More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΑλήθεια και ενοχές, της Λίαν Μοριάρτι

    Αλήθεια και ενοχές, της Λίαν Μοριάρτι

    Ο Σαμ μόλις είχε βρει καινούργια δουλειά ως διευθυντής μάρκετινγκ σε μια δυναμική εταιρεία που έφτιαχνε ενεργειακά ροφήματα και η Κλέμενταϊν είναι τσελίστρια και προετοιμάζεται για τη σημαντικότερη ακρόαση της ζωής της που είναι σε δύο εβδομάδες, για να πάρει τη δουλειά των ονείρων της: Πρώτο Τσέλο στη Βασιλική Ορχήστρα Δωματίου του Σίντνεϊ.

    Μαζί έχουν δύο κοριτσάκια. Η ζωή τους δείχνει γεμάτη, ευτυχισμένη, θα έλεγες ιδανική. Στηρίζονται ο ένας στον άλλον και ξεπερνούν δυσκολίες, εμπόδια, αναποδιές. Ώσπου, η αδερφική φίλη της Κλεμεντάϊν, η Έρικα, την προσκαλεί μαζί με τον Σαμ, σε ένα μπάρμπεκιου όπου θα έρθουν και οι τους γείτονές τους, Τίφανι και Βιντ.

    «Η ιστορία αυτή αρχίζει με ένα μπάρμπεκιου», είπε η Κλέμενταϊν. Το μικρόφωνο έκανε τη φωνή της να ακούγεται πιο δυνατή και στρωτή, πιο αυταρχική, σαν να την είχαν περάσει από photoshop. «Ένα συνηθισμένο μπάρμπεκιου με τους γείτονες, σε μια συνηθισμένη πίσω αυλή».

    Η Κλέμενταϊν και ο Σαμ δέχονται αμέσως. Η Τίφανι, ο Βιντ και η κόρη τους, η Ντακότα, θα είναι έξοχη παρέα για τους ίδιους και τις κόρες τους. Όλα δείχνουν πως θα περάσουν μια υπέροχη μέρα, χωρίς μαγειρέματα, ξέγνοιαστα, διασκεδαστικά.

    Δύο μήνες μετά, αναρωτιούνται…

    «Σκέφτεσαι ποτέ…» είπε προσεκτικά, χωρίς να κοιτάξει τον Σαμ, με το βλέμμα σε ένα μοναχικό γιοτ που ο άνεμος παράσερνε θυμωμένος το πανί του. Ποιος πήγαινε για ιστιοπλοΐα με τέτοιο καιρό; «Αν είχαμε φύγει; Αν είχε αρρωστήσει ένα από τα κορίτσια ή

    εγώ ή αν είχα δουλειά ή εσύ ή κάτι, τέλος πάντων, αν δεν είχαμε πάει στο μπάρμπεκιου; Το σκέφτεσαι ποτέ;»

    Είχε το βλέμμα στυλωμένο στον τρελό στο γιοτ.

    Υπερβολικά μεγάλη παύση.

    Ήθελε να της πει: Φυσικά το σκέφτομαι. Το σκέφτομαι κάθε μέρα.

    «Πήγαμε όμως», είπε ο Σαμ. Η φωνή του ήταν βαριά και ψυχρή. Δεν επρόκειτο να σκεφτεί άλλες πιθανότητες για τη ζωή τους εκτός από αυτή που ζούσαν. «Πήγαμε, έτσι δεν είναι;»

    Ο παλιός στρόβιλος των ανθρώπινων σχέσεων και συσχετισμών, οι επιρροές, οι αλληλεπιδράσεις τους, από τα νεύματα και τα βλέμματα μέχρι τις λέξεις, τα αγγίγματα και τα συναισθήματα, είναι η κεντρική οδός του βιβλίου της Moriarty. Συνθήκες και περίπλοκες καταστάσεις, συναισθηματικές αγκυλώσεις και πλάνες, δοκιμάζουν τις σχέσεις αυτές καθώς και τις βασικές αξίες της φιλίας και της οικογένειας, τις επιλογές των ανθρώπων και ουσιαστικά την ίδια τους τη ζωή.

    Οι κεντρικοί χαρακτήρες αναλύονται ιδιαίτερα από τη συγγραφέα ενώ η αργή εξέλιξη της ιστορίας εξισορροπείται αρκετά από αυτήν την ψυχολογική κατάβαση της συγγραφέα στα εσώτερα των ηρώων της.

    Ουσιαστικά πρόκειται για ένα βιβλίο χαρακτήρων και ψυχολογικών συνδέσεων και αναιρέσεων, αρκετά εσωτερικό, δίχως καταιγιστική δράση και δίχως κάποια τρομερή κορύφωση που συνήθως προσμένεις σε βιβλία του είδους.

    Στο κομμάτι των χαρακτήρων όμως η Μοριάρτι παίρνει σχεδόν άριστα.

    ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Αγόρασέ το
    Τίτλος: Αλήθεια και ενοχές
    Συγγραφέας: Λίαν Μοριάρτι
    Μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη
    Εκδόσεις: Ψυχογιός, Σεπτέμβριος 2017
    Σελίδες: 488
    Μέγεθος: 14 X 21
    ISBN: 978-618-01-2138-4

     

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    Most Popular