More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο12-15 ετώνΦυτά στη μόδα, της Χόλι Σμέιλ

    Φυτά στη μόδα, της Χόλι Σμέιλ

    fyta_sth_moda_cover

    Η ιστορία της Χάριετ Μάνερς, μιας δεκαπεντάχρονης που αλλάζει ζωή… αιφνιδιαστικά. Η Χάριετ είναι αυτό που λέμε “φυτό”. Αγαπά τα μαθήματα, το σχολείο, τις επιστήμες, τη γνώση. Γνωρίζει απίθανα πράγματα, από το πόσους μύες έχει μία γάτι σε κάθε αυτί μέχρι ότι τα φιστίκια είναι ένα εκ των συστατικών του δυναμίτη. Αυτό το μεγαλείο γνώσης που κατακλύζει τον εγκέφαλό της δεν αρκεί για να την κάνει συμπαθή στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου. Ευτυχώς λοιπόν που έχει και τη Νατάσα, τη Νατ όπως τη λέει χαιδευτικά, μια φίλη που νώθει πολύ δεμένη μαζί της. Οι φιλοδοξίες τους διαφέρουν αρκετά. Η Νατ ονειρεύεται από μικρή να γίνει μοντέλο ενώ στη Χάριετ δεν αρέσει καθόλου η μόδα. Ω, του θαύματος, μια μέρα, ένα πρακτορείο μοντέλων έρχεται στο σχολείο της Χάριετ και της Νατ και αναζητεί ένα κορίτσι για μοντέλο. Η Χάριετ τα βαριέται όλα αυτά. Καθόλου δεν της αρέσει το μόντελινγκ. Προτιμά να γνωρίζει ότι το φεγγάρι απομακρύνεται κάθε χρόνο από τη γη κατά 3,8 εκατοστά ή ότι η μούμια είναι λέξη αραβική και σημαίνει πίσσα παρά να ασχοληθεί με τα της μόδας.

    Πουδράρει το πρόσωπό της για να προσποιηθεί την άρρωστη και να αποφύγει τη διαδικασία. Η Νατ πηγαίνει σπίτι της, την πείθει να βγάλει τη λευκή πούδρα και την τρέχει να προλάβουν το λεωφορείο. Η διαδρομή είναι αρκετά επεισοδιακή με τον Τόμπι να ξερνάει πάνω στα πόδια της Χάριετ. Η Νατ έξαλλη. Κανένα πρακτορείο μοντέλων δε θα διαλέξει κάποιο κορίτσι που μυρίζει… εμετό! Ευτυχώς (;) γι΄αυτές η κυρία Φλέτσερ πείθει δυο αγόρια να τους δανείσουν τις ποδοσφαιρικές στολές τους. Κάπως έτσι βρίσκονται να φορούν πορτοκαλί ποδοσφαιρικές μπλούζες, πράσινα σορτσάκια και άσπρες κάλτσες μέχρι το γόνατο!

    Η Χάριετ πηγαίνει την Νατ να αγοράσουν ένα καπέλο μήπως και βελτιωθεί η κατάσταση. Η Χάριετ δοκιμάζει ένα σωρό καπέλα αλλά στην Νατ δεν αρέσει κανένα. Η Νατ φεύγει για λίγο και η Χάριετ έχει ένα “θερμό” επεισόδιο με την κυρία του καταστήματος καθώς η ταμπέλα είναι ευκρινής: “μην αγγίζετε τα καπέλα”. Ο καβγάς τους οδηγεί σε κατάρρευση ολόκληρων σταντ με καπέλα. Από μηχανής θεός. Ένας άντρας με φωσφοριζέ μπουφάν μπαίνει στο μαγαζί και παίρνει την Χάριετ. Η… σύλληψη τελικά δεν είναι σύλληψη. Είναι ο Ουίλμπορ από το πρακτορείο Μοντέλα για Πάντα και την έχει ξεχωρίσει! Ναι, την Χάριετ!

    Η Χάριετ ταλαντεύεται. Αλλά αποφασίζει ότι αυτή είναι μάλλον η απόλυτη ευκαιρία να αλλάξει η ζωή της, να γίνει αποδεκτή από περισσότερους, ακόμα κι αν αυτό τη φέρνει αντιμέτωπη με το όνειρο της καλύτερής της φίλης, ακόμα κι αν την αναγκάζει να πει ψέματα σε όσους αγαπάει.

    Οι περιπέτειές της στον κόσμο της μόδας, οι άπειρες γκάφες και αστείες στιγμές της θα την μυήσουν σε έναν καινούριο κόσμο, λαμπερό αλλά όχι και πολύ διαφορετικό από την ίδια της τη ζωή. Καθώς κι εκεί θα εξακολουθήσει να μην είναι αρεστή στους περισσότερους. Αυτό το ταξίδι της 15χρονης Χάριετ στον κόσμο της μόδας, οι έριδές της, ο κλυδωνισμός της φιλίας, οι δυσκολίες και οι ευκολίες, οι ευκαιρίες και οι σκέψεις μια φιλόδοξης, χαριτωμένης 15χρονης έφηβης, θα την οδηγήσουν σε βαθύτερη αυτογνωσία. Το θέμα είναι πως θα περισώσει εκείνα και εκείνους που πραγματικά αγαπά στη ζωή της.

    Ένα ανάλαφρο, διασκεδαστικό, νεανικό μυθιστόρημα για τις ανασφάλειες, τα άγχη και τις αγωνίες της εφηβείας (και κυρίως των έφηβων κοριτσιών). Αναγνωρίζω ότι έχει αρκετό χιούμορ και σπιρτόζικη γραφή και παρότι δεν βρίθει βαθυστόχαστων νοημάτων, αποτελεί ωστόσο ένα πολύ ευχάριστο ανάγνωσμα που παίζει με την ομορφιά, την ευφυία και το συνδυασμό τους (αιώνιο ερώτημα στους χώρους της μόδας κυρίως). Με κεντρική ηρωίδα μια ωραία 15χρονη μαθήτρια, την ντροπαλή, άχαρη και “φυτό” Χάριετ, η συγγραφέας γράφει απλά, με χιουμοριστική διάθεση και πνεύμα κωμωδίας παρεξηγήσεων (situation comedy) αναμετρώντας το μυθιστόρημά της με τα βασικά στερεότυπα των νεαρών teens όλου του δυτικού κόσμου.

    Το πρώτο βιβλίο της  σειράς “Φυτά στη Μόδα” έχει κερδίσει αρκετές διεθνείς διακρίσεις όπως το βραβείο Εφηβικού Βιβλίου της αλυσίδας βιβλιοπωλείων Waterstones, το βραβείο Leeds Book στην κατηγορία βιβλίου για παιδιά 11 έως 14 ετών και την υποψηφιότητα στην βραχεία λίστα για το βραβείο Roald Dahl Funny Prize.

    Από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    Η συγγραφέας Holly Smale συστήνεται ως μια αδέξια, ντροπαλή και μάλλον φυτό έφηβη. Στα δεκαπέντε της μόλις, την εντόπισε στο Clothes Show Live του Μπέρμιγχαμ ένα λονδρέζικο πρακτορείο μοντέλων βάζοντάς την στον κόσμο της πασαρέλας για τα επόμενα δύο χρόνια όπου μάλλον κοκκίνιζε από ντροπή και έσπαγε πανάκριβα αντικείμενα. Μεγαλώνοντας λιγάκι, σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και όταν έκανε το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ είχε ήδη εγκαταλείψει το μόντελινγκ. Εργάστηκε για δύο χρόνια στην Ιαπωνία σαν καθηγήτρια αγγλικών και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με την συγγραφή. Η σειρά βιβλίων “Φυτά στη Μόδα” (Geek Girl) είναι παγκόσμιο best-seller

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Φυτά στη μόδα
    Τίτλος πρωτοτύπου: Geek girl-From geek to chic
    Συγγραφέας: Χόλι Σμέιλ (Holly Smale)
    Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, Μάιος 2015
    Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά
    ISBN: 978-960-569-328-2

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular