Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα, του Αντώνη Παπαθεοδούλου

12/09/2017 10:00:00

 • Τίτλος: Το σχολείο φοβάται τον Νικόλα
  Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
  Πρόλογος: Φιλιώ Τσουκαλά, ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια
  Εικονογράφηση: Γιώργος Σγουρός
  Εκδόσεις: Μίνωας
  Σειρά: Οι φόβοι των μικρών παιδιών απ’ την ανάποδη
  Υπεύθυνη σειράς: Ζωή Αντωνιάδου – Κωνστανταροπούλου
  Υπεύθυνη έκδοσης: Αθηνά Λυρώνη
  Σελίδες: 36
  Μέγεθος: 24 Χ 22
  ISBN: 978-618-02-0531-2

  Αγόρασέ το

  "Του Νικόλα τού αρέσουν όλα!
  Θέλει να παίζει με τους φίλους του, να διαβάζει ιστορίες με τον παππού, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να ζωγραφίζει, θέλει, θέλει, θέλει…
  Σήμερα, όμως, ο Νικόλας πρώτη φορά είπε:
  -Δε θέλω!
  Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα που θα πάει στο σχολείο…
  Δε θέλω, μαμά, δε θέλω, μπαμπά, δε θέλω!
  - Ε, τότε να μην πάμε στο σχολείο, είπε ο μπαμπάς, να πάμε κάπου που να θέλεις… Για να σκεφτούμε…
  - Θέλεις να πάμε σ’ ένα μέρος όπου θα παίζεις με πολλούς φίλους σου;
  - Θέλω, απάντησε ο Νικόλας.
  - … σε ένα μέρος γεμάτο ιστορίες αληθινές και φανταστικές για να ακούσεις; Ένα μέρος γεμάτο παιχνίδια για να παίξεις αλλά και μυστικά για να ανακαλύψεις και γρίφους για να λύσεις, γεμάτο κόλπα με αριθμούς και γράμματα και μουσικές για να μάθεις;
  - Άκου λέει! Και βέβαια θέλω!"

  Ο Νικόλας είναι ένα παιδί όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, θέλει διαρκώς να παίζει με τους φίλους του, να βάζει μουσική και να τραγουδάει δυνατά, να αποφασίζει ο ίδιος τι θέλει να κάνει και να περνάει ευχάριστα τον ελεύθερο του χρόνο. Όμως ήρθε η στιγμή να περάσει την πόρτα του σχολείου και να αποχωριστεί τις αγαπημένες του ασχολίες, το δωμάτιο με τα παιχνίδια του και τους γονείς του. Η απομάκρυνση του από το προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας του φαντάζει για εκείνον εξωπραγματικό.

  Ο μπαμπάς του τον καθησυχάζει λέγοντάς του, ότι ένα σωρό όμορφα πράγματα τον περιμένουν και μπορεί η πρώτη μέρα στο σχολείο να γίνει συναρπαστική! Άλλωστε για λίγες ώρες θα λείψει μόνο κι έπειτα θα επιστρέφει στο σπίτι και στην οικογένεια του. Όλα θα μείνουν στη θέση τους, τα αγαπημένα του βιβλία και παζλ, τα παιχνίδια του, το πατίνι του. Πόσο θα ήθελε ο Νικόλας να είναι και οι γονείς του στο σχολείο. Η μητέρα του τον ενθαρρύνει, λέγοντάς του ότι εκείνοι θα τον συνοδέψουν ως την πόρτα του σχολείου, αλλά το σχολείο είναι δική του αποστολή! Και μάλιστα ειδική αποστολή!

  Ο μικρός Νικόλας είναι ένα παιδί που νιώθει φόβο για το άγνωστο περιβάλλον του σχολείου. Ταυτόχρονα όμως με τη παρότρυνση των γονιών του, αυτό το άγνωστο φαντάζει και σαν πρόκληση. Έχει να γνωρίσει καινούργια πράγματα και να ζήσει μια αληθινή ιστορία, που οι γονείς του θα περιμένουν με αγωνία να τους διηγηθεί το μεσημέρι που θα γυρίσει σπίτι. Αλήθεια πως θα φανεί στο Νικόλα η εμπειρία αυτή;

  Πολλές φορές οι γονείς προβληματίζονται για τον τρόπο που θα προετοιμάσουν το παιδί για την πρώτη του μέρα στο σχολείο. Ειδικά για τα παιδιά που αποχωρίζονται για πρώτη φορά το σπίτι τους είναι μια δύσκολη διαδικασία. Κάθε παιδί χρειάζεται το χρόνο του για να προσαρμοστεί σε ένα καινούργιο περιβάλλον και να συνυπάρξει με άλλα παιδιά. Επίσης, υπάρχουν παιδιά που ενώ στην αρχή δείχνουν δεκτικά σε κάθε είδους αλλαγή, ξαφνικά στην πορεία αντιμετωπίζουν φοβίες για το σχολείο, τα άλλα παιδιά, τον αποχωρισμό από τους γονείς.

  Και επειδή δεν υπάρχει παιδί που να μην αντιμετωπίζει κάποιας μορφής φοβία, υπάρχει ένας μαγικός τρόπος να δούμε τις φοβίες μας από την ανάποδη ώστε να τις ξεπεράσουμε πιο εύκολα. Άλλωστε πολλές φορές οι γονείς είναι εκείνοι που μεταδίδουν τους φόβους τους στα παιδιά και ανησυχούν περισσότερο από εκείνα. Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Κάθε μέρα κρύβει μικρές εκπλήξεις και τα παιδιά γίνονται ομάδα σταδικά μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες. Μαθαίνουν να συνυπάρχουν αρμονικά και να σέβονται το χώρο του σχολείου, να συνεργάζονται και να δημιουργούν όμορφα πράγματα.

  Ο ρόλος της δασκάλας είναι πολύ σημαντικός, να ανακαλύψει τις ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού, να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα και να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των παιδιών για μάθηση. Το σχολείο είναι ο χώρος που τα παιδιά θα δημιουργήσουν τις πρώτες φιλίες, θα τραγουδήσουν, θα γεμίσουν τους άδειους τοίχους με ζωγραφιές τους, θα φυτέψουν στην αυλή, θα αφήσουν το προσωπικό τους χνάρι, θα γεμίσουν με τα γέλια και τις φωνές τους.

  Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου περιγράφει με πρωτότυπο και μοναδικό τρόπο τα συναισθήματα των μαθητών για την πρώτη μέρα στο σχολείο και το άγχος του αποχωρισμού από την οικογένεια. Στον πρόλογο του βιβλίου υπάρχουν οδηγίες και συμβουλές προς τους γονείς, για την εξοικείωση των παιδιών με το σχολικό περιβάλλον και τη σωστή διαχείριση των φόβων τους από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Φιλιώ Τσουκαλά. Η εικονογράφηση με τα συναισθήματα των ηρώων να αποτυπώνονται στα πρόσωπα τους, με έντονα χρώματα και εικόνες που ύπτανται εμφανίζει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Ένα βιβλίο ιδανικό για τις πρώτες μέρες του σχολείου.
  «Το σχολείο φοβάται το Νικόλα» είναι το τρίτο βιβλίο της ανατρεπτικής  σειράς «Οι φόβοι των παιδιών από την ανάποδη!» του Αντώνη Παπαθεοδούλου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

 • Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

  ***

  papatheodoulou1Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου γεννήθηκε το 1977 στον Πειραιά. Σπούδασε 3D Animation στη σχολή Parsers στην Αθήνα και μυήθηκε στα μυστικά του κινουμένου σχεδίου με παραδοσιακές τεχνικές στη σχολή 9zeros στη Βαρκελώνη. Εγκατέλειψε στο πτυχίο τις σπουδές του στη Γεωλογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να σπουδάσει Ισπανική Φιλολογία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Δουλεύει στη διαφήμιση.

  Από το 1999 γράφει και μεταφράζει ιστορίες, τραγούδια και σενάρια για παιδιά. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (IBBY) και της SCBWI (Society of Childrens’ Books Writers & Illustrators). Το τραγούδι του «Πολυβία, μια παντόφλα που απεχθάνεται τη βία» βραβεύτηκε στο διαγωνισμό παιδικού τραγουδιού Άρση Φωνών της Ορχήστρας των Χρωμάτων το 2004. Το βιβλίο του “Οι καλοί κι οι κακοί πειρατές” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2012, με το Βραβείο “Ερμιόνης Βακάλη-Πετρίδη” του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ΙΒΒΥ) και έπαινο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή. Το βιβλίο του ”Η Πόλη που έδιωξε τον πόλεμο” τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου 2011, Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του Περιοδικού Διαβάζω και Βραβείο ΕΒΓΕ για την εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στις λίστες των White Ravens της Διεθνούς Παιδικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο και τα βιβλία του μπορείτε να αναζητήσετε στην προσωπική του ιστοσελίδα papatheodoulou.gr

  Τα βιβλία του:

  Η κοκκινοσκουπίτσα, Μίνωας 2000
  Ποιος φτιάχνει τα ανέκδοτα, Πατάκης 2005
  Ο Μάγος του Όζοντος, Μίνωας 2006
  Το κοκαλάκι της νυχτερίδας, Παπαδόπουλος 2006
  Το Παρανομύθι, (με την Τ. Ινφάντε), Παπαδόπουλος 2006
  Σι Σου Ντο, Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς 2006
  Λάκης ο ταρίφας, Παπαδόπουλος 2007
  Γέλιο του κουτιού, Παπαδόπουλος 2007

  Πλανόδιο Πάρκο, Πατάκη 2007
  Ποιά είναι η Μαίρη Κρίστμας;, Μίνωας 2007
  Ζήσε μαϊμού να φας τριφύλλι, Παπαδόπουλος 2008
  12 δώρα για τα Χριστούγεννα, (συλλογικό) Παπαδόπουλος 2008

  Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο, Πατάκης 2010
  Χριστουγεννιάτικο Αλφαβητάρι, Παπαδόπουλος 2010

  Του σκοινιού τα μανταλάκια, Πατάκης 2011
  Οι καλοί και οι κακοί πειρατές, Παπαδόπουλος 2011
  Ο Ραφτάκος των λέξεων, Μεταίχμιο 2012
  Οι καλοί και οι κακοί ιππότες, Παπαδόπουλος, 2012

  Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή, Παπαδόπουλος 2013
  Όχι… Κυρία, Παπαδόπουλος 2013

  Το σκοτάδι φοβάται τον Νικόλα, Μίνωας 2013
  Οι καλές κι οι κακές μάγισσες, Παπαδόπουλος 2013
  Ο γιατρός φοβάται τον Νικόλα, Μίνωας (2014)     
  Όταν μεγαλώσω μπορώ να γίνω..., Ίκαρος (2014)     
  Το κοκαλάκι της νυχτερίδας, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2014)     
  Το σχολείο φοβάται το Νικόλα, Μίνωας (2015)     
  20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)   
   
  Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2015)    
  Οχ χταπόδι, λάθος πόδι, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)
  Ροβήρος, ο κατακτητής, Εκδόσεις Παπαδόπουλος (2016)

  ***

  Ο ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

  ***

  Ο Γιώργος Σγουρός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1973. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και εργάστηκε ως σχεδιαστής κινουμένων σχεδίων για την Artoon, την Big Bang Toons και την Time Lapse Pictures στην παραγωγή ταινιών και σποτ για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει περίπου 100 βιβλία για παιδιά και νέους έχοντας συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα.

  Το 2007 εικονογράφησε το βιβλίο με τίτλο «The Toddler Bible» (βίβλος για παιδιά). Εκδόθηκε από την Anno Domini Publishing  στη Μεγάλη Βρετανία και αγαπήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ήδη έχει μεταφραστεί σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία,Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και  Φινλανδία.

  Παράλληλα δημιουργεί εικονογραφημένα παραμύθια σε αυτοκόλλητα διακόσμησης παιδικού δωματίου για την stickadream  (www.stickadream.com)

  Επισκφθείτε την προσωπική του ιστοσελίδα: www.yosgo.com

 • Δώρα Πουρή
  #

  Είμαι νηπιαγωγός. Το διάλεξα. Με διάλεξε. Για να καταλάβω πως ο χρόνος που περνά κανείς με τα παιδιά ζωντανεύουν το δικό του παιδί, μέσα του. Για να μη σταματώ ποτέ να αναζητώ το καινούριο, το διαφορετικό, εκείνο που θα κινητοποιήσει πρώτα εμένα, άρα κι εκείνα. Για να μαθαίνω όσα με διδάσκουν κάθε μέρα εκείνα, να ζω τη στιγμή, να χαίρομαι, να παίζω, να δημιουργώ, να μην υπάρχει το μετά. Γιατί όσο "μάθημα" κι αν κάνεις, το μεγαλύτερο μάθημα είναι η χαρά και το παιχνίδι.

  Στο ELNIPLEX θα με συναντήσετε να γράφω για βιβλία, δραστηριότητες, μουσεία και θεατρικό παιχνίδι. Ο,τι δηλαδή κάνω στην τάξη και στη ζωή μου.

  Επικοινωνία: dora@elniplex.com