More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΤριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία, του Βαγγέλη Ηλιόπουλου (εικ.: Λήδα Βαρβαρούση)

    Όλοι γνωρίζουν πια ότι στη θάλασσα ζει κι ένα ψάρι μοναδικό, κατακίτρινο και τριγωνικό, θαρραλέο και σοφό, ο Τριγωνοψαρούλης! Όλοι τον αγαπούν γι αυτό που είναι. Όλοι; Σχεδόν όλοι… υπάρχουν και οι δυνατοί του βυθού, οι καρχαρίες που δεν μπορούν να το χωνέψουν ότι ένα τόσο δα μικρό ψαράκι είναι ο πιο αγαπητός ήρωας του βυθού, αντιθέτως θα μπορούσαν μια χαρά να χωνέψουν τον ίδιο… για κυρίως πιάτο ή ορεκτικό. Πρώτα όμως πρέπει να μάθουν ποιο είναι το μυστικό του κι είναι τόσο αγαπητός σε όλους. Αυτό αναρωτιούνται οι καρχαρίες και πιο πολύ από όλους ο Μέγας Καρχαρίας.

    Ο Μέγας Καρχαρίας είναι μεγάλος σαν λεωφορείο, φαρδύς σαν βυτιοφόρο, δυνατός σαν άρμα,γρήγορος σαν πύραυλος και φυσικά τρομοκρατεί όλα τα πλάσματα του βυθού. Ζηλεύει απίστευτα τον Τριγωνοψαρούλη και δεν αργεί να καταστρώσει ένα σχέδιο εξόντωσής του. Του στέλνει μια πρόσκληση σε γεύμα, με σκοπό να μάθει το μυστικό που τον κάνει δημοφιλή κι αγαπητό κι έπειτα να τον καταβροχθίσει.

    Ο Τριγωνοψαρούλης αποδέχεται την πρόσκληση-πρόκληση και εμφανίζεται στην συνάντηση… γραβατωμένος κι έτοιμος για όλα. Κι όταν ο Μεγάλος Καρχαρίας θυμώνει καθώς ο Τριγωνοψαρούλης θεωρεί πιο σημαντική την αγάπη από την δύναμη, η γραβάτα που του έχουν φτιάξει οι φίλοι του, μετατρέπεται σε ψαροπανοπλία που θα τον σώσει. Ο Μέγας Καρχαρίας είναι πλέον ένας ηττημένος φαφούτης καρχαρίας. Κι αυτόν ακόμα όμως ο Τριγωνοψαρούλης θα καταφέρει να τον κάνει φίλο του και να του διδάξει ότι δυνατός είναι ο πιο σοφός, όπως λέει και το τραγούδι του καρχαρία από το cd του Τριγωνοψαρούλη.

    Πολύ ωραία η πολύχρωμη εικονογράφηση της Λήδας Βαρβαρούση με κορυφαία, κατά τη γνώμη μας στιγμή, την απόδοση της σκηνής της συνάντησης του Τριγωνοψαρούλη με τον Καρχαρία που σε παραπέμπει στον… Νονό!

    Η ελνιπλεξική αξιοποίηση:

    Μια πρόσκληση στην γραμμένη… Ψαρόγλωσσα:
    Φτιάξτε και διακοσμήστε την πρόσκληση του Καρχαρία και προτρέψτε τα παιδιά να γράψουν το κείμενο στην γλώσσα των ψαριών. Βάλτε τη φαντασία τους να δουλέψει και δημιουργήστε ψαρικά ιδεογράμματα. Ανταλλάξτε προσκλήσεις και προσπαθήστε να… την μεταφράσετε.

    Το μικρό και το μεγάλο
    Όταν διαβάσαμε το βιβλίο με τα παιδιά, παρατήρησα ότι στην πρώτη κιόλας ανάγνωση μπορούσαν να θυμηθούν τις παρομοιώσεις που χρησιμοποίησε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος για να παρουσιάσει τον καρχαρία: Ο Μέγας Καρχαρίας είναι μεγάλος σαν λεωφορείο, φαρδύς σαν βυτιοφόρο, δυνατός σαν άρμα, γρήγορος σαν πύραυλος. Μπορούμε λοιπόν να χωριστούμε σε δυο ομάδες και να προσπαθήσουμε να βρούμε όσες πιο πολλές παρομοιώσεις για τον μεγάλο Καρχαρία και για τον Μικρούλη Τριγωνοψαρούλη.

    Η γραβάτα της αγάπης
    Το σημαντικότερο με αυτό το βιβλίο είναι ότι προσεγγίζει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αυτό της βίας και του εκφοβισμού (bullying), που βιώνουν πολλές φορές τα παιδιά και ντρέπονται ή φοβούνται να το πουν. Φτιάξτε και διακοσμήστε τη δική σας γραβάτα η οποία θα γίνει ένα σύμβολο που θα θυμίζει στα παιδιά ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να τα τρομοκρατεί κι ότι ενωμένα δεν απειλούνται.  Τα παιδιά μπορούν να φορούν με τη σειρά την γραβάτα και να λένε ένα σύνθημα π.χ. Κάτω οι ψευτοπαληκαράδες ή Δυνατός είναι ο σοφός.

    Αναγραφή στη λίστα White Ravens

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος:
    Τριγωνοψαρούλης εναντίον Μεγάλου Καρχαρία
    Συγγραφέας: Βαγγέλης Ηλιόπουλος
    Εικονογράφηση: Λήδα Βαρβαρούση
    Εκδόσεις: Πατάκης, 2000
    Σελίδες: 40
    Μέγεθος: 20 Χ 23
    ISBN: 978-960-16-5058-6

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular