Το μικρό λυκάκι ζηλεύει, του Αντούν Κρινγκς

0
450

Τίτλος: Το μικρό λυκάκι ζηλεύει
Τίτλος πρωτοτύπου: Lou P' tit Loup est jaloux
Συγγραφέας: Αντούν Κρινγκς
Εικονογράφηση: Αντούν Κρινγκς
Απόδοση: Φίλιππος Μανδηλαράς
Διόρθωση: Αντωνία Κιλεσσοπούλου
Σελίδες: 32
Μέγεθος: 19 Χ 19
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Ιανουάριος 2016
ISBN: 978-960-569-532-3

Αγόρασέ το

Άνοιξη. Σε λίγες μέρες όλοι οι κάτοικοι του δάσους θα συναντηθούν για να δείξουν στους γείτονες τα παιδιά τους και να θαυμάσουν τα παιδιά των άλλων. Ο μπαμπας λύκος και η μαμά λύκαινα όμως δεν έπαιρναν μέρος σε αυτό. Γιατί από ώρα σε ώρα περίμεναν το νέο μέλος στην οικογένεια.

Το μικρό λυκάκι συναντά τα μικρά παιδιά πολλών ζώων στο δάσος. Των κουνελιών, του σκίουρου, της αρκούδας. Τα αγκαλιάζει. Τα αγαπά. Όλα τα μικρά τα αγαπά. Όταν όμως γυρίζει σπίτι και βλέπει στην αγκαλιά της μαμάς του αυτό που κρυβόταν τόσο καιρό στην κοιλιά της, η αντιδρασή του αλλάζει άρδην. Βρίσκει το νεογέννητο αδερφάκι του άσχημο, απεχθάνεται εντελώς τη δήθεν έκπληξη που του επιφύλασσε η τύχη του.

Ζηλεύει, είναι φανερό. Θύμωσε, έγινε κι αυτό φανερό. Πήρε κρυφά το αδερφάκι του και το πήγε στη ρίζα ενός δέντρου. Η κουκουβάγια δεν έχει παιδιά. Σίγουρα θα χαρεί μόλις το βρει εκεί, σκέφτηκε.

Οι ενοχές δεν τον άφησαν να απομακρυνεί πολύ. Γύρισε πίσω αναζητώντας το αδερφάκι του. Θα τον βρει;

Μια από τις πιο απλές ιστορίες της σειράς με το Μικρό Λυκάκι του Αντούν Κρινγκς με ένα εξειδικευμένο θέμα όπως είναι αυτό της αδερφικής ζήλιας από την άφιξη του νέου μέλους στην οικογένεια. Το ενδιαφέρον στοιχείο εδω είναι η στάση της άτεκνης κουκουβάγιας στο τέλος η οποία θα μπορούσε να αντιδράσει με πολλούς δυσάρεστους τρόπους. Αντιθέτως, έχει μια συμπεριφορά μάλλον υποδειγματική. Επίσης, η διαφορά σε αυτό το βιβλίο σε σχέση με τα ομοθεματικά του είναι ότι ο ήρωας που βιώνει τη ζήλια προσπαθεί να βλάψει το αδερφάκι του και καταλαβαίνει γρήγορα το λάθος μόνο του και όχι λόγω κάποιας καθοριστικής παρέμβασης των γονιών του. Σε αυτό το σημείο ίσως θα περίμενε κανείς μια βαύτερη αιτιολόγηση και όχι αυτό το λογικό άλμα που συμβαίνει στην ιστορία. Όμως, αυτή η απουσία λογικών αιτίων μεταστροφής, κάνει μάλλον την ιστορία και πιο ελκυστική απ' ό,τι αν τα πάντα δικαιολογούνταν κάτω από ένα πρίσμα ηθικής.

Μου άρεσε λιγότερο από το εξαίρετο "Το μικρό λυκάκι στο σχολείο των λυκόπουλων" με το οποίο κυκλοφόρησαν μαζί, αποτελεί ωστόσο μια πολύ καλή ιστορία για το θέμα που αγκαλιάζει.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ/ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

***

Ο Αντούν Κριγκς γεννήθηκε το 1962 στο Φουρμί της Γαλλίας, από μητέρα Γαλλίδα και πατέρα Δανό. Σπούδασε γραφιστικές τέχνες στην Ανώτατη Σχολή Γραφικών Τεχνών (ESAG) και αρχικά εργάστηκε ως σχεδιαστής υφασμάτων στον οίκο μόδας του Εμανυέλ Ουνγκαρό. Το 1989 αποφάσισε να αφοσιωθεί στο γράψιμο και στην εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Το 1994 άρχισε να σχεδιάζει για την παιδική σειρά του εκδοτικού οίκου Gallimard. Τον επόμενο χρόνο δημιούργησε τη σειρά Drôles de Petites Βêtes (ελληνική απόδοση: Τα Ζουζουνάκια) η οποία έγινε διάσημη και αριθμεί περισσότερους από 60 τίτλους, ενώ κυκλοφόρησε και σε τρισδιάστατα κινούμενα σχέδια. Το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου εικονογράφου στο 22o Φεστιβάλ Κόμιξ του Sollies. Έχει γράψει και εικονογραφήσει δεκάδες ιστορίες με πρωταγωνιστές συνήθως ζώα. Οι ιστορίες του χαρακτηρίζονται από ανατροπές, πρωτοτυπία και διάφορα μηνύματα.