Ώρα για θέατρο- Γιορτές για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, των Μαίρης Μπιρμπίλη και Απόστολου Πάππου

06/09/2017 21:00:00

 • Τίτλος: Ώρα για θέατρο!
  Διασκευάζοντας τον Μικρό Πρίγκιπα του Α. Σ.-Εξιπερί και τη Νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη της Σ. Μαντουβάλου - Για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού
  Συγγραφείς: Μαίρη Μπιρμπίλη, Απόστολος Πάππος
  Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Αύγουστος 2017
  Σελίδες: 104
  Μέγεθος: 19 Χ 28
  ISBN: 978-618-03-1044-3

  Αγόρασέ το

  Ο Μικρός Πρίγκιπας, του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, το ψηφισθέν ως καλύτερο βιβλίο του 20ου αιώνα στη Γαλλία (140 εκατομμύρια αντίτυπα), και Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη, της σημαντικής ελληνίδας συγγραφέα Σοφίας Μαντουβάλου, μια συγκλονιστική ωδή στην αγάπη, διασκευάστηκαν για θεατρική παράσταση παιδιών νηπιαγωγείου και δημοτικού.

  Στο βιβλίο θα βρείτε δύο θεατρικά έργα. Η Νύχτα που γεννήθηκε η Αγάπη είναι μια καθαρά χριστουγεννιάτικη παράσταση που υμνεί την Αγάπη, βασικό μήνυμα του χριστιανισμού. Ο Μικρός Πρίγκιπας έχει δύο εκδοχές, μία χριστουγεννιάτικη και μία καλοκαιρινή, διατηρώντας αναλλοίωτα τα μηνύματά του.

  Πέρα από τα θεατρικά έργα, στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει τους ρόλους, ιδέες για σκηνικά (χώρος, αντικείμενα, κατασκευές), κοστούμια, προσκλήσεις, αφίσες, προγράμματα, πλήρεις μουσικές προτάσεις, σκηνοθετικές ιδέες και προεκτάσεις και συνοπτικό οδηγό παράστασης.

  Δεν μπορούμε να υμνήσουμε ένα βιβλίο το οποίο έχουμε γράψει εμείς οι ίδιοι. Μόνο να πούμε πως διαλέξαμε με πολλή προσοχή τα δύο μας κείμενα και τα δουλέψαμε με πολλή αγάπη και σεβασμό προσπαθώντας να δημιουργήσουμε πραγματικά ποιοτικές και εφικτές παραστάσεις για παιδιά 5-8 περίπου ετών.

  Κλείνοντας, ένα μικρό απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα της έκδοσης το οποίο επιμελήθηκε η Σοφία Μαντουβάλου. Η τιμή για την αγάπη και την υποστήριξή της στο έργο μας είναι δύσκολο να αποδοθεί εδώ.

  "Οι δύο συγγραφείς έχουν αποδώσει τη φιλοσοφία των κειμένων με απόλυτο σεβασμό και έχουν μελετήσει και την τελευταία λεπτομέρεια για την επιτυχία μιας εύκολης σχετικά σχολικής παράστασης με υψηλά αισθητικά κριτήρια. Εύχομαι οι δάσκαλοι και οι μαθητές που θα απολαύσουν αυτήν την εμπειρία να αναπτύξουν την επιθυμία να προσεγγίσουν και τα αρχικά κείμενα. Ο μικρός πρίγκιπας ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο διαχρονικό παραμύθι με τις αξίες και τις αλήθειες της ζωής. Η νύχτα που γεννήθηκε η αγάπη είναι ένα παραμύθι, δημιούργημα του δικού μου στοχασμού, για την υπέρτατη αξία και αλήθεια της ζωής."

  ***

  ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
  ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ

  Το αγαπημένο μου βιβλίο γίνεται θεατρική παράσταση

  Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017, στις 7:30 μ.μ.,

  στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
  (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)
  με αφορμή το βιβλίο Ώρα για θέατρο!

  Σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό portal ELNIPLEX

  Οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, εκτός από την καθημερινή διδασκαλία, είναι επιφορτισμένοι και με άλλα καθήκοντα, μεταξύ των οποίων είναι και η διοργάνωση σχολικών γιορτών και παραστάσεων για τις επετειακές ανάγκες των σχολείων. Πώς όμως μπορούμε με επιτυχία να στήσουμε μια θεατρική παράσταση με τα παιδιά; Πώς μοιράζουμε ρόλους, τι κάνουμε με τα σκηνικά και τα κουστούμια, ποια μουσική και τραγούδια θα επιλέξουμε για το έργο μας και ποια άλλες μικρές, αλλά απαραίτητες λεπτομέρειες δεν πρέπει να ξεχάσουμε;

  Στο εργαστήριό μας που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της προσχολικής αγωγής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε εμψυχωτές που ενδιαφέρονται να μυηθούν στη διαδικασία διασκευής και δημιουργίας θεατρικών παραστάσεων, η Μαίρη Μπιρμπίλη και ο Απόστολος Πάππος, έμπειροι εκπαιδευτικοί και συντάκτες στον εκπαιδευτικό ιστότοπο www.elniplex.com, θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν, με βάση εξειδικευμένες δραστηριότητες, τα ακόλουθα θέματα:

  • Από το βιβλίο στο χαρτί: Πώς οδηγούμαστε στη διασκευή ενός κειμένου που μας ενδιαφέρει με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα και δημιουργικές διεργασίες.
  • Στήνοντας τη «δική μας» παράσταση με τα παιδιά: Δημιουργικές διαδικασίες, δραστηριότητες, ιδέες για τη δημιουργία μιας παράστασης με παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου.

  Μαζί θα συζητήσουμε και θα μελετήσουμε και την τελευταία λεπτομέρεια για την επιτυχία μιας εύκολης σχετικά σχολικής παράστασης με υψηλά αισθητικά κριτήρια.

  Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εργαστήριο είναι η αγορά του βιβλίου Ώρα για θέατρο! Της Μαίρης Μπιρμπίλη και του Απόστολου Πάππου (λιανική τιμή: 8,80 €) από τον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων.

  Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ
  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
  ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ

  Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, ειδικότητα) και την ένδειξη ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ». Όσοι ειδοποιηθούν ηλεκτρονικά για τη συμμετοχή τους θα πρέπει να μας επιβεβαιώσουν την κράτηση της θέσης έως την ημερομηνία που θα τους ανακοινωθεί. Στο τέλος του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης επιμορφωτικού σεμιναρίου στους εκπαιδευτικούς.

  ***

  Κερδίστε δύο αντίτυπα του βιβλίου

  Το ELNIPLEX και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας δίνουν την ευκαιρία να κερδίσετε δύο αντίτυπα του βιβλίου ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ.

  Τι πρέπει να κάνετε:

  1. Κοινοποιήστε ΔΗΜΟΣΙΑ την ανάρτηση από τη σελίδα του elniplex στο facebook.
  2. Στείλτε μήνυμα στο inbox της σελίδας του elniplex στο facebook ή e-mail στο info@elniplex.com με τα στοιχεία σας (όνομα, επίθετο, διεύθυνση, τηλέφωνο) και την ένδειξη "ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ". Αν έχετε ξαναστείλει τα στοιχεία σας σε παλαιότερους διαγωνισμούς, γράψτε απλά "ΩΡΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ".

  Ισχύς διαγωνισμού 5 ημέρες από τη δημοσίευση του άρθρου. Οι νικητές ΘΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΑΡΘΡΟΥ. Εφόσον οι νικητές είναι εκτός Αθηνών/Πειραιά, το βιβλίο θα τους αποσταλλεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Αν οι νικητές κατοικούν εντός Αθηνών/Πειραιά, θα ειδοποιηθούν να το παραλάβουν από τις εκδόσεις.

  Οι κληρώσεις του ELNIPLEX γίνονται με αδιάβλητο σύστημα random generate. Τα βιβλία κληρώνονται για να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αναγνώστες/επισκέπτες τα προϊόντα πολιτισμού που παρουσιάζουμε.

  ​Νικήτριες του διαγωνισμού είναι η Athanasia Glezaki και Yiota Triga.

 • Απόστολος Πάππος
  #

  Είμαι δημιουργός και διαχειριστής ύλης του ELNIPLEX από την πρώτη του ώρα. Εργάζομαι ως νηπιαγωγός τα τελευταία 15 χρόνια, στη δημόσια εκπαίδευση, τα 5 τελευταία στο 10ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου.

  Θα ζήσω ως τα 78 μου σίγουρα. Για μετά δεν παίρνω όρκο.

  Επικοινωνία: apostolos@elniplex.com, info@elniplex.com