Το σκλαβάκι της Κνωσού, της Ελένης Κατσαμά

27/07/2017 17:00:00

 • Τίτλος: Το σκλαβάκι της Κνωσού
  Συγγραφέας: Ελένη Κατσαμά
  Εικονογράφηση εξωφύλλου: Μυρτώ Δεληβοριά
  Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2017
  Σειρά: συλλογή περιστέρια
  Σελίδες: 162
  Μέγεθος: 14 Χ 21
  ISBN:
  978-960-16-7251-9
  Αγόρασέ το

  Τι ωραίο πράγμα... Λάθος! Το πιο ωραίο πράγμα σαν διαβάζεις ένα βιβλίο είναι να αποκτάς σε κάθε (σχεδόν) σελίδα την αίσθηση -συνειδητά ας μη μιλήσουμε για βεβαιότητες- ότι ο συγγραφέας, αυτός που χτυπά το πλήκτρο ή σέρνει κάποια αιχμή με μελάνι αν είναι παραδοσιακός, έχει πραγματικά φροντίσει τη γλώσσα του, έχει κοπιάσει να βρει τις λέξεις του, τις έχει σβήσει ή τους έχει αλλάξει θέση κάμποσες φορές, πώς έχει δώσει εκείνον τον ιδιαίτερο αγώνα να φτιάξει την ιστορία του χρησιμοποιώντας τα καλύτερα δυνατά υλικά, εκκινώντας από την πρώτη μεγάλη μονάδα, τη λέξη.

  "Με λένε σκλαβί, σκλαβάκι, τιποτάκι. Δεν έχει σημασία από που έρχομαι. Από την Αφρική, να από πού. Ούτε πώς έφτασα ως εδώ έχει σημασία. Με κλέψανε οι πειρατές απ' τους αμμόλοφους και με πουλήσανε, να πώς. Ίσως όμως χρειάζεται να μιλήσω πρώτα για τη δική μου ιστορία πριν πω για την ιστορία των άλλων. Αλλά ίσως η δική μου και των άλλων να είναι τελικά η ίδια. Να είναι η δική μας."

  Αυτή είναι η πρώτη παράγραφος του νέου βιβλίου της Ελένης Κατσαμά "Το σκλαβάκι της Κνωσού" που έρχεται τρία χρόνια μετά τις αλλαφροϊσκιωτες στεβλώσεις του συμβολικού "Γορίλα στο φεγγάρι". Πόσο όμορφος λόγος, πόση τέχνη να χτιστεί, πόσος λόγος και τέχνη και λογοτεχνία.

  Τούτο το σκλαβάκι, το τιποτάκι, το μεταναστάκι, ο Αϊσά σας τα λέει όλα, από που ήρθε και πώς και τι θα σας πει από τις πρώτες αράδες. Κι αυτό κάνει. Είναι ο αφηγητής. Ρίχνει το κουβάρι, πιάνει τον μύθο της Κρήτης της Μινωϊκής, παίρνει τον νονό της, το βασιλιά Μίνωα με τα ποντικίσια μάτια, τα παράξενα δόντια και την άσχημη μορφή και σαν αέρας σεργιανά παντού στο παλάτι του. Με την άδειά του και με την ανοχή της Πασιφάης, η συγγραφέας με τα πόδια του Αϊσά ρίχνει μια κλωτσιά κι αναποδογυρίζει όλα όσα ήξερες για την Μινωϊκή Κρήτη που αν την προσμένεις σχολική και γραμμική εδώ καλύτερα να γυρίσεις πλευρό για να μην πουντιάσεις. Η Κατσαμά εξουδετερώνει τη διαδεδομένη γνώση, την ξεθεμελιώνει και τη χτίζει από την αρχή και πάλι όχι με στερεότητα αυθεντίας, όχι αδιάσπαστη. Ο Μίνωας είναι ένα ξεπεσμένο γεροντάκι που κυβερνά με το φόβο και φοβίζει με την εξουσία, ο Θησέας μάλλον είναι κάτι αντίστοιχο στο Αθηναϊκό. Έτσι κυβερνάς αδερφέ μου. Κι έτσι αποκαθηλώνεσαι.

  "Ο φόβος μπορεί να τον τρελάνει κάποιον. Το έχω δει και το έχω ακούσει αυτό. Είναι να μη βάλει κάποιον στο μάτι. Τον τραβολογάει μέρα και νύχτα, δεν τον αφήνει να φάει ούτε να κοιμηθεί, μέχρι να μείνει σκιά του εαυτού του. Τρυπώνει στο μυαλό του, κάνει την αλήθεια να μοιάζει με ψέμα και το ψέμα με αλήθεια."

  Όλοι αλλιώτικοι είναι στην Κνωσό που βλέπει το σκλαβάκι το τιποτάκι. Κι οι άνθρωποι και το παλάτι και τα δώματά του. Κι οι δρόμοι, μέσα από τα τείχη και έξω από τα τείχη. Κι οι σχέσεις των ανθρώπων ζόρικες είναι. Και ζορισμένες. Αρχόντοι κι επαναστάτες, ονειροπόλοι κι υπνωτισμένοι, όλοι μαζί συνδέονται με ένα κουβάρι λαβυρίνθου καθώς το βασίλειο κλυδωνίζεται και εκπίπτει. Η Ηώ, ο Χαλκέας Αίμωνας, η Αγάθη, ο Μίνωας, η Πασιφάη, η Φαίδρα, η Αριάδνη, η Βάβω, ο Θησέας, ο Γιάσονας, όλοι παρόντες, όλοι στη βάρκα που βουλιάζει, στη βάρκα που συνδιαλέγεται με το σήμερα, με τα σημερινά βασίλεια και τους βασιλείς που θα κάνεις τους συσχετισμούς και τους υπολογισμούς και θα δεις τι άλλαξε και πόσο.

  Μια άκρως πρωτότυπη αφήγηση, πέρα από τις συνήθειες, ένα βιβλίο γνώσης που δεν έχει καμία σχέση με βιβλίο γνώσης αλλά στο τέλος μπορείς να έχεις αποκτήσει πολύ μεγαλύτερα ερεθίσματα να γκουγκλάρεις αυτούς τους τύπους και να δεις που την πάτησες εσύ και που η "Ιστορία".

  Από τις εκδόσεις Πατάκη.

  Κερδίστε ένα αντίτυπο του βιβλίου

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε ένα αντίτυπο του βιβλίου
  Τι πρέπει να κάνετε:

  ΠΑΤΗΣΤΕ LIKE στη σελίδα των εκδόσεων Πατάκη στο facebook.

  και ακολούθως

  1. Κοινοποιήστε ΔΗΜΟΣΙΑ την ανάρτηση από την σελίδα του elniplex στο facebook.
  2. ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΠΟΤΕ σε διαγωνισμό του ELNIPLEX, στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook γράφοντας "ΣΚΛΑΒΑΚΙ" και τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί σας καθώς και η αποστολή ή παραλαβή του βιβλίου. Αν τα έχετε ξαναστείλει σε παλαιότερους διαγωνισμούς, μη στείλετε κανένα μήνυμα.

  Ισχύς διαγωνισμού 6 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Ο νικητής ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον ο νικητής είναι εκτός Αθηνών, το βιβλίο θα του αποσταλλεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Αν ο νικητής κατοικεί εντός Αθηνών, θα ειδοποιηθεί να το παραλάβει από τις εκδόσεις.

  Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

  Κανένας τακτικός συντάκτης του ELNIPLEX δε μπορεί να συμμετέχει σε κάποιον διαγωνισμό.

  Το ELNIPLEX δεν χρησιμοποιεί ποτέ τα στοιχεία των συμμετεχόντων για κανέναν λόγω πλην της αποστολής από τους εκδοτικούς οίκους με ταχυδρομείο ή courier (επαρχία) των βιβλίων που κερδίζετε. Κανένα προσωπικό δεδομένο δεν αναγράφεται δημόσια και δεν εκχωρείται σε άλλον φορέα/μέσο/ιστότοπο.

  ​Νικήτρια του διαγωνισμού είναι η Aggeliki Karatzaidou

 • Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  Η Ελένη Κατσαμά γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1973. Σπούδασε δημοσιογραφία και θέατρο. Το πρώτο ης βιβλίο ("Σαν τα χελιδόνια", 1997) είχε αποσπάσει από το 1994 το 1ο βραβείο της Ένωσης Συγγραφέων - Εικονογράφων Παιδικού - Εφηβικού Βιβλίου. Αρθρογράφησε σε εφημερίδες και περιοδικά και εργάστηκε στον εκδοτικό χώρο. Έχει γράψει σενάρια για ταινίες μικρού μήκους και πλάθει σενάρια γενικότερα. Μερικά από αυτά αποτελούν την καινούργια της δουλειά, τη συλλογή διηγημάτων "Χάδι στη ράχη ψαριού".

  Τα βιβλία της
  Σαν τα χελιδόνια, Εκδόσεις Πατάκη (1997)     
  Τα σύννεφα κανείς δεν πρέπει να τα παίρνει στα σοβαρά, Οξύ (1998)     
  Χάδι στη ράχη ψαριού, Ηλέκτρα (2004)     
  Κοσμοδρόμιο, Εκδόσεις Πατάκη (2011)     
  Κοσμοδρόμιο, Εκδόσεις Πατάκη (2012)     

  Γορίλλας στο φεγγάρι, Εκδόσεις Πατάκη (2014)
  Το σκλαβάκι της Κνωσού (2017)

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com