Το όνομα του δράκου, της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου

27/08/2017 19:00:00

 • Τίτλος: Το όνομα του δράκου
  ​Σειρά: Μικρές καληνύχτες
  Συγγραφέας: Αρμενιάκου Κωνσταντίνα
  Εικονογράφηση: Γεωργία Στύλου
   Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2017
  Αριθμός Σελίδων: 32
  Μέγεθος: 14 Χ 21
  ISBN: 978-618-03-0840-2

  Διάβασε απόσπασμα
  Αγόρασέ το

  Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια πόλη που όλοι ξέρετε θαρρώ, ένα βραδάκι,την ώρα που οι τηλεοράσεις έπαιζαν μια κωμική σειρά, τα καταστήματα έκλειναν, οι δρόμοι άδειαζαν κι όλογυρα απλωνόταν μια γλυκειά ησυχία...κατέφτασε έναν φοβερός και τρομερός δράκος. Ήταν ψηλός σαν δυο καμπαναριά. Είχε τεράστιες πατούσες και δόντια κοφτερά και μάλιστα στην πλάτη του είχε τεράστια φτερά! Η ανάσα του πετούσε φλόγες! Οι κάτοικοι της πόλης πανικολβλήθηκαν κι έτρεξαν να κρυφτούν στα σπίτια τους, ενώ ο δράκος στάθηκε στη μέση της πλατείας, άγριος κι απειλητικός κι είπε με τη  βροντερή του φωνή:

  Δράκος είμαι που πεινάει,
  τρώει και δε σταματάει,
  Μόνο τ’ όνομά μου αν βρείτε,
  θα με ξεφορτωθείτε.

  Τότε άρχισαν τα φιλέματα και τα μαντέματα. Οι άντρες έφτιαξαν σάντουιτς για να χορτάσουν το δράκο ενώ παράλληλα φώναζαν όλοι τα ονόματά τους δυνατά. Αλλά τον δράκο δεν τον έλεγαν ούτε Κώστα, ούτε Γιάννη, ούτε Μάρκο, ούτε Φώτη, ούτε καν Παρασκευά. Αφήστε που και τα σάντουιτς τα έκανε μια χαψιά και ζητούσε κι άλλα φαγητά. Ήρθαν τότε οι νοικοκυρές με όλων των λογιών τις σούπες και τις πίτες και φώναξαν όσα χαιδευτικά ονόματα γνώριζαν. Είπαν τον δράκο Γιαννάκη, Βασιλάκη, Μάκη, Λάκη, Σάκη, Τάκη... Ο δράκος καταβρόχθισε όλα τα φαγητά και ξαναφώναξε γελώντας ότιγια να τον ξεφορτωθούν πρέπει να βρουν το όνομά του.

  Τότε εμφανίστηκαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες και κερνώντας τον δράκο κρέμες, γιαουρτάκια και γλυκά του κουταλιού του έιπαν ονόματα αρχαία ελληνικά: Αγαμέμνων, Ζήνων, Δημοσθένης, Θαλής, Φειδίας, Ευρυσθένης... Ο δράκος σαν να ησύχασε για λίγο αλλά πρωτού να ξημερώσει είχε πάλι ολόκληρη την πόλη αναστατώσει.

  Τότε εμφανίστηκαν τα παιδιά. Πέταξαν στον δράκο ζαχαρωτά , γλυφειτζούρια, καραμέλες και τσουρεκάκια κι έπειτα φώναξαν ονόματα από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα παραμύθια. όμως τον δράκο δεν τον έλεγαν ούτε Πήτερ Παν, ούτε Πινόκιο, ούτε Ρομ πέν ή Αλαντίν. Και παρόλο που κατάφεραν να γλυκάνουν το δράκο, δεν κατάφεραν να το διώξουν. Κι αυτός με τη βροντερή φωνή του είπε:

  Μόνο αν στα μάτια με κοιτάξετε
  και σωστά με ονομάσετε,
  ​από μπροστά σας θα με χάσετε.

  Μα το όνομα του δράκου ήταν αδύνατο να βρεθεί. Ακόμα και οι ταξιδιώτες που περνούσαν από την πόλη φώναζαν όσα ονόματα γνώριζαν από τις χώρες τους αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ώσπου εμφανίστηκε ένα μικρό μυρμηγκάκι που έμελλε να λύσει με ευκολία τον γρίφο και να εξαφανίσει τον τεράστιο απειλητικό δράκο.

  Όπως ίσως καταλάβατε πρόκειται για μια όμορφη ιστορία που αναφέρεται στο φόβο. Η παιδαγωγός και συγγραφέας Κατερίνα Αρμενιάκου προσεγγίζει με έναν έξυπνο και πρωτότυπο τρόπο το θέμα. Το κείμενο έχει ρυθμό και ομοιοκαταληξίες και ρέει ευχάριστα χωρίς περιττά στοιχεία ή ηθικοδιδακτισμούς. Έχει ενδιαφέροντα διακειμενικά και διαπολιτιστικά στοιχεία τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε δραστηριότητες με τα παιδιά στο σχολείο ή -και γιατί όχι- στο σπίτι. Και φυσικά δίνει αφορμή να μιλήσουμε για τους φόβους μας. Η εικονογράφηση της Γεωργίας Στύλου είναι ενδιαφέρουσα. Εικόνες με προοπτική, εναλλαγές στην οπτική γωνία κι εκφραστικότητα στα πρόσωπα είναι μερικά από τα στοιχεία που παρατηρήσαμε. Το βιβλίο περιλαμβάνει QR code με την αφήγηση της ιστορίας από τη συγγραφέα.

  ​Είναι γνωστό πως αγαπάμε τις Μικρές Καληνύχτες γιατί έχουν να μας αφηγηθούν σύντομες ιστορίες αλλά με ενδιαφέρουσα θεματολογία και φαντασία!

  Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
  ​Το όνομα του δράκου

  Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Πατήστε Like στη σελίδα των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ στο facebook.
  2. ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΔΗΜΟΣΙΑ την ανάρτηση στη 
  σελίδα του elniplex στο facebook.
  3. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook γράφοντας "Το όνομα του δράκου".

  Ισχύς διαγωνισμού 8 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών/Πειραιά, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών/Πειραιά, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

  Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

  Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Βιβή Αραβανή.

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Η Κωνσταντίνα Αρμενιάκου γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1973, όπου και ολοκλήρωσε τις βασικές της σπουδές.
  Είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθώς και του Τμήματος Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης στη Γαλλία.

  Έχει εργαστεί στην ιδιωτική εκπαίδευση ως νηπιαγωγός και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Παράρτημα Κέρκυρας) ως καθηγήτρια της Γαλλικής γλώσσας.Υπήρξε υπεύθυνη της Παιδικής Βιβλιοθήκης ΧΕΝ και Δήμου Κερκυραίων για 3 χρόνια, όπου υλοποίησε προγράμματα αυτοφροντίδας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με παιδιά σχολικής ηλικίας. Από το 2001 υπηρετεί ως νηπιαγωγός σε δημόσια νηπιαγωγεία του νομού Κερκύρας, όπου και ζει μόνιμα.Έχει εκδώσει σε συνεργασία με συναδέλφους εκπαιδευτικούς μια σειρά εκπαιδευτικών βιβλίων με δραστηριότητες για εκπαιδευτικούς και παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

  Τα βιβλία της
  Η κυρά Δημοκρατία, Κέδρος
  , 2006
  Εκδρομή με το λεωφορείο, Κέδρος, 2010
  Η δύναμή μου, Μεταίχμιο, 2011
  Η Νεφέλη δεν έχει κινητό, Μεταίχμιο, 2012
  Μια αλεπουδίτσα πονηριά σταλίτσα, Μεταίχμιο, 2013

  Τα καινούρια μου αφτιά, Μινωας, 2014
  Το όνομα του δράκου, Μεταίχμιο, 2017

  ***

  Η ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Η Γεωργία Στύλου γεννήθηκε στην Κατερίνη. Σπούδασε Νομική στη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας. Μετά τις σπουδές της γραφτηκε στη σχολή γραφιστικής ΆΚΤΟ στη Θεσσαλονίκη και απο τότε ασχολείτε επαγγελματικά με την εικονογράφηση. Έχει εικονογραφήσει πλήθως βιβλίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

  Βιβλία της
  Εγώ ξέρω τι θα πει ευτυχία!, Ουράνιο Τόξο (2012)

  Βιβλία που εικονογράφησε
  Δέλτα, Πηνελόπη Σ., 1874-1941, Στο κοτέτσι, Τετράγωνο (2011)

  Τασιόπουλος, Βαγγέλης, Γιατί απέναντι;, Σύγχρονοι Ορίζοντες (2013)
  Σταμουλάκη, Κέλλυ, Ακροβάτες της τύχης, Διάπλαση (2014)

  Παπαθωμά, Θεοφανία, Αμαλασούνθα η Νεράιδα της νύχτας, Διάπλαση (2015)
  Κασιάρου, Εύα, Όνειρο γλυκό... σαν κουραμπιές, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2015)

  Κουτσοδημητροπούλου, Τζένη, Τι σκαρώνει ο λύκος;, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη (2016)
  Τερζής, Σωτήριος Δ., Ο Κουνελοπατίνης στη γειτονιά "Χωρίς κανόνες", Ανάτυπο (2017)
  Ο πρώτος μου Δουμάς: Η μαύρη τουλίπα, Μεταίχμιο (2017)
  Αρμενιάκου, Κωνσταντίνα,
  Το όνομα του δράκου, Μεταίχμιο (2017)

 • Μαίρη Μπιρμπίλη
  #

  Νηπιαγωγός γενικής και ειδικής αγωγής σε δημόσιο νηπιαγωγείο της Ανατολικής Αττικής. Στο ELNIPLEX γράφει για όσα μπορεί και σκέφτεται. Είναι υπεύθυνη Βιβλίου και Εκδοτικών Ενεργειών του ELNIPLEX. Αν τη θέλετε πολύ, θα τη βρείτε στο παρακάτω e-mail.

  Επικοινωνία: books@elniplex.com, info@elniplex.com