More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΈνα παιδικό βιβλίο σε αναμονή...

    Ένα παιδικό βιβλίο σε αναμονή…

    Όταν διάβασα πριν μερικούς μήνες για την πολύ ιδιαίτερη συνήθεια του “καφέ σε αναμονή” δεν κρύβω ότι μαγεύτηκα (lifo, tvxs και άλλα site). Για δες πόσο μαγική κίνηση είναι αυτή. Να προπληρώνεις έναν καφέ (ή και περισσότερους) στο ταμείο του καφέ-μπαρ που πίνεις τον καφέ σου για να τον βρει πληρωμένο κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα να πιει έναν τέτοιο καφέ. Και ακόμα πιο μαγικό ήταν ότι δε σε νοιάζει ποιος θα το απολαύσει, δε σε νοιάζει να το διαφημίσεις ως φιλανθρωπία. Απλά το κάνεις ξέροντας ότι θα δώσεις χαρά σε κάποιον που δε ξέρεις.

    Η ιστορία του “καφέ σε αναμονή”, γράφει το η Wikipedia, φέρεται να ξεκίνησε από τα εργατικά καφέ της Νάπολι της Νότιας Ιταλίας πριν από 100 περίπου χρόνια, έγινε δε γνωστός με το όνομα “caffé sospeso”. Ο καφές σε αναμονή χάθηκε στη δίνη των 2 παγκοσμίων πολέμων και επανεμφανίστηκε δυναμικά πριν 10-15 χρόνια και πάλι στον τόπο γέννησής του. Σήμερα, σε αρκετές χώρες υπάρχουν κάμποσες επιχειρήσεις που επίσημα δέχονται τον “καφέ σε αναμονή”. Οι Suspended ή Pending Coffees όπως είναι γνωστοί διεθνώς έχουν εξελιχθεί σε ένα ολόκληρο κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Κι ήταν κι ένας άλλος ωραίος τύπος, πάλι Ιταλός, ένα δάσκαλος, ο Αντόνιο Λα Κάβα, που περιδιάβαινει τα χωριά της Ιταλίας με ένα τρίκυκλο δανείζοντας βιβλία στα παιδιά.

    Κι έρχεται τότε η σκέψη: θα μπορούσε αυτό να γίνει με το παιδικό βιβλίο; Θα μπορούσαν κάποια βιβλιοπωλεία να δεχτούν να προπληρώσει ένας πελάτης ένα βιβλίο για κάποια παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πιάσουν στα χέρια τους ένα παραμύθι; “Μα καλά άμα το παιδί δεν έχει να φάει, το βιβλίο θα σκεφτεί;” θα σκεφτεί κακοπροαίρετα κάποιος. Το ίδιο θα μπορούσα να του αντιτείνω και για τον καφέ. Μα και πάλι, ποιος είπε ότι ένα παιδί που έχει να φάει, έχει απαραίτητα και 5-10 ευρώ για ένα βιβλίο;

    Θα ήταν τουλάχιστον υπέροχο να ξεκινήσει κάποιο βιβλιοπωλείο αυτήν την ιστορία. Ακόμα και σε second hand βιβλία που ασφαλώς θα είναι πιο οικονομικά και θα μπορεί ο οποιοσδήποτε με 2-4 ευρώ να το κάνει δώρο σε κάποιο παιδί που θα έρθει να το ζητήσει. Ένα βιβλίο σε αναμονή… Ένα βιβλίο που περιμένει… ποτέ δε θα χάσει τον προορισμό του. Suspended Books. Γιατί όχι;

    ena_vivlio_se_anamoni_sticker

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular