Φωταποθήκη: Κάρτες Χρονικής Ακολουθίας και Φωτογραφία

02/03/2017 09:00:00

 • Πώς μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας κάρτες χρονικής ακολουθίας και να βελτιώσουμε το χρονικό προσανατολισμό του παιδιού.

  Το τριήμερο ήταν μεγάλη ευκαιρία για βόλτες στην εξοχή. 
  Στη βόλτα μας συναντήσαμε ένα πανέμορφο κατσικάκι με τη μαμά του. Βγάλαμε διαδοχικά αρκετές φωτογραφίες. 
  Μαζί μας έχουμε πάντα τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό μας.Οι φωτογραφίες δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να εντοπίσουν τη διαδοχή των γεγονότων και έναν σαφή τρόπο για να δει το παιδί την αλληλουχία τους. 

  Θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι οι φωτογραφίες έχουν προφανή σκοπό και μία σαφή πορεία. Ο τρόπος που θα δουλέψουμε μαζί με το παιδί είναι πολύ απλός: Ζητάμε από το παιδί να βάλει την ιστορία μας σε σειρά. Στα μικρότερα παιδιά θα παίξουμε μόνο με την φωτογραφία. Θα πρέπει να αρχίσουν με δύο φωτογραφίες που εκπροσωπούν το πρώτο και το τελευταίο, την αρχή και το τέλος.

  Αφού τοποθετήσει το παιδί τις φωτογραφίες σε χρονική σειρά,θα μας αφηγηθεί την ιστορία. Μπορεί να μην έχουν τοποθετηθεί σε σωστή σειρά, τότε δε διορθώνουμε αμέσως το παιδί, αλλά το βάζουμε να αφηγηθεί την ιστορία, ώστε να καταλάβει μόνο του ότι δε θα υπάρχει νόημα σε αυτά που περιγράφει.

  Για παιδιά που διαβάζουν μπορούμε να τους δώσουμε τις προτάσεις μιας μικρής ιστορίας μπερδεμένες και να τους ζητήσουμε να τις βάλουν στη σωστή σειρά.
  Μπορούμε να ανακατέψουμε τις φωτογραφίες και να ζητήσουμε από το παιδί να τις τοποθετήσει σε σωστή χρονική σειρά.

 • Καίτη Παρασκευά
  #

  Νηπιοβρεφοκόμος και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

  Επικοινωνία: kate@elniplex.com