Φωταποθήκη: Μια Άνοιξη ογδόντα χρόνια πριν

23/03/2017 11:00:00

 • Μια Άνοιξη ογδόντα χρόνια πριν, δεν μπορείς εύκολα να την κλείσεις μέσα σε μια φωτογραφία. Μπορείς όμως να φτιάξεις τόσες ιστορίες μαζί με τα παιδιά με αυτή την Ανοιξιάτικη ριζοβελονιά.  

  Τα χρώματα παραμένουν τα ίδια σ'αυτό το κέντημα όσα χρόνια και αν έχουν περάσει. Άραγε μια φωτογραφία θα μπορούσε να κρατήσει τόσο έντονα τα χρώματα της  μετά από τόσα χρόνια; 
  Κάπως έτσι σήμερα το πρωί αρχίσαμε να δουλεύουμε ένα κέντημα που μας ήρθε δώρο. 
  Το καλύτερο Ανοιξιάτικο δώρο από μια γιαγιά. 

  Τα παιδιά βρήκαν όνομα για την  κοπέλα, παρατήρησαν τα δάχτυλα της, το χρώμα των μαλλιών της,το φουστάνι της,τα λουλούδια, τον μεγάλο κόκκινο φιόγκο και είχαν τόσα να πουν. 
  Κεντήσαμε ριζοβελονιές  πάνω σ'έναν μεγάλο καμβά. Παρατηρώντας τη φωτογραφία φτιάξαμε το δικό μας σχέδιο. 
  Ακούσαμε το τραγούδι της Ελεωνόρας Ζουγανέλη και του Ευριπίδη  Ζεμενίδη-Το τραγούδι της άνοιξης από το cd Τέσσερις εποχές και μια συγγνώμη.
  Διαβάσαμε  το βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου "Τα ελληνάκια",τις ανθρώπινες φιγούρες τα λουλούδια τα καράβια και τα πουλιά που κεντούσαν οι κοπέλες στα προικιά τους

  * Μου είπαν ότι η ριζοβελονιά είναι μια από τις ευκολότερες βελονιές και μια από τις πρώτες βελονιές που πρέπει να διδαχθεί κάποιος που δεν γνωρίζει. 

  και κάτι που διάβασα και δεν το γνώριζα...
  Η διάρκεια της άνοιξης μειώνεται περίπου ένα λεπτό της ώρας κάθε χρόνο, ενώ ο χειμώνας μειώνεται σχεδόν κατά μισό λεπτό ετησίως.Αντίστροφα, η διάρκεια του καλοκαιριού μεγαλώνει με ετήσιο ρυθμό ενός λεπτού (που χάνει η άνοιξη), ενώ του φθινοπώρου αυξάνει κατά μισό λεπτό (που χάνει ο χειμώνας).

  Σ'ευχαριστούμε κ. Δέσποινα για το δώρο που μας έκανες.

 • Καίτη Παρασκευά
  #

  Νηπιοβρεφοκόμος και εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

  Επικοινωνία: kate@elniplex.com