More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΠαιχνίδιαΈνας φύλακας άγγελος στην τάξη μου!

    Ένας φύλακας άγγελος στην τάξη μου!

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Η μουσικοθεατρική παράσταση «Ως την άκρη του ονείρου», που παρουσιάζει ο θίασος Αβάντι σε κείμενο και σκηνοθεσία Κέλλυς Σταμουλάκη, μουσική του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, με ερμηνευτή και σε ρόλο «φύλακα άγγελου» τον Βασίλη Λέκκα συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία.

    Δυο λόγια για την παράσταση
    Η Πετρίνα έχει χάσει τους γονείς της και πιστεύει ότι με κάποιο τρόπο μαγικό βρίσκονται πάντα δίπλα της όπως της είχαν υποσχεθεί με μορφή αγγέλου. Το μεταφυσικό στοιχείο είναι εμφανές και ο άγγελος συμβολίζει την ελπίδα, την πίστη ότι υπάρχει μια δύναμη ανώτερη που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και ν’ αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες στη ζωή. Δίνει ένα μάθημα ζωής σε μικρούς και μεγάλους στη δύσκολη εποχή που ζούμε. Το ταξίδι της Πετρίνας έχει ένα σκοπό ιερό, να βρει το μοναδικό άνθρωπο που έχει στον κόσμο, τον παππού της και ν΄αποκτήσει και πάλι οικογένεια. Η σκηνοθέτης Κέλλυ Σταμουλάκη και οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν, από τους μικρούς και μεγάλους θεατές και απέδειξαν πως μια παράσταση για παιδιά μπορεί ν’ απευθύνεται ταυτόχρονα και σε μεγάλους. Είναι ένα σύγχρονο παραμύθι με αισθητική που σε μαγεύει.

    Εμείς ξεχωρίσαμε το ρόλο του φύλακα άγγελου και θα δείτε γιατί…
    Ο φύλακας άγγελος, ντυμένος στα λευκά, εμφανίζεται στη σκηνή και μας συστήνει τη μικρή Πετρίνα αλλά και την συντροφεύει σε κάθε της βήμα και την προστατεύει από όσα εμπόδια θα συναντήσει στο δρόμο της. Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος του φύλακα άγγελου, ένας ρόλος που μοιάζει με τον από μηχανής θεό που εμφανίζεται στο αρχαίο θέατρο. Την είσοδό του συνοδεύει η μουσική της άρπας, αρχαιοελληνικό μουσικό όργανο με ιδιαίτερο ήχο και μαγευτικό άκουσμα στα παιδικά αυτιά. Ένας φύλακας άγγελος λοιπόν είναι ένας ρόλος που διευκολύνει την επίλυση των προβλημάτων με την επέμβαση του.

    Όλες οι τέχνες συναντιούνται στο θέατρο, συμπληρώνει η μία την άλλη και μας αποκαλύπτουν έναν άλλο κόσμο όμορφο, μαγικό. Η Κέλλυ Σταμουλάκη μας παραδίδει μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού με το φύλακα άγγελο που εμφανίζεται εκεί που πρέπει.  Και είναι σκόπιμο. Ένας ρόλος που ταιριάζει ενδεχομένως σε αρκετές ιστορίες γιατί έχει το στοιχείο της ελπίδας, της πίστης και του ονείρου.

    Ώρα για παιχνίδι στην τάξη

    • Κινητικά παιχνίδια: περπατήσετε όπως θα περπατούσε ένας άγγελος. Χορέψτε και τραγουδήστε όπως πιστεύετε ότι θα έκανε ένας άγγελος ή όπως ο συγκεκριμένος άγγελος της παράστασης εφόσον την παρακολουθήσατε.  Μεταμφιεστείτε σε αγγέλους: λευκούς ή και άλλα χρώματα. Τι συμβολίζει το λευκό χρώμα αλήθεια (αθωότητα, αγάπη, ελπίδα, ειρήνη); Γιατί φοράει λευκά ο φύλακας άγγελος;
    • Μεταμφιέσεις: Δεν είναι απαραίτητο να φτιάξετε φτερά για να γίνετε άγγελοι. Φορέστε απλά ένα μακρύ ύφασμα από φόδρα και περπατήστε στο χώρο, κινηθείτε κρατώντας το ύφασμα ν’ ανεμίζει. Σκεπαστείτε κάτω απ’ αυτό και δείτε όνειρα. Αλήθεια τι θα ζητούσες από ένα φύλακα άγγελο;
    • Μουσική: Δώστε μουσικές επιλογές και ανακαλύψτε τη μουσική που θα ταίριαζε σ’ έναν άγγελο. Έπειτα χορέψτε καθένας μόνος του. Στη συνέχεια σε ζευγάρια και τέλος όλοι μαζί το χορό των αγγέλων. Σίγουρα θα βρείτε μελωδίες που σας αρέσουν και θα μεταδώσουν τη γαλήνη και την ευτυχία στην παιδική ψυχή.
    • Αυτοσχεδιασμοί: Αυτοσχεδιάστε με τα παιδιά και φτιάξτε μια μικρή παράσταση με αγγέλους. Δημιουργήστε επιτόπου με ατάκες των παιδιών το δικό σας παραμύθι-σενάριο, ταξιδέψτε “ως την άκρη του ονείρου” και καλή επιτυχία σε ο,τιδήποτε επιχειρήσετε. Γιατί όχι και μια παράσταση;
    • Ασκησούλα: Και τέλος, λύστε και μια ακροστιχίδα με το όνομα του φύλακα…άγγελου. 

    akrostixida

     

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο
    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular