More
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 1068x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 1068x150
    patakis_To vivlio twn fovwn banner_elniplex 405x150
    patakis_oti thelw tha kanw banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕγώ & Οι ΆλλοιΥγεία-ΔιατροφήΑν κάθε μέρα, των Α. Παπαθεοδούλου- Μ. Δεληβοριά

    Αν κάθε μέρα, των Α. Παπαθεοδούλου- Μ. Δεληβοριά

    ankathemeracoverΣε μια εποχή που πολλοί Έλληνες πολίτες ψάχνουν να βρουν 19 ευρώ για να βάλουν στην άκρη ένα εικοσάρικο, είναι μάλλον ουτοπικό να μιλάμε για αποταμίευση. Όμως για μια στιγμή…Αν φύγουμε από τη στενή οικονομική έννοια του όρου και απλώσουμε το νόημα της, θα αποκτήσουμε κάτι πολύ σπουδαιότερο από έναν απλό γουρουνοκουμπαρά που δέχεται κέρματα. Αυτή η επανανοηματοδότηση μας πάει πολύ πιο μακριά απ’ ο,τι ο κοντός μας νους μας πήγαινε ως τώρα.

    Γιατί τι είναι η αποταμίευση; Αν κάθε μέρα προσπαθείς να βάζεις στον κουμπαρά σου από ένα κέρμα. Και τι γίνεται τότε; Τότε μαζεύεις ένα ποσό το οποίο αποφασίζεις να το διαθέσεις κάπου: να αγοράσεις κάτι, να βοηθήσεις κάποιον. Αυτό προϋποθέτει δύναμη, αυτοσυγκράτηση, αυτοπειθαρχία, συγκέντρωση σε έναν στόχο.

    “H αποταμίευση δεν είναι μόνο νομίσματα που κάνουν γκλίνγκι γκλίνγκι σε κουμπαράδες. Είναι η δύναμη που μας δίνει ο χρόνος να κάνουμε πράγματα μεγάλα και σημαντικά για τον εαυτό μας και για τους άλλους!”, λέει ο συγγραφέας του βιβλίου Αντώνης Παπαθεοδούλου.

    Πράγματα μικρά και μεγάλα για τον εαυτό μας και τους άλλους! Η αποταμίευση κρατάει από το χέρι τον χρόνο. Για να αποταμιεύσεις, χρειάζεται το ροδάνι του χρόνου να κυλά. Κι όσο κυλά, εσύ να κάνεις πράγματα μικρά και μεγάλα. Ποια είναι αυτά; Θα τα αποφασίσεις εσύ εκτός από κάποια που έχει αποφασίσει η ίδια η ζωή για σένα. Και αν σε μπέρδεψα πολύ, ξεφύλλισε τις σελίδες του βιβλίου αυτού και θα μάθεις τα μικρά και τα μεγάλα που αν κάθε μέρα βοηθάς, θα κάνεις μια αποταμίευση που θα σε δικαιώσει στα σίγουρα. Για την άλλη, την οικονομική, δε ξέρω. Είναι σημαντικότατη αλλά τώρα μοιάζει να ‘χει δυσκολέψει.

    Το “Αν κάθε μέρα” είναι ένα βιβλίο δέκα μαθηματικών εξισώσεων σε ποιητική γλώσσα. Ναι! Η ποιητική γλώσσα είναι εκείνες οι απλές, εύκολες, γνωστές σε όλους λέξεις που φτιάχνουν υπέροχα νοηματικά περιεχόμενα. “Αν κάθε μέρα φυτεύω ένα δέντρο, σε μερικά χρόνια θα έχω ένα δικό μου δάσος”. Αυτές οι εξισώσεις μπορούν να ανανεώσουν την έννοια της αποταμίευσης και να της προσδώσουν διαχρονικότητα, πέρα από το χρόνο μα κυρίως πέρα και πάνω από τα χρήματα.

    Ιδιαίτερη η εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά. Σε κάθε δισέλιδο, η αριστερή σελίδα έχει τη “φτώχεια” της υπόθεσης, του “αν”. Γιατί η αμφιβολία της υπόθεσης δεν έχει χρώμα και μαγεία. Είναι καθηλωτικά ασαφής και αδειανή. Μόνο όταν σβήνεται το “αν” κι η πράξη έχει συμβεί, έρχεται η γιορτή των χρωμάτων, έρχεται η ομορφιά. Αυτή η αντίθεση οδηγεί από μόνη της τη σκέψη σε μονοπάτια. Ακόμα και αν αφαιρέσεις τα λόγια του συγγραφέα, μπορείς να δώσεις ένα δικό σου περιεχόμενο πολύ κοντά στο πραγματικό (ασχέτως απόδοσης και λέξεων).

    Κατεβάστε δωρεάν το βιβλίο από τη Eurobank πατώντας εδώ.  Αν παίξετε το παιχνίδι της αποταμίευσης εδώ, σας το χαρίζει η Eurobank.

    Τίτλος: Αν κάθε μέρα
    Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
    Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
    Έκδοση: Eurobank

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular