενήλικο.

Το βιβλίο έλαβε το 1ο Βραβείο Παιδικού Σχεδιασμού 2017 αναγράφεται σε αυτοκόλλητο στο εξώφυλλο. Δεν κατάφερα να βρω ούτε στον εκδοτικό οίκο της Μ. Βρετανίας τι είδους βραβείο είναι αυτό.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
Τίτλος: Το μικρό γιατί
Τίτλος πρωτοτύπου: Little Why (Little Tiger Press, 2016)
Συγγραφέας: Jonny Lambert
Εικονογράφηση: Jonny Lambert
Μετάφραση
Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα, 2017
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 25 Χ 28
ISBN: 978-960-593-134-6