More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΧΛ-20194-7 ετώνΈνα ποτάμι μέσα μου, της Μαρίας Ρουσάκη

    Ένα ποτάμι μέσα μου, της Μαρίας Ρουσάκη

    Έχει ένα μυστικό ο Γιάννης. Μέσα του ζει ένα ποτάμι. Άλλοτε κυλά ήρεμο, όπως όταν παίζει στο πάρκο με τον σκύλο του, όταν ακούει μουσική ή όταν διαβάζει κάποιο βιβλίο, άλλοτε φουσκώνει όπως όταν κερδίζει τον παππού στο σκάκι κι άλλοτε τρέχει άγριο και ορμητικό όπως τότε που τον τιμώρησε η μητέρα του επειδή ζωγράφισε τον τοίχο.

    Σε κανέναν δεν δείχνει ο Γιάννης το ποτάμι που ζει μέσα του, είναι μυστικό άλλωστε. Βέβαια, η μαμά και ο μπαμπάς είναι διαφορετικοί, το ποτάμι τους το φανερώνουν με τον δικό τους τρόπο σε κάθε ευκαιρία. Μόνο ο σκύλος του, ο Δίας, φαίνεται να μοιάζει στον Γιάννη. Μα όταν ο Δίας μια μέρα εξαφανίζεται, το ποτάμι που ζει μέσα στον Γιάννη ξεχειλίζει, χαλασμός γίνεται. Δε μπορεί να συγκεντρωθεί σε τίποτα, το ποτάμι του είναι άγριο πια. Κι ας τον διαβεβαιώνουν όλοι ότι ο Δίας θα επιστρέψει. Θα επιστρέψει άραγε;

    Μια τρυφερή, λυρική, πρωτότυπη ιστορία για την ελεύθερη έκφραση των συναισθημάτων μας, την άρση των περιορισμών και της καταπίεσης εξωτερίκευσής τους. Έχοντας δει ο καθένας μας, ίσως, αρκετά παιδιά που τα χαρακτηρίζουμε εσωστρεφή, αδέξια ή διστακτικά να φανερώνουν τον εαυτό τους στους άλλους, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τέτοια παιδιά να αναπτύξουν μηχανισμούς απενοχοποίησης της έκφρασης των συναισθημάτων τους, να συμφιλιωθούν με το ποτάμι μέσα τους που συχνά ξεφεύγει από τις καταστάσεις ηρεμίας. Είναι η χαρά, είναι η λύπη, είναι η θλίψη, είναι ο ενθουσιασμός και ανάμεσά τους τόσα άλλα συναισθήματα που αναζητούν χώρο να σταθούν, να εκφραστούν, να βρουν μονοπάτι να διαφύγουν ώστε να μην συμπιεστούν και αναστατώσουν το μέσα μας, το ποτάμι.

    Θαρρώ πως η συγγραφέας κατορθώνει να αποτυπώσει με λόγια απλά τις συνεχείς αναταράξεις στον συναισθηματικό κόσμο ενός παιδιού, τη διαφορά του με τους μεγαλύτερους που συνήθως έχουν αναπτύξει κάποιες δικές τους διεξόδους, ενώ παράλληλα απενοχοποιεί τις πιο “κλειστές” αυτές ψυχές που συστέλλονται και αυτοπεριορίζονται προσπαθώντας να προστατεύσουν τον πιο εύθραυστο κόσμο τους.

    Η εικονογράφηση της Σοφίας Γαλή με ψυχρά κατά κύριο λόγο χρώματα, ενέχει εκείνη την κίνηση και την εσωστρέφεια των συναισθημάτων του Γιάννη.

    Εκδόσεις Πατάκη.

    Διακρίσεις

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ένα ποτάμι μέσα μου
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εικονογράφηση: Σοφία Γαλή
    Εκδόσεις: Πατάκη, Νοέμβριος 2018
    Διόρθωση: Αντωνία Γουναροπούλου
    Σελιδοποίηση: Νίκη Αντωνακοπούλου
    Σελίδες: 32
    Μέγεθος: 21 Χ 28,5
    ISBN: 978-960-16-1481-6
    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular