More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΊκαρος, ο μικρός ολυμπιονίκης της Ουρανίας Τουτουντζή

    Ίκαρος, ο μικρός ολυμπιονίκης της Ουρανίας Τουτουντζή

    ikaros_toutountzi_cover

    Ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν, στους Ολυμπιακούς αγώνες που έγιναν στην Ολυμπία, πριν από περίπου δυο χιλιάδες εξακόσια πενήντα χρόνια ξεκινά. Είναι η 37η Ολυμπιάδα και για πρώτη φορά θα αγωνιστούν παιδιά στο στάδιο και στην πάλη. Ένα μικρό αγόρι, ο Ίκαρος, ξεκινά με τ’ όνειρο της νίκης για την ξακουστή Ολυμπία και την ελπίδα να φορέσει τον ιερό κότινο από στεφάνι ελιάς και να γυρίσει πίσω νικητής. Ο Ίκαρος θα πάρει μέρος στο στάδιο των παίδων και είναι αποφασισμένος να κερδίσει με την πολύτιμη βοήθεια του Λυσίμαχου του παιδοτρίβη. Πράγματι στο τρέξιμο τον Ίκαρο δεν τον έφτανε κανείς και ο ίδιος ο Λυσίμαχος είχε πει πως σε λίγα χρόνια θα μπορεί να πάρει μέρος σε τοπικούς αγώνες δρόμου. Όμως στους αγώνες της Ολυμπίας συμμετέχουν οι καλύτεροι αθλητές από ολόκληρη την Ελλάδα και ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.

    Ο Ίκαρος ονειρευόταν το στάδιο της Ολυμπίας και κανείς δεν μπορούσε να του αλλάξει γνώμη. Ο Λυσίμαχος του τόνισε ότι η νίκη θα είναι δύσκολη και δεν θέλει ν’ απογοητευτεί. Η επιμονή του νεαρού Ίκαρου θα πείσουν τον Λυσίμαχο να τον προετοιμάσει για το καλύτερο αποτέλεσμα. Το χαρμόσυνο νέο ανακοινώνει ο Λυσίμαχος και στους γονείς του που δέχτηκαν με χαρά και δεν ήθελαν να σταθούν εμπόδιο στα όνειρά του.

    Ο Ίκαρος είχε έναν αδελφό, τον Ζήνωνα, και λίγες μέρες πριν είχε αποκτήσει μια μικρή αδελφή την Ερατώ και θα γιόρταζαν τη γέννηση της, τα Αμφιδρόμια, με φίλους και συγγενείς. Καλεσμένος ήταν και ο Λυσίμαχος με την κόρη του την Ανδρομάχη και η χαρά του Ίκαρου ήταν μεγάλη. Όμως κι ο Ζήνωνας ανυπομονούσε να συναντήσει τη γλυκιά Ανδρομάχη για άλλους λόγους.

    Η τελετή άρχισε όταν μαζεύτηκαν όλοι γύρω από το βωμό της θεάς Εστίας, της θεάς που προστατεύει την οικογενειακή ζωή, ο πατέρας της μικρής έκανε το γύρο του βωμού τρεις φορές, ενώ φίλοι και συγγενείς τραγουδούσαν ύμνους και ευχαριστίες στους θεούς. Τέλος, οι γονείς άνοιξαν τα δώρα, που οι καλεσμένοι είχαν αφήσει κάτω από το βωμό για την Ερατώ και γευμάτισαν με εδέσματα ειδικά για εκείνη τη μέρα.

    Ο Λυσίμαχος υπενθύμισε στον Ίκαρο για την διατροφή που έπρεπε ν’ ακολουθήσει παράλληλα με τη σκληρή προπόνηση που θα ξεκινούσε από την επόμενη μέρα. Ο Λυσίμαχος ήθελε να διδάξει στον Ίκαρο να έχει αρμονικές κινήσεις, να αποκτήσει αντοχή και να μάθει να τρέχει σωστά χωρίς να εξαντλεί τις δυνάμεις του και να κουράζεται. Ο Ίκαρος είχε τη σιγουριά της νίκης και σκεφτόταν τη στιγμή που θα στεφόταν με το στεφάνι της ιερής ελιάς στην Ολυμπία. Τόσο η οικογένεια του όσο και οι φίλοι του, στήριζαν τον Ίκαρο στην προσπάθεια του. Έτσι πέρασαν δύο χρόνια σκληρής προετοιμασίας, μέχρι ο Ίκαρος να αντικρίσει το στάδιο της Ολυμπίας.
    Επιτέλους οι σπονδοφόροι έφτασαν στεφανωμένοι με κλαδιά ελιάς για να κηρύξουν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων.

    Το ταξίδι ήταν μακρύ και διαρκούσε μέρες, έτσι θα έκαναν στάσεις για ξεκούραση ο Λυσίμαχος, ο Ίκαρος αλλά και ο αδελφός του ο Ζήνωνας που θα τους συνόδευε. Όταν έφτασαν στο ιερό άλσος δεν ήξεραν τι να πρωτοθαυμάσουν: πανύψηλα αιωνόβια δέντρα, ναοί και βωμοί αφιερωμένοι στους θεούς. Ο Ίκαρος άρχισε να καταλαβαίνει το νόημα των αγώνων και τη σπουδαιότητα τους. Το ταξίδι αυτό θα του δώσει την ευκαιρία να γνωρίσει συναθλητές που θα μοιραστούν το άγχος, την αγωνία, αλλά και το όνειρο της νίκης. Θα τα καταφέρει άραγε;
    Μέσα από το ταξίδι του στην Ολυμπία θα ανακαλύψει την αξία της φιλίας, της ευγενούς άμιλλας και την επίμονη προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου του. Γιατί είναι πολύ σημαντικό στην ζωή να έχουμε στόχους και να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια αλλά να έχουμε πίστη και ελπίδα.

    Ένα βιβλίο που μας μεταφέρει νοερά στα αρχαία χρόνια των Ολυμπιακών αγώνων και το όνειρο της νίκης. Μια περιπλάνηση σε ήθη κι έθιμα μιας άλλης εποχής, σε τοπικά εδέσματα και γλυκά, στην αθωότητα της παιδικής ηλικίας, στην αξία της οικογένειας, της φιλίας, στη σχέση ανάμεσα σε προπονητή (παιδοτρίβη) και παιδιού, στην σπουδαιότητα των Ολυμπιακών αγώνων. Η ιστορία του μικρού ολυμπιονίκη, με ιστορικές αναφορές και πλήθος πληροφοριών, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την αρχαία Ελλάδα και να ζήσει την περιπέτεια για την κατάκτηση της νίκης. Ο ιερός κότινος που στεφανώνει το νικητή είναι αναμφίβολα σύμβολο δόξας και τιμής.

    Σίγουρα μπορείτε να αξιοποιήσετε το βιβλίο για να διοργανώσετε μια γιορτή με θέμα τους Ολυμπιακούς αγώνες και να επιλέξουν τα παιδιά το άθλημα που θα αγωνιστούν.

    Από τις εκδόσεις Κέδρος.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Ίκαρος, ο μικρός ολυμπιονίκης
    Συγγραφέας: Ουρανία Τουτουντζή
    Εκδόσεις: Κέδρος, 2011
    Σελίδες: 135
    Μέγεθος: 14 Χ 20,6
    ISBN: 978-960-04-4594-7

     

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular