More
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_1068
    patakis_oti thelw tha kanw banner_1068x150
    patakis_To_vivlio_twn_fovwn_banner_405
    patakis_oti thelw tha kanw banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίο8-11 ετώνΑίνιγμα στο Αιγαίο, της Μαρίας Ρουσάκη

    Αίνιγμα στο Αιγαίο, της Μαρίας Ρουσάκη

    ainigma_sto_aigaio_cover

    Η Ζωή είναι η 10χρονη κόρη μιας οκταμελούς οικογένειας. Ω, ναι! Καλά μαντέψατε. Έχει άλλα πέντε αδέρφια, τον Διονύση (18 ετών), τον Βαγγέλη (16), το Θύμιο (15), τον Δημήτρη (7), την Εύα (3) καθώς και τους δύο γονείς της, τον πολυλογά γιατρό μπαμπά της και την αφηρημένη ζωγράφο μαμά της. Τα έξι αδέρφια θα περάσουν ένα διαφορετικό καλοκαίρι φέτος. Θα χωριστούν! “Φέτος το καλοκαίρι έχουμε κάνει κάποια καταπληκτικά σχέδια για εσάς. Όλοι, εκτός από την Εύα που θα συνεχίσει τον παιδικό σταθμό, θα πάτε κατασκήνωση”, τους ανήγγειλε ο μπαμπάς.

    Μόνο που που τα αγόρια αδέρφια της Ζωής θα πάνε στην κατασκήνωση του Αγίου Μάρκου στηνΚολυμπήθρα ενώ η Ζωή σε εκείνη της Κιούρας, της Κυράς των Αγγέλων. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές κατασκηνώσεις στην Τήνο, το νησί καταγωγής του μπαμπά. Πρόκειται για δύο κατασκηνώσεις καθολικών μοναστηριών που διεύθναν η Σερ Εσπεράνς εκείνη της Ζωής, ο Φρερ Ραφαήλ εκείνη των αγοριών.

    Το πρόγραμμα στην κατασκήνωση της Ζωής μοιάζει ιδιαιτέρως αυστηρό, καταπιεστικό και δίχως ιδιαίτερες χαρές για την ίδια. Αισθάνεται αποκομμένη από τα αδέρφια της ενώ το υπερβολικά τυποποιημένο πρόγραμμα και οι μετρίου ενδιαφέροντος συνήθειες την εκνευρίζουν σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Σύντομα παραβιάζει έναν βασικό κανόνα, εκείνον του μη συγχρωτισμού με τα αγοριά της διπλανής κατασκήνωσης, όταν συναντά εκεί τον Άγγελο. Η Ζωή τιμωρείται με μία εβδομάδα παραμονής στο δωμάτιό της. Θα βγαίνει μόνο για προσευχή και φαγητό.

    Έχει αποφασίσει να δραπετεύσει μαζί με τον Άγγελο για την κατασκήνωση των αδερφών της. Καθώς σχεδιάζει τον τρόπο, αρχίζει να ανακαλύπτει περίεργα πράγματα που την οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις. Η ισχυρή αντιπαλότητα που αρχίζει να διαφάνεται ανάμεσα στη Σερ Εσπεράνς, την επικεφαλής της κατασκήνωσής της, και τον Φρερ Ραφαήλ, επικεφαλής της διπλανής κατασκήνωσης μπλέκει τα πράγματα και η Ζωή είναι σίγουρο ότι κάτι κρύβεται πίσω  από αυτήν την κόντρα, ειδικά όταν ανακαλύπτει μια παράξενη, παλιά φωτογραφία.

    Οι δύο επικεφαλής των κατασκηνώσεων διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε μια μεγάλη μονομαχία που θα λάβει χώρα στην Παναγιά της Τήνου ενώ ο διαγωνισμός αυτός δίνει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία στη Ζωή και τον Άγγελο να δραπετεύσουν για την κατασκήνωση των αδερφιών τους.

    Θα τα καταφέρουν; Σας το λέω (σπόιλερ) ναι. Όμως αυτή η απόδραση θα σταθεί ο “απομηχανής” θεός των αποκαλύψεων που θα έρθουν παρέα με ένα απίθανο αίνιγμα:

    “Πέντε σταγόνες αίματος
    στο ίδιο τσουκάλι.
    Μοιάζουν αλλά δεν ταιριάζουν.
    Η τύχη τους είναι άλλη.”

    Θα λυθεί το αίνιγμα; Θα συναντήσει τελικά η Ζωή τα αδέρφια της; Θα επιστρέψει στην κατασκήνωσή της; Και κυρίως: ποια είναι αυτή η παράξενη κόντρα που ζει χρόνια ανάμεσα στους επικεφαλής των μοναστηριών και των κατασκηνώσεων της περιοχής;

    Μια ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένη καλοκαιρινή περιπέτεια από τη Μαρία Ρουσάκη που υφαίνει σταδιακά την υπόθεση, το ενδιαφέρον, την πλοκή, τα δεύτερα επίπεδα ανάγνωσης της ιστορίας της. Ο ακούσιος και αναπάντεχος χωρισμός 5 αδερφιών κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η διαμονή σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν η αυστηρότητα και οι τύποι. Η αδερφική αγάπη που διασπάται. Η αγάπη για την περιπέτεια, το μυστήριο, την επίλυση του αινίγματος που σίγουρα κρύβει πολλά περισσότερα από έναν απλό διαγωνισμό αντιμαχομένων.

    Η αφήγηση της Μαρίας Ρουσάκη από το “Ακου το ρυθμό” και μετά (αλλά και στην ιστορία της Κέλερ) με ξαφνιάζει ευχάριστα. Και το ξαφνιάζει δεν έχει σχέση με κάτι που κάνει κάποιος ενώ δεν το περιμένεις. Έχει να κάνει με τη συνολική δομή και λογική που ακολουθεί η αφήγησή της. Μοιάζει να ξεκινά σαν ήρεμη θάλασσα που ίσα που αγγίζει την ακτή και καθώς κυλούν τα κεφάλαια θεριεύει και διεκδικεί κάθε βράχο της προσοχής σου τον οποίο πολιορκεί με κάθε τρόπο. Είπα κεφάλαια. Θεώρησα πολύ έξυπνη τη διάρθωση του βιβλίου σε 11 κεφάλαια εκ των οποίων τα εννιά είναι τίτλοι κλασικών παραμυθιών. Στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση της δεκάχρονης Ζωής, εν είδει ημερολογίου, όλα όσα ζει, από την οικογένειά της μέχρι και το τέλος της παραμονής της στην κατασκήνωση, αντιστοιχίζονται με ήρωες παραμυθιών και τα βασικά χαρακτηριστικά τους, από την Σταχτοπούτα που αισθάνεται η ίδια, από τον Πινόκιο φίλο της Χάρη μέχρι τους Χάνσελ και Γκρέτελ που κάνουν τη μεγάλη απόδραση. Αυτή η αντιστοίχιση γίνεται τόσο αβίαστα που θαρρείς και το περιμένεις.

    Η αφήγηση περιέχει άφθονες πληροφορίες και λαογραφικά στοιχεία για το νησί της Τήνου που εντάσσονται στη ροή της ιστορίας.

    Θα ενθουσιάσει τα παιδιά από 8-9 χρονών (μέχρι 12-13) και θα αποτελέσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον καλοκαιρινό ανάγνωσμα που δε θα τους αφήσει να ξεκολλήσουν μέχρι να φτάσουν στις τελευταίες 4-5 σελίδες.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
    Τίτλος: Αίνιγμα στο Αιγαίο
    Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη
    Εξώφυλλο: Ιάκωβος Ψαρίδης
    Εκδόσεις: Μίνωας, Απρίλιος 2015
    Σειρά: Λογοτεχνικές εξερευνήσεις

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular