Το νου σου, του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου και της Μαρίας Κουτσανοπούλου

13/11/2017 20:00:00

 • Τίτλος: Το νου σου
  Συγγραφέας: Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Νηπιαγωγείου Παλαιοκάστρου
  Εικονογράφος: Κουτσανοπούλου Μαρία
  Εκδόσεις: Βάρφης, 2017
  Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Studio Green
  Επιμέλεια-Διορθώσεις: Φώτης Γιάντιος
  Σκληρόδετο εξώφυλλο
  Διαστάσεις: 24 X 22
  ISBN: 978-618-5261-13-9​

  Αγόρασέ το

  Μερικά βιβλία είναι πολύ δύσκολο να τα παρουσιάσει κανείς γιατί είναι τόσο ευρηματικά και μοναδικά που οι λέξεις δύσκολα αποτυπώνουν τη μαγεία που κρύβουν στις σελίδες τους. Το βιβλίο των μαθητών του 1ου Νηπιαγωγείου Παλιοκάστρου και της εκπαιδευτικού Μαρίας Κουτσανοπούλου, ανήκει σε αυτή την κατηγορία!

  Η συγγραφική ομάδα περιγράφει την ιστορία του νου. Ο νους ήταν ένα παράξενο ον που μπορούσε με μια μόνο σκέψη να αλλάζει μορφές και χρώματα, να μεγαλώνει και να μικράινει. Ο νους μπορούσε να γίνεται κόκκινος όταν αγαπούσε, κίτρινος όταν γελούσε και μαύρος όταν τον κατέκλυζαν στενάχωρες σκέψεις. Κάποιοι όμως, τον ζήλευαν πολύ για τις άπειρες δυνατότητές του. Κατάφεραν λειπόν να πείσουν τον Βασιλιά να τον φυλακίσει. Ο νους ζούσε φυλακισμένος και λυπημένος μέχρι που εμφανίστηκε ένα μικρό, κόκκινο πουλί που του θύμισε τι μπορούσε να κάνει.

  Μέσα από ένα σύντομο κείμενο και μια ευφάνταστη εικονογράφηση υφάινεται μια ιδιαίτερη ιστορία ικανή να γοητεύσει και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Είναι περιττό να αναφερθούμε στους συμβολισμούς του βιβλίου και τις πολλαπλές αναγνώσεις του τίτλου. Η εκπαιδευτικός Μ. Κουτσανοπούλου με εξαιρετική μαεστρία έχει οδηγήσει τους μαθητές και τις μαθήτριές της σε πολύ ξεχωριστά μονοπάτια σκέψεων, έκφρασης και δημιουργικότητας! Το βιβλίο γράφτηκε στο πλαίσιο του Μαθητικού Διαγωνισμό παραμυθιού της Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, στον οποίο έχει διακριθεί πολλές φορές το συγκεκριμένο Νηπιαγωγείο.

  ​Ζητήσαμε από τη Μαρία Κουτσανοπούλου να μας αποκαλύψει ένα μικρό μυστικό για το βιβλίιο κι εκείνη μας είπε:
  Αφετηρία της ιστορίας στάθηκαν οι στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου "όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει" από το "
  Αερικό" που είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια. Ήθελα πολύ να βρω έναν απλό τρόπο για να δείξω στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους, πόση μεγάλη δύναμη έχει ο νους μας.

  Όσον αφορά στην εικονογράφηση... έκανα τον Νου να έχει το σχήμα σπείρας γιατί είναι το σύμβολο της Ζωτικής δύναμης και  ένα από τα ισχυρότερα σύμβολα  του Ελληνικού κόσμου. Γενικά εμπνέομαι πολύ από σύμβολα, από απλές εικόνες και στίχους τραγουδιών. Και το προηγούμενο βιβλίο μου, το "Χαρτί τσαλακωμένο" το εμπνεύστηκα από μια τσαλακωμένη σελίδα που είχε γραμμένη πάνω της στίχους του "Ερωτόκριτου". Όσο πιο απλή είναι μια εικόνα τόσο πιο πολλά πράγματα μου λέει. ​

  Το βιβλίο εκτός από την αναγνωστική απόλαυση, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για ξεχωριστές δράσεις στις σχολικές τάξεις. Έννοιες όπως αυτή της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, της δημοκρατίας, της πολιτειότητας, της δικαιοσύνης συνδέονται με αυτό το βιβλίο χωρίς ίχνος βερμπαλισμού ή διδακτισμού. Η ιστορία προσφέρεται για μαύρο θέατρο και κουκλοθέατρο και κατά τη γνώμη μας είναι μια εξαιρετική επιλογή και για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Το νου μας λοιπόν στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, την ΕΚΦΡΑΣΗ, τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ και τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ!

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΒΑΡΦΗΣ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ΔΥΟ αντίτυπα του βιβλίου ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ

  Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Κοινοποιήστε ΔΗΜΟΣΙΑ την ανάρτηση από τη σελίδα του elniplex στο facebook.
  2. Στείλτε μήνυμα στο inbox της σελίδας του elniplex στο facebook ή e-mail στο info@elniplex.com με τα στοιχεία σας (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, τηλέφωνο) και την ένδειξη "ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ". 

  Ισχύς διαγωνισμού 6 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Οι νικητές ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις ΒΑΡΦΗΣ. Αν ο νικητής κατοικεί εντός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

  Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

  ​Νικήτριες του διαγωνισμού είναι οι Δημέλη Μαρία και Ιωάννα Πασχάλη.

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

  ***

  ​Η Μαρία Κουτσανοπούλου είναι Νηπιαγωγός  στο 1ο Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου και συγγραφέας. Επισκεφθείτε το πολύ αξιόλογο blog της όπου θα βρείτε όμορφες δραστηριότητες και ιδέες από την ίδια και τους μαθητές της.

  Τα βιβλία της:
  ​Χαρτί τσαλακωμένο, Εκδόσεις Βάρφης

  Μαζί με τους μαθητές της έχει γράψει τα παρακάτω βιβλία:

  Τα χέρια δε χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε. Εκδόσεις Βάρφης
  Το νου σου, Εκδόσεις Βάρφης 2017

 • Μαίρη Μπιρμπίλη
  #

  Νηπιαγωγός γενικής και ειδικής αγωγής σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Ανατολικής Αττικής. Στο ELNIPLEX γράφει για όσα μπορεί και σκέφτεται. Είναι υπεύθυνη Βιβλίου και Εκδοτικών Ενεργειών του ELNIPLEX. Αν τη θέλετε πολύ, θα τη βρείτε στο παρακάτω e-mail.

  Επικοινωνία: books@elniplex.com, info@elniplex.com