More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΈνα όνομα, μια ιστορία: Θησέας, Αριάδνη

    Ένα όνομα, μια ιστορία: Θησέας, Αριάδνη

     Η Σοφία και η Μαίρη με τα ονόματα στο χέρι…        

    Αριάδνη
    Αριάδνη, η ετυμολογία του ονόματός της είναι η ακόλουθη: Αρια + αγνή = Πολύ αγνή. Καλά καταλάβατε λοιπόν αρχικά την αποκαλούσαν Αριάγνη, αν και πανέμορφο, είναι κάπως δύσκολο στην άρθρωση οπότε με την πάροδο των ετών έγινε Αριάδνη. Στην Μινωική Κρήτη λεγόταν και Αριδήλα, που σημαίνει κοπέλα ιδιαίτερα φωτεινή. Κατά την Μυθολογία η Αριάδνη πεθαίνει στη γη και ξαναζεί στον ουρανό, κοιμάται και ξυπνάει θυμίζοντας τον κύκλο της Φύσης. Ακόμα και στην Ρώμη λατρευόταν η Αριάδνη και μάλιστα η λατρεία της ταυτιζόταν με της θεάς Libera.

    Θησέας
    Η ετυμολογία του ονόματος του Θησέα έχει να κάνει με το αρχαιοελληνικό ρήμα τίθημι που σημαίνει θέτω, τοποθετώ κάτι κάπου, δίνω σε κάποιον κάτι, θεωρώ ή τοποθετούμαι. Η Αίθρα, η μητέρα του Θησέα, του έδωσε αυτό το όνομα γιατί ο πατέρας του είχε «θέσει», είχε δηλαδή τοποθετήσει, κάτω από έναν βράχο σαν σημάδια αναγνώρισης, το σπαθί και τα σανδάλια του. Ο Θησέας λοιπόν τοποθέτησε το σπαθί του στη θήκη κι ανάλαβε να επιλύσει το θέμα του Μινώταυρου, στον οποίο επιτέθηκε και με τη βοήθεια της Αριάδνης και του Μίτου της βρήκε την έξοδο από τον λαβύρινθο.
    Την πρότασή μας μάλλον θα την έχετε ήδη μαντέψει. Με αφορμή την υπέροχη παράσταση και τους ήρωες με τα πολύ όμορφα και γεμάτα νοήματα ονόματα, δώστε στα παιδιά ένα καρτελάκι όπου θα γράψουν το όνομά τους. Συγκεντρώστε τα και παροτρύνετε τα παιδιά να μιλήσουν για το όνομά τους, την προέλευση και τη σημασία του. Στείλτε το καρτελάκι στο σπίτι με την πρόταση να γράψουν οι γονείς μαζί με το παιδί την ιστορία του ονόματός του. Αφιερώστε χρόνο στην αρχή και το τέλος της ημέρας σε κάθε παιδί ξεχωριστά να μιλήσει για την ιστορία του ονόματός του στην ομάδα, αφού το έχει πια κουβεντιάσει με τους γονείς του. Σίγουρα θα ξεδιπλωθούν πολλές όμορφες ιστορίες και μάλλον κι αρκετές αστείες με γιαγιάδες και παππούδες που εναγωνίως περίμεναν την διαιώνιση του ονόματος κι άλλοι μεν ικανοποιήθηκαν, άλλοι ακόμα το φυσάνε και δεν κρυώνει!!

    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Μαίρη Μπιρμπίλη
    Νηπιαγωγός Γενικής και Ειδικής Αγωγής. Υπεύθυνη βιβλίου. Γράφει στο elniplex όποτε έχει κάτι καλό να πει. mpirmpili.maria@gmail.com
    RELATED ARTICLES

    Most Popular