More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΕποχέςΧειμώναςΈνας πίνακας, ένας ζωγράφος, μια ιδέα: Winter Landscape από τον W. Kandinsky

    Ένας πίνακας, ένας ζωγράφος, μια ιδέα: Winter Landscape από τον W. Kandinsky

    O Βασίλι Καντίνσκι- Wassily Kandinsky, ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου  αιώνα και ένας από τους πρωτοπόρους της αφηρημένης τέχνης. Με τα έργα του πιστεύεται ότι δημιούργησε μια επαναστατική εικαστική γλώσσα, τόσο στο χρώμα όσο και στη μορφολογία, ξεκινώντας από αναγνωρίσιμες παραστατικές εικόνες και φτάνοντας σε καθαρά αφηρημένες φόρμες. Το 1896, σε ηλικία τριάντα ετών, εγκατέλειψε τη Μόσχα και εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, με σκοπό να ακολουθήσει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες. Πίστευε πως η ζωγραφική θα έπρεπε να φτάσει σε αφαιρετικό επίπεδο και είχε μία νέα αντίληψη για τη ζωγραφική, γι’ αυτό και έχει καταγράψει ένα πλούτο θεωριών και ιδεών στην πραγματεία «Για το πνευματικό στην τέχνη».

    Το 1901 ίδρυσε την ένωση Phalanx και οργάνωσε την πρώτη έκθεση έργων δικών του καθώς και άλλων καλλιτεχνών. Μέχρι τη διάλυσή της το 1904, η Phalanx παρουσίασε συνολικά δώδεκα εκθέσεις, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε το έργο συμβολιστών, μεταϊμπρεσιονιστών και καλλιτεχνών της Αρ Νουβό. Στο σύνολό τους αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία ή εχθρότητα, καθώς θεωρήθηκαν αρκετά τολμηρές για τα δεδομένα της καλλιτεχνικής ζωής του Μονάχου.Ο πίνακας ΄Winter Landscape’ (1909) του Καντίνσκι απεικονίζει ένα χειμωνιάτικο τοπίο όπου κυριαρχούν έντονα χρώματα και μοιάζει με παιδική ζωγραφιά. Μικρές πινελιές συνθέτουν ένα ρυάκι με ψηλά δέντρα δεξιά και αριστερά και στο βάθος φαίνεται ένα κίτρινο σπίτι. Στο βάθος διακρίνουμε ψηλά βουνά, δέντρα και στον ουρανό λευκά σύννεφα ενώ τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το ροζ, το κίτρινο, το γαλάζιο, το πράσινο και το καφέ. Μικρές πινελιές συνθέτουν ένα χειμωνιάτικο τοπίο ξεχωριστό.

    Αναμείξεις χρωμάτων
    Τα χρώματα του πίνακα μας δίνουν την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις αναμείξεις των χρωμάτων. Ανακατεύουμε τα χρώματα και φτιάχνουμε τις αποχρώσεις του ροζ, του γαλάζιου, του λαχανί. Αποτυπώνουμε μικρές πινελιές στο χαρτί και δημιουργούμε το δικό μας πίνακα. Ο πίνακας του Καντίνσκι είναι μόνο η αφορμή να πειραματιστούμε με τα χρώματα και να προσεγγίσουμε την τεχνική του. Οι δημιουργίες των παιδιών είναι μοναδικές και δεν αποτελούν αντίγραφα του πίνακα. Η ζωγραφική είναι δημιουργία και έμπνευση αλλά ταυτόχρονα εκφράζει συναισθήματα.

    Το σπίτι στο δάσος
    Τα παιδιά παρατηρούν τον πίνακα, τα ζωηρά χρώματα, τις πινελιές και περιγράφουν συναισθήματα. Αλήθεια πως λέτε να αισθανόταν ο ζωγράφος όταν ζωγράφισε τον πίνακα; Μήπως ήταν δικό του το σπίτι στο δάσος; Τι γίνεται όταν χιονίσει και αποκλειστεί κανείς στο χιονισμένο δάσος; Κάποια παιδιά ζωγράφισαν το σπίτι κίτρινο ενώ άλλα θέλησαν να ζωγραφίζουν κόκκινο το σπίτι. Είναι χειμώνας και τα δέντρα έχουν γυμνά κλαδιά,το ρυάκι έχει παγώσει και τα ζώα έχουν κρυφτεί. Πόσο όμορφα είναι το χειμώνα στο δάσος!

    kandinsky

    Κάθε ζωγραφιά και μια ιστορία
    Είναι ένα σπίτι στην εξοχή με δέντρα και ρυάκι και μοιάζει να βγήκε από παραμύθι. Καθένα από τα παιδιά είχε να πει μια ιστορία για το σπιτάκι στο δάσος. Άραγε έχει άλλα σπίτια τριγύρω; Θέλετε να περπατήσουμε στο χιόνι και να κάνουμε τη διαδρομή ως το σπιτάκι στο δάσος. Το σπίτι γίνεται το επίκεντρο του πίνακα, γιατί είναι στην άκρη του δάσους και γιατί να είναι κίτρινο; Μήπως είναι όλα τα σπίτια χρωματιστά σ’ αυτό τον τόπο; Ας μπούμε μέσα στο σπίτι να ζεσταθούμε και να μάθουμε αν μένει κάποιος; Το χειμώνα όλα είναι χιονισμένα και η μετακίνηση δύσκολη!

    Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις δημιουργίες των παιδιών με αφορμή τον πίνακα του Καντίνσκι, κάθε ζωγραφιά μοναδική και μια πανδαισία χρωμάτων. Μικρά έργα τέχνης που καθένα έχει τη δική του ιστορία να μας διηγηθεί. 

    kandinsky5 kandinsky4 kandinsky3

     

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular